Нов рекод на кредитирането на имоти в България

Рекорден ръст на ипотечните кредити

Публикувано от Божидар Балевски юли 25, 2024 в България

Бумът на пазара на кредитиране продължи и през юни, като само за един месец ипотечните портфейли се увеличиха с над половин милиард лева. По същия начин бизнесът получи значително допълнително финансиране от банките. Въпреки последните сигнали от Българска народна банка (БНБ), че ипотечният пазар не „прегрява“, финансовата статистика продължава да поставя нови рекорди както в номинално, така и в процентно изражение.


Рекорден ръст на ипотечните кредити


Към средата на годината общият ръст на кредитирането достигна 13,24% на годишна база, което почти съвпада с темпа от 13,43%, регистриран през лятото на 2022 г. - най-високият от 2009 г. насам. За разлика от корпоративните и потребителските кредити, при които се наблюдаваше леко забавяне на растежа от лятото и есента на 2022 г., преди да се ускори отново в края на 2023 г., пазарът на ипотечното кредитиране не отбеляза никакво охлаждане. Това се случи въпреки усилията на БНБ да приложи известни спирачки, като увеличи минималните резерви на банките.


През юни се наблюдаваше годишно увеличение на жилищните кредити с 24,83%, което отбеляза най-бързия темп на растеж от 2009 г. насам. В номинално изражение това представлява скок с 514,7 млн. лв. и достигане на обща стойност 22,3 млрд. лв. и двете стойности са рекордни. Този скок следва три последователни месеца на номинален ръст в сегмента с над 400 млн. лв. всеки месец.


Основният двигател на този бърз растеж на ипотечния пазар остава изобилната ликвидност в банковия сектор, която поддържа изключително ниски лихвените проценти както по депозитите, така и по кредитите. Затягането на паричната политика на Европейската централна банка оказа минимално влияние върху българския пазар на дребно. Освен това ходът на БНБ да повиши задължителните минимални резерви от 10% на 12% през миналата година не успя да охлади апетита на банките за кредитиране, тъй като не успя да изтегли достатъчно ликвидност от системата.


Ускорен растеж във всички кредитни сегменти


В края на първата половина на годината значителен растеж отбелязаха и другите кредитни сегменти. Потребителските кредити надхвърлиха границата от 18 млрд. лв. към средата на годината, като само през юни увеличението беше с 232 млн. лв. и достигна 18,2 млрд. лв. Това представлява 13,99% годишен темп на нарастване, малко под отчетените през април 14,05%, който беше сходен с нивата, наблюдавани преди около година и половина, преди периода на леко затишие.


Корпоративните кредити също преминаха нов праг, като надхвърлиха 46 млрд. лв. Към средата на годината общият банков портфейл в този сегмент достигна 46,2 млрд. лв. при увеличение през юни с 591 млн. лв. Годишният темп на прираст на корпоративните кредити възлиза на 8,45%, запазвайки ускорението си от над 8% от февруари насам. Бизнес овърдрафтите също продължиха да нарастват, като само през юни се увеличиха с 284 млн. лв. и достигнаха близо 16,5 млрд. лв. Тази категория обхваща предимно финансирането на оборотния капитал, обусловено от фактори като натрупване на запаси от суровини, повишаване на цените и забавяне на продажбата на готова продукция.


Минимален спад на необслужваните кредити и висока ликвидност


Въпреки продължаващото нарастване на обема на кредитите във всички сегменти качеството на кредитните портфейли остава стабилно. През юни делът на лошите и преструктурираните кредити намалява до 4,07% от 4,08% месец по-рано. Това подобрение се дължи изцяло на домакинствата, като проблемните ипотечни кредити намаляват с 904 хил. лева, а по-рисковите потребителски кредити намаляват със 7,5 млн. лева през последния месец. В корпоративния сегмент обаче се наблюдава увеличение на просрочените кредити с 53,4 млн. лв.


Ликвидността на системата остава висока, като в средата на годината депозитите на домакинствата достигат 83,7 млрд. лв. и показват годишен прираст от 12,25% спрямо 11,7%, отчетени месец по-рано. Депозитите на бизнеса в банките също нарастват с по-бързи темпове, като през юни се увеличават на годишна база с 9,1% до 44,2 млрд. лв. в сравнение с 6,7% през май. Като цяло депозитите в неправителствения сектор нараснаха с 10,4% през юни (при 9,3% месец по-рано), достигайки 131,4 млрд. лв.