Ключови играчи разпродават Биткойн

Напрежение над цената и отдалечаване от $70 000

Публикувано от Божидар Балевски юни 13, 2024 в Криптовалути

Според данни на CryptoQuant се наблюдава забележимо увеличение на броя на биткойните, които се прехвърлят от портфейлите на миньорите към борсите, което е сигнал за повишена активност при продажбите. Върхът за последните два месеца е отбелязан през миналия уикенд. Освен това продажбите чрез извънборсова търговия рязко нараснаха, отбелязвайки най-големия дневен обем от края на март.


Майк Колонезе, анализатор в H.C. Wainwright, отбеляза значителни промени в пейзажа на биткойн добива. "След халвинга миньорите вече се конкурират за 450 биткойна дневно, което е спад от 900. Въпреки по-високите такси за транзакции, които помагат да се смекчат някои загуби, рентабилността на добива е спаднала с 45% в сравнение с нивата преди намаляването наполовина. Това доведе до увеличаване на продажбите, тъй като миньорите се стремят да покрият оперативните разходи и капиталовите разходи", обясни Колонезе.


Данните от CryptoQuant подчертават, че на 9 юни трансферите на биткойни от миньори към борси са надхвърлили 3000 биткойна. На следващия ден на извънборсови гишета бяха продадени 1200 биткойна. На 11 юни цената на Биткойн се понижи до приблизително 66 000 долара.


За Биткойн е предизвикателство да надхвърли границата от 70 000 долара, след като на 14 март достигна най-високата си стойност от 73 797,68 долара.


Хулио Морено, ръководител на отдела за проучвания на CryptoQuant, коментира въздействието върху приходите след халвинга. "Приходите на миньорите днес са около 35 млн. щатски долара дневно, което е 55% намаление спрямо пика през март 2024 г. Това намаление се дължи главно на по-ниските такси за транзакции, а не на намаляването на възнагражденията за блокове от халвинга. Общите дневни такси за транзакции в мрежата на Биткойн са намалели с над 44% отпреди халвинга, а медианните такси за транзакции са останали ниски въпреки рекордните транзакции", заяви Морено.


Освен това хеш рейта в мрежата на Биткойн е останал стабилен след халвинга на 19 април, което показва задържане на постоянна изчислителна мощност докато има борба за намалените блокови възнаграждения. Това увеличава натиска върху рентабилността на миньорите.


Колонезе подчерта, че големите публично търгувани компании за добив се справят добре след халвинга. Той обърна внимание на компаниите CleanSpark и Iren, известна преди това като Iris Energy. "Тези големи миньори имат над 30% брутен марж при цена на Биткойн от 70 000 щатски долара, а нашите оценки показват, че разходите за производство на един Биткойн са средно около 45 000 щатски долара за тези миньори. По този начин те разполагат със значителен марж на сигурност", отбеляза той.


За разлика от тях по-малките компании за добив на биткойни с по-малко ефективни операции, по-високи разходи за енергия и ограничен достъп до капитал изпитват значителен натиск. "Тези по-малки структури може да се сблъскат със затруднения през следващите месеци, освен ако цените на биткойн не се повишат значително", добави Колонезе.


Важната роля на миньорите на биткойни


Миньорите играят централна роля в екосистемата на Биткойн, като изпълняват ролята на гръбнак, който поддържа и защитава мрежата. Добивът включва валидиране на нови трансакции и записването им в блокчейна. Като решават сложни математически задачи, миньорите се състезават за добавяне на нови блокове към блокчейна и получават възнаграждение с биткойни за усилията си. 


Този процес не само генерира нови Биткойни, като дава на миньорите финансов стимул, но и гарантира целостта и надеждността на цялата Биткойн мрежа. Дейностите на миньорите помагат за предотвратяване на измами, като например двойно харчене, което ги прави основни пазители на точността и сигурността на блокчейна. Тяхното непрекъснато участие и конкуренция допринасят за децентрализацията и надеждността на мрежата - ключови аспекти, които превръщат Биткойн в надеждна и широко приета цифрова валута.


Миньорите, които продават притежаваните от тях активи, могат да увеличат ликвидността на пазара, като улеснят другите участници да купуват и продават, без да предизвикват значителни промени в цените. Ако обаче бързо се продадат големи количества биткойн, това може да увеличи волатилността поради внезапни промени в търсенето и предлагането.


Икономическите дейности на миньорите, включително техните търговски решения, са тясно свързани с хеш-рейта, който те внасят в мрежата. Ако цените на Биткойн спаднат значително поради мащабни продажби, за някои миньори може да стане нерентабилно да продължат дейността си, което потенциално може да доведе до намаляване на хешрейта. По-ниският хешрейт може да се отрази на сигурността и скоростта на обработка на трансакциите в мрежата на биткойн, което допълнително да повлияе на пазарните възприятия и цената на биткойн.