Спадът на цените на едро през декември показва положителна инфлационна тенденция

Индексът на цените на производителите (PPI) е спаднал с 0,1% през месеца и е нараснал с 1% спрямо предходната година.

Публикувано от Божидар Балевски яну 12, 2024 в Макроикономика

При изненадващ развой на събитията цените на едро в САЩ отбелязаха неочакван спад от 0,1% през декември, което е обещаващ сигнал за инфлационните перспективи. Индексът на цените на производител (Producer Prece Index), който е ключов показател за цените на едро, приключи 2023 година със скромно увеличение от 1% спрямо предходната година, както бе съобщено от Министерството на труда в петък. В тази статия ще анализираме последиците от движението на индекса на цените на производител, разминаването му с тенденциите при потребителските цени и потенциалното въздействие върху паричната политика на Федералния резерв.


Преглед на тенденциите на PPI


Икономистите, които очакваха месечен ръст от 0,1%, бяха изненадани от спада с 0,1% за декември. Тази неочаквана промяна отбеляза отклонение от скока от 6,4%, наблюдаван през 2022 година. Основният индекс на цените на производителите, изключващ храните и енергията, нарасна с 0,2 %, както беше и очаквано. Добрата новина тук е, индексът, изключващ храните, енергията и търговските услуги, нарасна с 2,5% през цялата 2023 година, което представлява забележимо забавяне спрямо наблюдаваното през 2022 година увеличение от 4,7%.


Разминаване с индекса на потребителските цени (ИПЦ)


Публикуването на индекса на потребителските цени (PPI) идва след не толкова благоприятни новини от Министерството на труда, което отчете повишение на потребителските цени с 0,3% за декември и 3,4% на годишна база. Въпреки че надхвърли очакванията на Wall Street, тенденциите в потребителските цени все още са значително по-слаби от целта на Федералния резерв за инфлация от 2%. Разминаването между тенденциите на PPI и CPI подтиква към по-внимателно разглеждане на факторите, влияещи върху всеки от индексите.


Пазарна реакция и икономически анализ


След публикуването на PPI пазарите реагираха положително, като фючърсите върху акции възстановиха загубите си, а доходността на държавните ценни книжа като цяло се понижи. Тази положителна пазарна реакция отразява убеждението, че инфлационните рискове в САЩ не произтичат от натиск за повишаване на разходите на производителите. Анализаторите подчертават, че до 2024 година е налице минимален ценови натиск върху икономиката на САЩ от страна на предлагането.


Разбивка на стоките и услугите


Разглеждайки компонентите на PPI, стоките от крайното търсене като уреди, облекло, електроника, мебели и тн. отбелязаха спад от 0,4% през декември, отбелязвайки трети пореден месец на понижение. По-специално, цените на дизеловото гориво се понижиха с 12,4%, контрастирайки с увеличението на цените на бензина с 2,1%. В сферата на услугите, която е във фокуса на вниманието на Федералния резерв, цените останаха непроменени за трети пореден месец. Услугите за финансови консултации отбелязаха забележително увеличение от 3,3%, докато маржовете при търговията на едро с машини и превозни средства се понижиха с 5,5%.


Сравнителен анализ на PPI и CPI


От решаващо значение е да се осъзнае разликата между PPI и индекса на потребителските цени (ИПЦ). Докато PPI измерва цените, които производителите плащат за стоки и услуги, CPI измерва това, което потребителите плащат на пазара, включително вноса. По-широкият обхват на стоките и услугите, обхванати от PPI, осигурява уникална перспектива за инфлационния натиск на различните етапи от веригата на доставките. Обикновено той е предвестник на индекса на потребителските цени и това е силно интуитивно - когато производителите трябва да заплатят по-висока цена за материалите на техните продукти, това рефлектира директно върху крайната цена за потребителите и обратно - ако PPI отчита спад, то силно вероятно е да наблюдаваме и спад в индекса на потребителските цени, който обаче ще дойде с леко забавяне, защото е нужно време продуктите да бъдат изработени и да достигнат свободния пазар.


Пазарни очаквания и реакция на Федералния резерв


Понастоящем пазарът очаква, че признаците за намаляваща инфлация ще накарат Федералния резерв да започне намаляване на лихвените проценти още през март. Търговците на фючърси оценяват вероятността за намаляване на лихвените проценти с четвърт пункт по време на заседанието на Федералния комитет по операциите на открития пазар на 19-20 март на 70%. Впоследствие пазарите предвиждат общо пет понижения на лихвените проценти, което ще доведе до понижаване на референтната лихва по федералните фондове до целевия диапазон 3,75%-4%. Неотдавнашните изявления на различни служители на Фед обаче сочат по-предпазлив подход, който оспорва агресивната оценка на пазара.


Въпреки пазарния оптимизъм главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън отправи предупреждение, че фактори като големите държавни разходи за покриване на дефицита могат да допринесат за по-стръмна инфлация и по-високи от очакваното лихвени проценти. Предпазливата позиция на Даймън подчертава сложността на икономическата динамика и необходимостта от внимателното разбиране на множеството фактори, влияещи върху инфлационните тенденции.


Неочакваният спад на цените на едро за декември 2023 година представлява положителен сигнал за инфлацията, разминаващ се с тенденциите при потребителските цени. Макар че пазарите реагират оптимистично, предпазливите бележки на лидерите в промишлеността и служителите на Фед внасят елемент на несигурност. През следващите месеци вероятно ще се наблюдава деликатен баланс между пазарните очаквания, икономическите показатели и реакцията на Федералния резерв, оформящ траекторията на паричната политика и решенията на инвеститорите.