Какво стои зад последните затрудненията в енергийния сектор в България

Вижте как горещините влияят на потреблението на ток

Публикувано от Божидар Балевски юли 17, 2024 в България

Енергийната мрежа в Югоизточна Европа отново изпитва затруднения да отговори на търсенето.


Екстремните горещини, които продължават вече втора седмица, оказват значително влияние върху енергийния пазар. От началото на юли цените на пазара на електроенергия достигнаха най-високите си нива от година и половина насам. Въглищните електроцентрали работят на зимни нива, а България изнася значителни количества електроенергия за региона.


Високите цени, достигащи 1500 лв. за MWh във вечерните часове, стимулират работата на електроцентралите и износа, тъй като по-ниските цени правят въглищата неконкурентоспособни, което кара България да внася енергия. Вътрешното потребление също е рекордно високо за това време на годината поради широкото използване на климатици. Потреблението на електроенергия през тези горещи дни е сравнимо с това през по-голямата част от миналата зима.


На 17 юли цената на базовия товар надхвърли 440 лв. за MWh - ниво, което не е виждано от зимата на 2022-2023 г. 


Тази цена е достатъчна, за да могат въглищните електроцентрали да работят с печалба. В продължение на месеци повечето от тези централи почти не работеха, с изключение на ТЕЦ Марица Изток 2, която работеше по аварийни поръчки за регулирания пазар.Сегашната ситуация обаче се промени и дори КонтурГлобал Марица Изток 3, която беше преустановила работа след края на дългосрочния договор за изкупуване на електроенергия с НЕК, рестартира един от блоковете си.


Пазарът може бързо да се промени, след като отшуми продължителната и интензивна гореща вълна, която засегна цяла Източна Европа, особено България, Украйна и Румъния.


Открита електроцентрала


„Рестартирането на КонтурГлобал Марица Изток 3 е решение на ръководството за работа по търговски график на свободния пазар. Очакваме включването й да се отрази положително на електроенергийната система“, заявиха от ЕСО пред „Капитал“. Мрежовият оператор споменава също така, че пожарите в различни части на страната представляват потенциален риск за ключови електропроводи.


По данни на Европейската асоциация на операторите на преносни системи (ENTSO-E) на 15 юли ContourGlobal Марица Изток 3 възобнови работата на един блок, който генерира около 150 MW.ЕЙ И ЕС Гълъбово също е работил с почти пълен капацитет, произвеждайки над 600 MW на час.По подобен начин държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ в момента експлоатира 4 блока с капацитет над 600 MW.През последните месеци централата беше ограничена до 350 MW, като изпълняваше квотата си за регулирания пазар и не участваше на пазара.На 16 юли централите, работещи с въглища, достигнаха общо 1700 MW (над 20% от общото производство на електроенергия в страната), главно поради високото регионално търсене.България изнесе значителни количества за Румъния, около 1300 MW на час, които след това бяха разпределени в Румъния и Украйна, където продължават да съществуват проблеми с ликвидността поради войната и високите температури.Вътрешното потребление също нарасна значително.Според ЕСО „по време на поредицата от горещи дни в края на юни и началото на юли товарите в преносната система останаха между 4600 и 4900 MW. На 15 юли 2024 г. във вечерните часове на 19-20 ч. натоварването е надхвърлило 5000 MW.ЕСО прогнозира, че натоварването на 17 и 18 юли ще надхвърли 5200 MW, като ще се доближи до 5300 MW в 20:00 ч. на 18 юли“.


Вълна на горещините навсякъде


В България продължаващата вече две седмици гореща вълна достига своя връх. Рекордите включват поредна седмица с максимални температури над 40 градуса по Целзий в Сандански, като в някои градове се наблюдават непрекъснати дни със средни температури от 30 градуса по Целзий.


Високите цени на електроенергията преобладават в цяла Източна Европа, като Унгария е начело със средна цена за юли от над 290 лв. за MWh.За сравнение, средната цена в България е около 270 лв. за MWh.На 16 юли и през последните седмици значителни потоци електроенергия, около 1,5 GW, бяха насочени към Украйна, чийто енергиен микс се бори с горещата вълна и недостатъчните мощности.В Украйна се наблюдават температури над 40 градуса по Целзий, като много електроцентрали са повредени или разрушени от руски атаки.Регионалните данни показват, че максималните двустранни потоци към Унгария от Европа са намалели значително от 8 юли насам до 1300 MW.Ограниченията в преносната мрежа също са по-високи това лято. Максималният трансграничен капацитет между България и Румъния е намален от 1700 MW на 1200 MW поради планирана профилактика до 22 юли.Вследствие на това румънският пазар разчита на унгарския пазар.Едновременно с това проблемите с преносната мрежа на Сърбия продължават да блокират потоците в Западните Балкани.


За разлика от тях, Западна Европа остава спокойна.Цените на електроенергията там са стабилни в сравнение с предходните месеци, като се задържат в рамките на 120-130 лв. за MWh. Температурите са по-ниски от обичайното, което намалява необходимостта от охлаждане. Поради липсата на добра свързаност по оста Запад-Изток евтината енергия не може да достигне до критичните пазари на Унгария и Румъния, нито до България и Гърция.


Едно от решенията е да се изгради такъв преносен коридор, както предложи директорът на ЕСО Ангелин Цачев миналата година. Това обаче изисква значителни инвестиции и координация между много държави, която в момента напредва бавно.