Крипто е създало нови 84 000 милионера през изминалата година

Можеш ли все още да станеш милионер от крипто?

Публикувано от Божидар Балевски авг 27, 2024 в Криптовалути

Според скорошен доклад световната популация на крипто милионерите е нараснала с 95% през изминалата година, което се дължи на възхода на биткойн ETFs и други крипто активи. Към настоящия момент в света има 172 300 лица с крипто активи на стойност над 1 млн. долара, което е значително увеличение спрямо 88 200 през предходната година, както се отбелязва в доклада на New World Wealth и Henley & Partners. По-конкретно, броят на милионерите, инвестирали единствено в биткойн, се е увеличил повече от два пъти и е достигнал 85 400 души.


Тази възходяща тенденция при крипто богатството се разпростира в целия спектър на богатството. В доклада се подчертава, че понастоящем има 325 крипто санти милионери - тези, които притежават крипто активи на стойност 100 млн. долара или повече - и 28 крипто милиардери.


Причини за натрупаното богатство


Ръстът на борсово търгуваните фондове за биткойни, които от въвеждането си през януари са натрупали активи за над 50 млрд. долара, изигра решаваща роля за този скок, привличайки значителни институционални инвестиции.


Цената на биткойна се е повишила с 45% тази година, като в момента се колебае около 64 000 долара. Тъй като стойността на другите криптовалути също се повиши, общата пазарна капитализация на крипто активите се е увеличила до 2,3 трлн. долара, в сравнение с 1,2 трлн. долара миналото лято, според Henley & Partners.


Сред шестимата нови крипто милиардери, създадени през изминалата година, петима дължат богатството си на биткойн, което подчертава неговата важна роля в привличането на дългосрочни инвеститори, които държат големи позиции, според Андрю Амоилс, ръководител на проучванията в New World Wealth.


Според Forbes Чангпенг Джао, основател и бивш главен изпълнителен директор на Binance, остава най-богатият крипто милиардер за трета поредна година, като нетното му състояние се оценява на 33 млрд. долара. Джао, който през ноември се призна за виновен по обвинения в пране на пари в САЩ и се съгласи да плати глоба в размер на 50 млн. долара, е отбелязал увеличение на богатството си с над 10,5 млрд. долара през изминалата година.


След Жао в списъка е Брайън Армстронг, съосновател на Coinbase, чието нетно състояние се оценява на 11 млрд. долара, според Forbes. Той е следван от Джанкарло Девасини, финансов директор на Tether, и Майкъл Сейлър, съосновател на MicroStrategy.


Въпреки че много криптоактиви все още се търгуват под най-високите си стойности от 2021 г., неотдавнашните печалби на биткойн представляват завръщане към тези нива след тригодишно пътуване. Общата пазарна капитализация на криптоактивите достигна своя връх от 3 трилиона долара през ноември 2021 г.


Все по-широкото приемане на криптоактивите сред големите мениджъри на активи, включително BlackRock и Fidelity, с подкрепата на мрежата от 15 000 брокери на Morgan Stanley, може да доведе до още по-голямо създаване на богатство сред големите притежатели на крипто.


Освен създаването на повече милионери и милиардери, нарастването на крипто богатството оказва влияние и върху това къде богатите избират да живеят и работят. От Henley & Partners съобщават, че много от новозабогателите в крипто се стремят да се преместят в юрисдикции, които са благоприятни за данъчното облагане и подкрепят криптовалутите.


„Забелязваме значително нарастване на интереса от страна на крипто богати клиенти, които търсят алтернативни варианти за пребиваване и гражданство“, казва Доминик Волек, ръководител на отдел „Частни клиенти“ в Henley & Partners.


За да обслужва по-добре нуждите на тези нови крипто номади, Хенли разработи „Индекс на криптоприемане“, който класира държавите въз основа на техния данъчен и регулаторен подход към криптовалутите. Сингапур е начело на индекса благодарение на подкрепящата го банкова система, значителните инвестиции, всеобхватните регулации като Закона за платежните услуги, регулаторните пясъчници и привеждането в съответствие с глобалните стандарти.


След Сингапур на второ място се нарежда Хонконг, а непосредствено след него са Обединените арабски емирства и САЩ. В САЩ докладът посочва, че 15% от населението притежава криптовалути, което се подкрепя от стабилна инфраструктура, включваща висока плътност на крипто банките, банки, благоприятстващи криптовалутите, и нарастващ брой предприятия, приемащи криптовалути.