Спад на продажбите на имоти в САЩ през септември

Публикувано от Божидар Балевски окт 20, 2023 в Макроикономика

Пазарът на жилищни имоти в САЩ изпитва сериозен спад, като продажбите на жилища през септември спаднаха до най-ниски нива, видяни от времето на ипотечната криза през 2010 г. Скоростта на продажбите на съществуващи жилища се забавя поради различни фактори.


През септември продажбите на предварително притежавани жилища спаднаха с 2% спрямо август, водейки до сезонно коригирана, годишна степен от 3,96 милиона единици, според данни от Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти. Този спад в продажбите води до впечатляващо намаление от 15,4%, спрямо същия период през 2022 г. Стойността на този спад в продажбите е най-ниската от октомври 2010 г., когато пазарът се бореше с кризата на ипотечните кредити. За сравнение, преди само две години, когато лихвените проценти по ипотеките се задържаха около 3%, продажбите на жилища вървяха бързо с темп от 6,6 милиона единици. Днес, средната лихва по 30-годишните фиксирани ипотеки вече е около 8%.


Затруднения с наличността и ценови натиск

Един от ключовите фактори, допринасящи за този спад в продажбите, е намалялата наличност на пазара. В края на септември бяха налични само 1,13 милиона жилища, което означава спад от над 8% спрямо предишната година. Важно е да се отбележи, че този слаб пазар на налични жилища, спрямо миналата година, е предимно заради значителния спад в продажбите.

В допълнение към натиска, средната цена на продадено жилище през септември беше 394 300 долара, отразявайки увеличение с 2,8% спрямо предишната година. Този постоянен ръст на цените, поддържан от високото търсене и ограничената наличност, създава ситуация, при която приблизително 26% от жилищата се продават над обявената си първоначална цена. Наддавателните войни станаха обичайни поради ожесточената конкуренция между купувачите за ограничените налични имоти.


Първите купувачи са отблъснати

Първите купувачи се сблъскаха със сериозни предизвикателства на този пазар. Те съставиха само 27% от общия брой продажби на жилища, което е съществено по-ниско от историческия среден процент от около 40%. Затрудненията, пред които се изправят първите купувачи, са предимно финансови, тъй като нарастващите цени на жилищата, силната конкуренция и високите лихви ги отдалечават от собствеността. Този факт представлява дългосрочни предизвикателства, тъй като първите купувачи често служат като основа за здрав и динамичен пазар на жилища.


Сегментирани продажби

Въпреки че спадът в продажбите засяга жилищата във всички ценови класове, в по-високия сегмент спадът беше по-малко забележим. Това може да се дължи на по-голямото количество жилища в по-високите ценови класове и на факта, че купувачите в този сегмент често използват собствени ресурси и пари, които не са толкова засегнати от колебанията на лихвените проценти по ипотеките.


Заплашителен спад в търсенето на ипотеки

Забележителен тренд в този спад на пазара на жилища е спадът на търсенето на ипотеки, което се е свило до най-ниско ниво от 1995 г., според Моргидж Банкърс Асошиейшън. По-високите лихвени проценти по ипотеките, подсилени от влошаването на цените на жилищата, правят притежаването на имоти все по-голямо предизвикателство за много американци.


Ролята на Федералния резерв и достъпността

Множество фактори са допринесли за този спад в продажбите на жилища, но ролята на Федералния резерв не трябва да бъде подценена. Стягането на монетарната политика на централната банка, което доведе до по-високи лихвени проценти по ипотеките, е значителен фактор, който води до спад в активността на пазара на жилища.

Както Lawrence Yun, главният икономист на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти, отбеляза, ограничената наличност на жилищата и липсата на достъпност на жилищата продължават да пречат на продажбите. Той подчертава трудностите, пред които се изправя Федералният резерв, който трябва да балансира нуждата от контрол на инфлацията с риска от подкопаване на икономическия растеж чрез прекомерно увеличаване на лихвените проценти.


Перспективи напред

Докато анализираме този сериозен спад в продажбите на жилища, е важно да обмислим по-широките икономически последици. Възраждането на пазара на жилища след прогнозите на Федералния резерв през септември може би е подтикнало купувачите да ускорят покупките на имоти, за да избегнат още по-високи лихвени проценти и по-лоша достъпност в следващите месеци. Ако това е случаят, можем да очакваме по-забележим спад в продажбите на жилища в близко бъдеще.


Спадът в продажбите на жилища през септември е важен показател за икономическия пейзаж. Трудностите, пред които са изправени първите купувачи за да влязат на пазара и наличието на всички парични сделки подчертават сложностите на този пазар. Докато пазарът на жилища навигира през тези бурни води, влиянието на пазара на недвижими имоти в икономически аспект остава предмет на внимателен анализ и загриженост. Разбира се, не трябва да забравяме, че добри сделки на пазара винаги е имало и винаги ще има. Както описваме и в обучението ни "Ключът към успешните имотни инвестиции", първоначалният анализ на даден имот и покупната му цена са две от най-важните неща за това, нашата инвестиция да бъде успешна. Всеки, който чете в момента тази статия, има уникалния шанс да звънне на номера на сайта и да му подарим това обучение, което е на стойност 997 лева, напълно безплатно!