Кога България се очаква да приеме еврото

Българският парламент започна дебати за приемане на еврото

Публикувано от Божидар Балевски юли 26, 2024 в България

Българският парламент започна дебати по закона за приемане на еврото, като определи нова целева дата - 1 юли 2025 г. Законодателите настояват техническата подготовка да приключи до март 2025 г., а всички свързани с нея нормативни актове да бъдат приети до декември 2024 г.


Напредък в законодателната дейност


Законът за въвеждане на еврото в България влезе в дневния ред на парламента и има вероятност да бъде приет преди лятната ваканция. Днес законопроектът, който вече е одобрен от Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ), беше гласуван в бюджетната комисия. Това е последната законодателна стъпка, необходима на България, за да приеме еврото. В закона подробно се описва преходният процес, за да се осигури плавно преминаване към еврото и да се предотвратят злоупотреби.


Понастоящем България отговаря на всички критерии за приемане на еврото с изключение на инфлацията. Данните обаче сочат, че този критерий може да бъде изпълнен до есента. В такъв случай България може да поиска нова независима оценка от ЕК и ЕЦБ. При положителен доклад би могло да се определи дата за членство. Българските власти се стремят към средата на 2025 г., въпреки че в исторически план държавите са предприемали тази стъпка на 1 януари.


За завършването на този процес са необходими добра политическа координация и воля. България се намира в политическа криза, като през септември вероятно ще се проведат нови избори. Вследствие на това бюджетната комисия одобри декларация на партия ГЕРБ, която задължава правителството и Българската народна банка (БНБ) да ускорят подготовката за приемане на еврото. Декларацията също така задължава да се изискват нови конвергентни доклади в рамките на две седмици след изпълнението на критерия за ценова стабилност. Освен това Асен Василев от ПП предложи, ако критерият бъде изпълнен до края на 2024 г., Министерството на финансите да поиска дата за приемане на еврото 1 юли 2025 г.


Последици за бизнеса


Законът за приемане на еврото се очаква с нетърпение от бизнеса, тъй като в него са описани практическите стъпки за преминаване от лева към еврото. Компаниите се нуждаят от ясни насоки и достатъчно време, за да адаптират системите и операциите си. След като законът бъде приет, правителството трябва да одобри промени в някои нормативни актове, като например наредбата N-18 за касовите апарати.


Законопроектът предлага двойно показване на цените в евро и левове, което да започне един месец след решението за приемане на еврото и да продължи 12 месеца след приемането му. Това изискване обаче няма да се прилага за артикули, при които двойното обозначаване е технически невъзможно или непрактично, като например някои ценни книжа, тютюневи изделия, бензиноколонки, таксиметрови апарати и специфични фактури.


Преходен период


От датата на приемане на еврото всички банки и доставчици на платежни услуги трябва да конвертират салдата в левове в евро без такси. Официалният обменен курс е фиксиран на 1.95583 лева за евро. Преходният период, през който за плащания могат да се използват както левове, така и евро, е кратък - един месец. През този период предприятията ще трябва да водят двойно счетоводство и да оперират с парични средства. Безплатна обмяна на валута ще има в търговските банки и Български пощи в продължение на шест месеца след въвеждането на еврото, а в БНБ - за неопределен период от време.


Осигуряване на силна политическа воля


Декларацията на бюджетната комисия, предложена от ГЕРБ, има за цел да потвърди силната политическа подкрепа за членството на България в еврозоната. Правителството е упълномощено да финализира регулаторната рамка до края на 2024 г. и да завърши техническата подготовка до първото тримесечие на 2025 г. Освен това на правителството се възлага да поиска извънреден доклад за конвергенцията две седмици след изпълнението на критерия за ценова стабилност. Целта е да се осигури дата за въвеждане на еврото 1 юли 2025 г., подкрепена от консултации, които не показват значителна съпротива от страна на бизнеса срещу прехода в средата на годината.


Декларацията има за цел да потвърди силната политическа воля на мнозинството в парламента за ускорена подготовка за пълноправно членство в еврозоната.