Президентските избори в Тайван разкриват тристранна борба в условията на геополитическо напрежение

Китайската служба по въпросите на Тайван определи тези избори като избор между "мир и война, просперитет и упадък".

Публикувано от Божидар Балевски ное 27, 2023 в Макроикономика

Докато Тайван се подготвя за президентските избори на 13 януари, се очертава сложна тристранна надпревара, в която участват управляващата Демократична прогресивна партия (DPP), Тайванската народна партия (TPP) и Куоминдан (KMT). Динамиката на тези избори придоби интригуващ характер, тъй като основателят на Foxconn Тери Гоу оттегли кандидатурата си часове преди крайния срок за номиниране, сигнализирайки за неуспех на предложения опозиционен алианс.

Вицепрезидентът на Тайван води в първото допитване, след като приятелски настроените към Китай опозиционни партии се провалиха в последните си усилия да сформират съюз, целящ да спечели президентските избори през януари.

Лай Чинг-те от управляващата Демократична прогресивна партия получи подкрепата на 34% от анкетираните в проучването, проведено на 24-26 ноември от телевизионния оператор TVBS, което беше публикувано в понеделник.

Хоу Ю-и от Куоминдан е на второ място с 31 %, а Ко Уен-дже от Тайванската народна партия - с 23 %

Неуспешният алианс имаше за цел да обедини прокитайски сили срещу ДПП. Драматичните събития от миналата седмица, които се разиграха на живо по телевизията, подчертаха предизвикателствата пред консолидирането на разнородни политически фракции. Управляващата ДПП, ръководена от президента Цай Инг-Вен, сега е в по-силна позиция, като постоянно води в независимите проучвания на общественото мнение.

Китайската служба по въпросите на Тайван определя тези избори като решаващ избор между "мир и война, просперитет и упадък". На фона на засилените военни действия в Тайванския проток резултатът е на път да повлияе значително на отношенията между САЩ и Китай, като президентът Байдън обеща да защитава Тайван в случай на китайска агресия.


Основни претенденти:

Демократична прогресивна партия (ДПП):

Кандидат за президент: Лай Чинг-те, вицепрезидент на Тайван от 2020 г.

Кандидат за вицепрезидент: Hsiao Bi-khim, бивш тайвански пратеник в Съединените щати.

Фундаменталната цел на DPP за утвърждаване на Тайван като суверенна и независима държава контрастира с претенциите на Пекин върху острова, което кара Китай да разглежда партията като сепаратистка.


Тайванска народна партия (ТНП):

Кандидат за президент: Ко Уен-дже, бивш кмет на Тайпе.

Кандидат за вицепрезидент: Синтия Ву, възпитаничка на колежа Уелсли и дъщеря на тайванския бизнес лидер Юджийн Ву.

Постоянно високите позиции на Ко в социологическите проучвания го определят като сериозен претендент с потенциално влияние върху вота на опозицията.


Куоминтанг (КМТ):

Хоу Юи, бивш генерален директор на Националната полицейска агенция на Тайван и настоящ кмет на град Ню Тайпе.

Кандидат за вицепрезидент: Jaw Shaw-kong, виден телевизионен водещ и водещ на токшоу.

Въпреки постоянно по-ниските резултати в социологическите проучвания, КМТ предупреждава за потенциална война с континенталната част на страната, ако ДПП вземе победата.


Оттеглена кандидатура:

Тери Гоу (независим):

Основателят на Foxconn оттегли кандидатурата си за президент точно преди края на номинациите. Въпреки рекламната кампания, Гоу изоставаше в социологическите проучвания и възникнаха опасения за разделяне на гласовете на опозицията. Оттеглянето на Гоу показва ангажимента му да внесе промяна в Тайван, като подчертава необходимостта от промяна в управляващата политическа партия.

С развитието на изборите техните последици ще се отразят отвъд границите на Тайван, като ще повлияят на отношенията между САЩ и Китай и динамиката на сигурността в Азиатско-тихоокеанския регион. На фона на засиленото геополитическо напрежение политическият пейзаж на Тайван се превръща във фокусна точка с потенциални далечни последици.