Влиянието на зеленото счетоводство за българските компании е вече факт

Бизнеса ще изпитва затруднение заради ненужната сложност на документите

Публикувано от Божидар Балевски авг 22, 2024 в България

С новите промени в българското законодателство, свързани с ESG и зеленото счетоводство, около 50 хиляди европейски компании, включително над 500 български фирми, ще бъдат задължени да отчитат нефинансовата си информация, свързана с екологичните, социалните и управленските си практики. Тези компании ще трябва да включат в отчетите си нов модел за устойчивост, който ще бъде проверяван заедно с традиционния финансов одит.


Промените, приети от Народното събрание на 14 август, са в съответствие с новите, по-високи прагове за финансов одит и задължават бизнеса да добави отчети за устойчивост към своите доклади. Това ново изискване влиза в сила от отчетната 2024 година за големи предприятия от обществен интерес, които надвишават критерия за среден брой от 500 служители.


Тази стъпка е от ключово значение за усилията на Европейския съюз да интегрира екологичната отчетност в ежедневните бизнес практики. Приетите промени означават, че България най-накрая транспонира Директивата за корпоративна устойчивост (CSRD), която е основен инструмент на Зелената сделка в ЕС и носи със себе си най-големите регулации по отношение на ESG бизнеса.


Новите регулации ще наложат на предприятията да преминават през одит на нефинансовите показатели, свързани с устойчивостта. В началото тези одити ще се извършват с ограничена степен на сигурност, докато се усъвършенстват процесите, но с времето ще отразяват всички аспекти на дейността, като компаниите ще носят отговорност за своите рискове.


Кои компании ще бъдат засегнати?


Първият отчетен период за устойчивост започва през 2024 г. и обхваща големите предприятия от обществен интерес с над 500 служители към края на годината. Това включва и майки на големи групи, които на консолидирана основа също надхвърлят 500 служители. Примери за такива компании в България са големите банки, застрахователи, пенсионни дружества и големи енергийни и газови компании.


Интересното е, че в обхвата на новите правила попадат и компании, които не са с европейски произход, но генерират повече от 150 милиона евро оборот в ЕС и имат дъщерно дружество или клон в Съюза.


Предизвикателства пред бизнеса


Компаниите, които попадат в обхвата на новите изисквания, ще трябва да направят задълбочен анализ на своята верига на стойността и да идентифицират всички заинтересовани лица – както вътрешни, така и външни. Това включва и необходимостта от събиране на информация, която да помогне за оценка на двустранната същественост, както е дефинирано в европейските стандарти за отчитане. Изграждането на вътрешни контроли и процеси за гарантиране на качествено събиране и управление на данни ще бъде от решаващо значение за бъдещите одити.


Тези нови изисквания ще изискват допълнителни ресурси и ще доведат до увеличаване на разходите за бизнеса. За някои компании, особено тези в сферата на финансите, подготовката на отчетите ще бъде сложен процес, поради трудността при проследяването на индиректните емисии, свързани с предоставянето на финансови услуги.


Заключение


Новите ESG изисквания и зелено счетоводство, въведени в България, ще имат значителен ефект върху бизнеса, изисквайки от него да интегрира устойчивостта в своите ежедневни операции. Докато някои компании вече са предприели стъпки за подготовка, предизвикателствата пред индустрията остават сериозни, включително необходимостта от значителни инвестиции и усилия за спазване на новите регулации.