Средната заплата в България се увеличава!

Държавата плаща повече от частния сектор

Публикувано от Божидар Балевски авг 13, 2024 в България

Средната заплата в България продължава да нараства значително и вече достига 2300 лв., като държавният сектор изпреварва частния в това отношение. През юни, средното брутно възнаграждение в обществения сектор надминава това в частния с 68 лв., достигайки 2327 лв. Според прогнозите, от началото на следващата година минималната заплата ще се повиши до 1077 лв.


Държавата плаща повече от частния сектор


През юни средната заплата в страната възлиза на 2276 лв., което е 1766 лв. нето, показвайки ръст от малко над 18% на годишна база при инфлация от 2.5%, според данните на Националния статистически институт (НСИ). Възнагражденията в държавната администрация и образованието са се увеличили с около 30%, като това значително е повлияло на общия ръст на заплатите. В частния сектор, средната заплата също нараства, но с по-бавни темпове – със 17.3% за същия период.


В същото време, в столицата София, средното месечно възнаграждение вече достига 3100 лв. бруто, което е значително по-високо от това в други региони на страната. Разликата между София и други области, като Смолян, е почти двойна.


Секторите, в които традиционно се изплащат най-високите заплати, като IT индустрията и телекомуникациите, отбелязват по-слабо увеличение – с около 11% на годишна база. Във финансовия сектор също има значителен ръст на заплатите, достигайки средно брутно възнаграждение от 3417 лв. през юни.


Същевременно, най-високият ръст на заплатите е отбелязан в държавното управление – с почти 30%, следван от сектора на образованието с увеличение от 29%. Тези данни позволяват да се направи прогноза, че минималната заплата от началото на 2025 г. ще бъде около 1077 лв., в сравнение с настоящите 933 лв., следвайки новите правила в Кодекса на труда.


Важно е да се отбележи, че тези цифри ще бъдат потвърдени от Министерството на труда, а окончателното решение ще бъде обсъдено със социалните партньори и гласувано от Министерския съвет. Новите правила за определяне на минималната заплата са обект на критики, тъй като не отчитат други фактори, влияещи на икономиката и бизнеса, освен нивото на средната заплата в страната.