Победена ли е инфлацията?

Шефът на ФЕД с важно изявление

Публикувано от Божидар Балевски юли 16, 2024 в Макроикономика

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл обяви, че последните икономически данни за второто тримесечие са засилили убеждението на политиците, че инфлацията е на път да постигне целта на централната банка от 2%. Това развитие може потенциално да доведе до намаляване на лихвените проценти в близко бъдеще.


Пауъл се позова на последните три доклада за инфлацията, като подчерта, че не сигнализира за незабавни срокове за намаляване на лихвените проценти. Той също така изтъкна преминаването към балансиране на рисковете както за пазара на труда, така и за инфлацията, вместо да се съсредоточава единствено върху ценовата стабилност.


"Не придобихме допълнителна увереност през първото тримесечие, но трите отчитания през второто тримесечие, включително докладът от миналата седмица, донякъде укрепват доверието ни", заяви Пауъл по време на интервю с Дейвид Рубенщайн в Икономическия клуб на Вашингтон.


Балансирани мандати: Инфлация и заетост


Пауъл отбеляза, че с намаляването на инфлацията и охлаждането на пазара на труда Федералният резерв ще разглежда по-равностойно двата си мандата. "Сега те са в много по-добър баланс", каза той.


През изминалата година Фед поддържаше разходите по заемите на най-високото им равнище от над две десетилетия, като се стремеше да ограничи инфлацията до целевото равнище от 2%, като същевременно сведе до минимум вредата за пазара на труда, който остана стабилен въпреки високите разходи по заемите.


Наскоро обаче равнището на безработица се повиши до най-високата си стойност от 2021 г. насам, което свидетелства за смекчаване на пазара на труда. Това, в съчетание с подобряващите се данни за инфлацията, засилва аргументите Фед да започне да намалява основния си лихвен процент.


Пауъл определи настоящия пазар на труда като "вече не прегряващ" и предположи, че едно "неочаквано отслабване" може да предизвика реакция от страна на Фед.


Изгледи за намаляване на лихвените проценти


Заседанието на Федералния комитет по операциите на открития пазар е насрочено за 30-31 юли, като очакванията са лихвените проценти да останат непроменени. Трейдърите очакват поне две намаления на лихвите до края на 2024 г., като се започне от септември.


Кати Бостянчич, главен икономист в Nationwide Mutual Insurance Co, коментира: "Ще са ни необходими значително неблагоприятни показания, за да ги възпрат от намаляване на лихвите с 25 базисни пункта през септември. Те се стремят да контролират инфлацията, но признават риска от предизвикване на рецесия, ако отидат твърде далеч".


Двойният мандат на Фед включва поддържане на стабилни цени и насърчаване на максимална заетост. Рязкото нарастване на ценовия натиск през 2021 г. обаче измести фокуса им главно към борбата с инфлацията. Напоследък разказът се коригира, като Пауъл и други служители балансират по-равномерно опасенията за инфлацията и нарастващата безработица.


"Искаме да се справим", повтори Пауъл, повтаряйки неотдавнашните си показания пред Конгреса, в които призна, че инфлацията не е единственият икономически риск.


Инфлацията възобнови низходящата си траектория към целта на Фед, след като спря по-рано през 2024 г. Потребителската инфлация забележимо се охлади през юни, отбелязвайки първото месечно понижение на цените от 2020 г. насам.


Председателят на Фед на Сан Франциско Мери Дали предположи, че след последните данни може да се наложи известна корекция на лихвените проценти. Преди това Дали посочи, че пазарът на труда се приближава до критична точка, при която по-нататъшно забавяне може да доведе до увеличаване на безработицата. Президентът на Фед на Чикаго Остан Гулсби също призна, че последните данни показват напредък към постигането на целта за инфлация от 2%.


Реакции на пазара и политическа неутралност


На въпрос за реакциите на пазара спрямо опита за убийство на бившия президент Доналд Тръмп на митинг в Пенсилвания Пауъл осъди насилието и изрази облекчение, че нараняванията на Тръмп не са били по-тежки. Той се въздържа да коментира въздействието върху пазара.


Пауъл обсъди и неутралния лихвен процент, който отразява политическата позиция на Фед, която нито стимулира, нито ограничава икономическия растеж. Той отбеляза, че този лихвен процент вероятно е по-висок сега в сравнение с периода между финансовата криза от 2008-2009 г. и пандемията.


"Струва ми се, че неутралният лихвен процент вероятно е по-висок, отколкото беше в периода между кризите, и затова лихвените проценти ще бъдат по-високи", каза Пауъл, описвайки настоящата политика като "рестриктивна", но не и "силно рестриктивна".


Потвърждавайки ангажимента на Фед да запази независимостта си от политически съображения, Пауъл потвърди намерението си да завърши мандата си като председател на Фед, който приключва през 2026 г., но отказа да коментира евентуално преназначаване.