Sony ще си прави собствена криптовалута

Дръзкият проект ще се казва Soneium

Публикувано от Божидар Балевски авг 23, 2024 в Криптовалути

Sony, прочутата японска компания за електроника, известна с новаторските си продукти като Betamax и Walkman през 70-те години на миналия век, навлиза в блокчейн пространството с най-новия си проект.


Sony Block Solutions Labs, съвместна дейност на Sony Group и базираната в Сингапур Startale Labs, обяви в петък старта на „Soneium“ - нова мрежа от второ ниво, изградена върху блокчейна Ethereum.


Това развитие показва нарастващ интерес сред големите корпорации към използването на блокчейн технологията за създаване на продукти, ориентирани към потребителите.


Soneium, която се планира да бъде внедрена в тестова мрежа през следващите дни, ще използва оптимистичната технология за разгръщане, за да предложи по-рентабилни трансакции в мрежите, изградени върху Ethereum. Тя ще бъде разработена с помощта на OP Stack от блокчейн екосистемата Optimism - гъвкав инструментариум, който позволява на разработчиците да създават персонализирани мрежи. Тези мрежи могат да се свързват с други в екосистемата чрез „суперверигата“. Забележително е, че други известни мрежи, като „Base“ на Coinbase и „World Chain“ на Worldcoin, също са избрали да използват OP Stack.


Фокусиране върху интеграцията с Web3


Сота Уатанабе, главен изпълнителен директор на Startale Labs и директор в Sony Block Solutions Labs, който е и съосновател на мрежата Astar, ръководи тази инициатива. Startale Labs, която еволюира от фондация Astar, преди това подкрепяше Astar zkEVM, който използва Chain Development Kit (CDK) на Polygon, конкурентна технология на OP Stack, интегрираща технологията на Polygon за нулево познание.


Сега обаче Startale Labs ще пренасочи фокуса си изцяло към Soneium, отдалечавайки се от Astar zkEVM, според Уатанабе в интервю.


В прессъобщение Sony Block Solutions Labs потвърди, че активите и основната инфраструктура на Astar zkEVM ще бъдат интегрирани със Soneium.


Уатанабе очерта поетапен подход за проекта: „През първата година целта ни е да привлечем на борда ентусиастите на Web3, тъй като все още е малко рано да привличаме обикновени потребители поради настоящото състояние на технологията и общността. През втората фаза, през следващите две години, целим да интегрираме продукти на Sony като Sony Bank, Sony Music и Sony Pictures с Web3 и блокчейн технологията. До третата година се надяваме да включим в платформата не само предложенията на Sony, но и други предприятия и общи децентрализирани приложения (dApps).“


Той добави, че макар това да е общият график, екипът ще се стреми да привлече възможно най-много предприятия още от първата година.