Растежът на работните места в САЩ през октомври е умерен

Най-висока безработица от 2022 г. насам

Публикувано от Божидар Балевски ное 06, 2023 в Макроикономика

Последният доклад за заетостта в САЩ за октомври показа скромен ръст на работните места, като предизвика дискусии за по-широките икономически перспективи и последиците от тях за борбата на Федералния резерв с инфлацията.

Заплатите в неселскостопанския сектор се увеличиха със 150 000 през месеца, което не отговаря на консенсусната прогноза от 170 000 и бележи значително забавяне в сравнение с увеличението от 297 000 през септември. Забележително е, че стачките на Обединените автомобилни работници изиграха важна роля за създаването на това несъответствие, което доведе до нетна загуба на работни места в производствения сектор.

Освен това равнището на безработица се повиши до 3,9%, достигайки най-високото си равнище от януари 2022 г. насам, противно на очакванията, че ще се задържи на 3,8%. По-внимателният поглед към данните за заетостта от проучването на домакинствата разкрива спад от 348 000 работници, докато броят на безработните лица се е увеличил със 146 000.

По-обхватният показател за безработица, включващ и лицата, работещи на непълно работно време по икономически причини, се повиши до 7,2 %, което представлява увеличение с 0,2 процентни пункта. Коефициентът на участие на работната сила леко се понижи до 62,7%, като работната сила се сви с 201 000 души.

По-бавното създаване на работни места е отражение на това, което Беки Франкевич, главен търговски директор на фирмата за подбор на персонал ManpowerGroup, определи като "зимно охлаждане" на пазара на труда. Треската за наемане на служители след пандемията и летният скок на заетостта отслабнаха и сега компаниите се съсредоточават върху задържането на съществуващите служители.

Средното почасово заплащане, ключов показател за инфлацията, нарасна с 0,2% за месеца, което не отговаря на прогнозата за 0,3%. Въпреки това увеличението на годишна база от 4,1% надхвърли очакванията с 0,1 процентни пункта. Средната продължителност на работната седмица също отбеляза незначително намаление, като достигна 34,3 часа.

Федералният резерв разглежда данните за заплатите като ключов компонент при оценката на инфлацията. Въпреки че инфлацията надхвърля целевата стойност от 2%, централната банка се въздържа от повишаване на лихвените проценти на последните си заседания. След този доклад за работните места пазарните нагласи сочат намалена вероятност за повишение на лихвите през декември, като показателят на CME Group я оценява на едва 10%.

Пазарната реакция на доклада беше като цяло положителна, като фючърсите, свързани с промишления индекс Dow Jones, добавиха 100 пункта.

Цифрите зад различните сектори

От секторна гледна точка водещо беше здравеопазването, където бяха разкрити 58 000 нови работни места. Сред другите значими печеливши сектори бяха държавният сектор (51 000), строителството (23 000) и социалното подпомагане (19 000). Секторът на почивното дело и хотелиерството, който преди това имаше значителен принос за нарастването на броя на работните места, добави 19 000 позиции.

Производственият сектор обаче е загубил 35 000 работни места, главно поради стачките в автомобилния сектор. Освен това транспортът и складирането отбеляза спад от 12 000 работни места, а секторите, свързани с информацията, съкратиха 9 000 позиции.

В светлината на забавянето през октомври и низходящите ревизии за предходните два месеца икономистите и анализаторите вече разглеждат възможността за забавяне на пазара на труда. Преразглежданията, които общо намалиха първоначалните оценки със 101 000, подчертават необходимостта от предпазливост при оценката на тенденциите на пазара на труда.

Политическо и икономическо значение

Този доклад е от особено значение, тъй като икономиката на САЩ се намира в ключов момент. След силното трето тримесечие, през което БВП нарасна със забележителните 4,9% на годишна база, надхвърляйки очакванията, експертите прогнозират значително забавяне през следващите месеци. В доклад на Министерството на финансите, публикуван по-рано през седмицата, се прогнозира ръст на БВП от едва 0,7% през четвъртото тримесечие и 1% за цялата 2024 г.

В продължаващата борба с инфлацията Федералният резерв умишлено предприема мерки за охлаждане на икономическия растеж. С неотдавнашното решение за задържане на лихвените проценти за втора поредна среща, въпреки 11-те повишения от март 2022 г. насам, позицията на Фед показва предпазлив подход.

Пазарните очаквания се уеднаквяват с убеждението, че повишаването на лихвените проценти от страна на Фед вероятно е към своя край, въпреки че представителите на централната банка подчертават своя подход, основан на данните, като намекват, че може да се стигне до допълнителни корекции, ако инфлацията остане устойчива.

По отношение на данните за инфлацията се наблюдават разнопосочни сигнали. Предпочитаният от ФЕД измерител показа спад на годишния темп на инфлация до 3,7% през септември, което предполага постепенно, но стабилно връщане към целевата стойност. Силните потребителски разходи бяха движеща сила за повишаването на цените, тъй като увеличеното търсене позволява на компаниите да повишават цените. Въпреки това икономистите остават бдителни по отношение на фактори като нарастващите салда по кредитните карти и по-големите тегления на спестявания, които потенциално биха могли да забавят бъдещите разходи.

В заключение, докладът за заетостта през октомври предлага картина на пазара на труда в САЩ, като повдига въпроси за траекторията на икономическия растеж и неговото въздействие върху стратегията на Федералния резерв за инфлацията. Тъй като Фед продължава да се ориентира в тези предизвикателства, ситуацията със заетостта и нейната връзка с по-широките икономически тенденции ще продължат да бъдат обект на внимателно наблюдение.