Инфлацията в България намалява!

Приближаваме се до критериите за влизане в Еврозоната

Публикувано от Божидар Балевски сеп 17, 2024 в България

България е все по-близо до изпълнението на критерия за присъединяване към еврото. За последната година, цените в ресторантите и хотелите са нараснали с почти 8%.


След леко увеличение през юни, инфлацията в България продължава да се понижава за втори пореден месец, достигайки 2.1% на годишна база през август, показват данните на НСИ. Това е най-ниската стойност от април 2021 г., когато инфлацията започна да се покачва.


Спадът в инфлацията се дължи на по-ниските цени на автомобилните горива и твърдите горива, които са намалели съответно с 4.1% и 6.9% в сравнение с миналата година. Цените на облеклата, обувките и електроуредите също са по-ниски в сравнение с август 2023 г.


Въпреки това, повечето продуктови групи все още отбелязват покачване на цените. Най-значителен е ръстът в категорията ресторанти и хотели, където услугите са поскъпнали с 7.9% през последната година. Разходите за образование са се увеличили с 6.7%, а тези за алкохол и тютюневи изделия – с 5.5%. При останалите категории, включително храните, инфлацията е около 2-3% годишно.


Приближаване към критериите за еврото


По европейската методология инфлацията през август е намаляла до 2.4% в сравнение с 2.8% през юли. Този спад приближава страната към изискванията за ценова стабилност, необходими за приемане на еврото. Според последния доклад на ЕЦБ от юни, инфлацията остава единственото условие, което България все още не е изпълнила. Очаква се обаче до края на 2024 г. или началото на 2025 г. ценовите нива да влязат в допустимите граници.


В момента показателят надвишава критерия с около 1.3 процентни пункта, но през последните месеци разликата постепенно намалява. Ако се изключат няколко държави като изключения, разликата към август е само 0.71 процентни пункта.


Месечна инфлация и прогнози


През август месечната инфлация е едва 0.1%, след като през юли беше 0.8%. Най-голямо е увеличението на цените на храните, които са поскъпнали с 0.9%, основно заради плодове, зеленчуци, масла и олио. В същото време цените в транспорта, както и на облеклата и обувките, са намалели.


Очакванията са, че ръстът на цените ще продължи да се нормализира през следващите тримесечия. Въпреки това, инфлационни фактори като високото потребителско търсене и повишаващите се разходи за труд ще продължат да оказват влияние. Средната работна заплата е нараснала с двуцифрени темпове през първите две тримесечия на 2024 г., а от 1 юли пенсиите бяха увеличени с 11%.


Защо инфлацията е важна


Инфлацията е мярка, която оказва влияние както върху потребителите, така и върху бизнеса. Тя отразява промяната в цените на стоките и услугите и е показател за покупателната способност на парите. С нарастването на инфлацията, стойността на парите намалява, което води до по-високи разходи за домакинствата и изисква увеличение на доходите, за да се запази стандартът на живот.


Бизнесите също трябва да отчитат инфлацията при планиране на своите разходи и продажби, а инвеститорите следят този показател, за да прогнозират бъдещото развитие на компаниите и икономиката като цяло. В крайна сметка, инфлацията е ключов фактор за икономическото развитие и може да бъде индикатор за предстоящи промени в лихвените проценти и други икономически политики.