Ръководителят на МВФ се застъпва за промяна на парадигмата в петролната и газовата индустрия

Кристалина Георгиева подчерта необходимостта от въвеждане на цени на въглеродните емисии на срещата на върха за климата COP28.

Публикувано от Божидар Балевски дек 04, 2023 в Макроикономика

Ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева зае централно място на срещата на високо равнище за климата COP28, като подчерта критичната необходимост от ценообразуване на въглеродните емисии и предложи на петролната и газовата индустрия да признае предстоящите промени в обстановката.

Като непоколебим привърженик на ценообразуването на въглеродните емисии, Георгиева заяви, че тази стратегия представлява убедителен стимул за замърсителите да ускорят процеса на декарбонизация. На фона на двуседмичната среща на високо равнище на ООН за климата в Дубай, където политици и бизнес лидери участват в дискусии до 12 декември, нейните изявления намират отклик в продължаващите усилия за справяне с изменението на климата в световен мащаб.

Ценообразуването на въглеродните емисии включва определяне на разходите, които компаниите трябва да поемат за своите емисии, причиняващи затопляне на планетата, и е широко признато като икономически ефективен и адаптивен метод за ограничаване на това замърсяване. МВФ наскоро преразгледа прогнозата си за средната цена на 85 долара за тон до края на десетилетието, което е сигнал за повишаване на цената спрямо предишната оценка от 75 долара. Георгиева подчерта мащаба на предизвикателството, като отбеляза, че настоящата средна цена е приблизително 20 долара на тон.

В интервю за Дан Мърфи от CNBC по време на COP28 Георгиева изтъкна, че е наложително големите емитенти да се ангажират с ускоряването на декарбонизацията. Тя подчерта ключовата роля на ценообразуването на въглеродните емисии, като заяви: "Без цена на въглеродните емисии това няма да стане достатъчно бързо. Така че трябва да преминем към този стимул." Георгиева изтъкна също така, че ескалиращото въздействие на изменението на климата, което се изпитва в световен мащаб от държавите, независимо от тяхното икономическо положение, допринася за спешната необходимост от справяне с емисиите.

Забележките на Георгиева съвпадат с ролята на COP28 като ключова платформа за ускоряване на действията в областта на климата, особено на фона на прогнозите, че светът се насочва към най-горещата си година в историята и е изправен пред последиците от екстремни метеорологични явления.

Ръководителят на МВФ се възползва от възможността да призове за преоценка на политиките, които понастоящем стимулират използването на изкопаеми горива. По-специално тя подчерта, че държавните субсидии за въглища, нефт и газ са достигнали 1,3 трилиона долара през предходната година. Георгиева призова за постепенното премахване на тези субсидии, като подчерта ефективността на ценообразуването на въглеродните емисии.

В отговор на опасенията относно справедливостта Георгиева заяви, че ценообразуването на въглеродните емисии може да бъде справедливо, като замърсителите плащат повече, а тези с по-ниски емисии - по-малко. Тя посочи съществуващи схеми, като например Системата за търговия с емисии на Европейския съюз, като успешни модели, които са довели до бързо намаляване на емисиите и същевременно са генерирали значителни приходи.

На въпроса за ролята на петролната и газовата индустрия и за подкрепата за ценообразуването на въглеродните емисии Георгиева изрази оптимизъм. Тя отбеляза, че проучванията сочат, че потреблението на нефт и газ ще достигне своя връх в рамките на десетилетие, придружено от преминаване към възобновяеми енергийни източници. Георгиева подчерта осъзнаването на индустрията, като заяви: "Мисля, че петролната и газовата индустрия виждат написаното на стената."

В заключение, анализът на Георгиева поставя ценообразуването на въглеродните емисии като основен инструмент за насочване на нефтената и газовата промишленост към устойчиви практики. В хода на COP28 настъпва ключов момент за държавите да преразгледат политиките си, да се откажат от субсидиите за изкопаеми горива и да възприемат доказаната ефективност на ценообразуването на въглеродните емисии за насърчаване както на екологичната отговорност, така и на икономическата жизнеспособност.