Туризмът в България страда

Докога чиновниците ще “помагат” на бизнеса?

Публикувано от Божидар Балевски авг 01, 2024 в България

Туристи от страни извън ЕС са изправени пред месеци чакане, за да заявят дата и час за визи за почивка в България, което води до отмяна на много от пътуванията. Това алармира Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и вицепрезидент на Европейската СПА асоциация, в интервю за Mediapool. Тя посочи конкретен пример с туристи от Дубай, които желаели да посетят Павел баня за едноседмична медикъл и СПА почивка. Консулската служба предложила най-ранна дата за прием на документи чак след месеци, поради което пътуването било отменено, а хотелите в Павел баня загубили поне 50 000 евро. 


Проблемът се повтаря периодично, като според Кацарова в основата му е липсата на желание от страна на служители в Министерството на външните работи (МВнР) да търсят решение на този казус.


Въпросът с визите и туристите от трети страни


Кацарова изрази недоволство от администрацията на МВнР, която според нея възпрепятства привличането на туристи от трети страни, въпреки усилията на туроператорите и инвеститорите в България. Тя подчерта, че въпреки подкрепата от страна на посланиците, има консулски служби, които не съдействат на туристическата индустрия.


Кацарова даде за пример туроператорска компания, която промотирала медикъл СПА почивка в Дубай, записвайки 60 души за 7 нощувки в Павел баня. Консулската служба в Дубай предложила дата за визи чак в края на годината, което довело до отмяна на пътуването. Този случай, според Кацарова, не е изолиран, а се повтаря често и с туристи от други страни като Индия.


Липсата на достатъчно персонал в консулските служби е основен фактор за забавянето на визовите процедури. Кацарова подчерта, че този проблем не е нов – той съществува още от 2008-2009 година, когато руският пазар беше водещ за България. Тогава бе въведена практика посреднически фирми да облекчават работата на консулските служби, но и това не решило изцяло проблема.


Тя отбеляза, че в момента подобна ситуация се наблюдава и в Индия, където посреднически фирми предлагат „ускорена процедура“ за получаване на визи срещу значителни такси.


Финансовите последици за туризма 


Блокирането на туристи, които да посетят България, води до значителни финансови загуби. Кацарова изчислява, че само от една група от Дубай хотелите в Павел баня са загубили около 50 000 евро. 


Според нея, ако държавата не вземе мерки за улесняване на визовите процедури за туристи от трети страни, всички усилия и инвестиции за привличане на тези туристи ще бъдат напразни.


Кацарова също така сподели, че инициативата за привличане на европейци, осигурени в частни здравни каси в ЕС, за СПА и балнео процедури в България, продължава. Работата започнала в Германия, като се информират гражданите, че могат да си реимбурсират средствата за профилактика в амбулаторни условия в български сертифицирани медикъл СПА центрове.


Кацарова посочи, че един от основните проблеми е липсата на достатъчно обучен персонал в българските СПА центрове, но тя изрази оптимизъм, че с правилните усилия и обучения, България може да привлече повече здравни туристи, включително и от страни като Норвегия, където се планират нови инициативи.


Заключение


Кацарова завърши с апел към държавата да разгледа сериозно проблемите в туристическия сектор и да предприеме адекватни мерки, които да помогнат за привличането на туристи от трети страни и за решаването на визовите проблеми, които възпрепятстват развитието на здравния туризъм в България.