Мъск: Работните места ще изчезнат заради изкуствения интелект

Илон Мъск изказа своето мнение върху разрушителната сила на изкуствения интелект и въздействието му върху бъдещето на заетостта

Публикувано от Божидар Балевски ное 03, 2023 в Макроикономика

В разговор с министър-председателя на Обединеното кралство Риши Сунак, предприемачът и технологичен магнат Илън Мъск обсъди огромния потенциал на изкуствения интелект (ИИ) и възможностите му да промени средата на заетост. Мъск, известен с ръководството си в компании като Tesla, SpaceX и новосъздадения стартъп за изкуствен интелект xAI, е гласовит защитник на отговорното развитие на ИИ, като подчертава неговите трансформиращи възможности и необходимостта от внимателно обмисляне на последиците от него.


Притесненията и тревогите на Илон Мъск

Гледната точка на Мъск за изкуствения интелект се корени в убеждението, че в крайна сметка той може да надмине дори най-блестящите човешки умове, възвестявайки нова ера, в която традиционните работни места могат да станат излишни. Мъск бе гост на премиера на Обединеното Кралство Риши Сунак, който организира събитие посветено на развитието на изкуствения интелект. Там той сподели, че "За първи път ще имаме нещо, което ще е по-умно от най-умния човек". Макар че не можа да определи точния момент, в който ще настъпи тази промяна, той предвижда бъдеще, в което работните места може да престанат да бъдат необходимост, тъй като изкуственият интелект ще се справи с множество задачи.

Мъск обаче признава двойствения характер на тази трансформация. Той с чувство за хумор разсъждава дали подобен сценарий ще накара хората да се чувстват комфортно или некомфортно. Както той язвително се изрази: "Ако си пожелаете вълшебен джин, който ви дава всяко желание, което искате, и няма ограничение. Нямате тези глупости с ограниченията на три желания, това е и хубаво, и лошо. Едно от предизвикателствата в бъдеще ще бъде как да намерим смисъл в живота".

Притесненията на Мъск относно потенциалните рискове за човечеството, свързани с изкуствения интелект, са добре документирани. По-рано той е заявявал, че ИИ може да представлява по-значими заплахи дори от ядрените оръжия. Като видна фигура в технологичната индустрия, Мъск беше сред подписалите отворено писмо по-рано тази година, в което се застъпваше за временно спиране на разработването на технологии за ИИ, надхвърлящи GPT-4 на OpenAI. Важно е да се отбележи, че не всички технологични лидери споделят тази гледна точка. Алекс Карп, главен изпълнителен директор на Palantir, изрази противоположна гледна точка, като предположи, че някои призиви за спиране на разработването на ИИ може да са отправени от тези, които нямат жизнеспособни продукти за ИИ.


Световните лидери и тяхното мнение

Неотдавнашните забележки на Мъск съвпаднаха със заключителната среща на високо равнище по въпросите на изкуствения интелект, проведена в Блетчли Парк, Англия, на която световните лидери колективно признаха общите опасения и рискове, свързани с технологията на изкуствения интелект. Срещата на върха послужи като платформа за влиятелни фигури в областта на технологиите и политиката, за да се разгледат екзистенциалните заплахи, породени от ИИ, и се съсредоточи върху потенциалните сценарии за край на света, които могат да възникнат от появата на свръхинтелигентен ИИ.



"Обявяваме, че изкуственият интелект е потенциален катастрофален риск за човечеството! И нямаме търпение да го разработим първи!"

Мъск иронозира срещата на световните лидери по повод безопасността на изкуствения интелект с това меме в своя X профил.


Едно забележително събитие от срещата на върха беше споразумението между САЩ и Китай - две държави, които често са в противоречие по технологичните въпроси - да си сътрудничат за намиране на глобален консенсус относно отговорното развитие и регулиране на ИИ. Това бележи съществена стъпка напред в решаването на сложните въпроси, свързани с въздействието на ИИ върху обществото и човечеството като цяло.

Забележките на Илън Мъск, заедно с глобалното внимание, което се отделя на потенциалните предизвикателства пред ИИ, подчертават неотложността на отговорното развитие на ИИ и необходимостта от международно сътрудничество за навигиране на тази трансформираща технологична граница. Тъй като ИИ продължава да се развива, от решаващо значение ще бъде лидерите в индустрията, политиците и изследователите да работят в синхрон, за да гарантират, че ползите от ИИ са максимални, а рисковете от него са намалени.