Индия срещу Китай. Кой пазар печели?

Ето кой пазар дава по-добри доходности

Публикувано от Божидар Балевски юни 20, 2024 в Макроикономика

Малко фондови пазари могат да съперничат на блестящите резултати на Nasdaq, но Индия е изключение.


Индия демонстрира силен ръст на печалбите, геополитически предимства и благоприятни демографски показатели, което я прави привлекателна инвестиционна дестинация. От края на 2019 г. до вторник индексът MSCI India се е повишил със 110%, надминавайки ръста от 99% на американския технологичен индекс. Забележително е, че Индия засенчи и най-големия нововъзникващ фондов пазар в света: MSCI China, който се е сринал с 30% за същия период.


Това разминаване в пазарните резултати отразява различното икономическо положение на двете държави. Сривът на жилищния пазар и регулаторните мерки в Китай оказаха значително влияние върху икономиката и технологичния сектор, като гиганти като Alibaba загубиха около три четвърти от стойността си след пика през 2020 г.


За разлика от тях Индия се радва на стабилни икономически попътни ветрове. Икономиката на страната нарасна със 7,8% на годишна база през първото тримесечие, което е най-бързият ръст сред големите икономики. Този растеж се превърна в силни корпоративни печалби, като по данни на Morgan Stanley регистрираните индийски компании отчитат 17% увеличение на нетната печалба за тримесечието, приключило през март. Освен това усилията на развитите страни да диверсифицират веригите за доставки от Китай стимулираха инвестиционен бум в индийското производство. Младото население на Индия - средната възраст е 28,6 години в сравнение с 39,5 години в Китай - допълнително увеличава привлекателността на страната.


Разликата в представянето на акциите се дължи и на по-високите коефициенти на оценка. Борсово търгуваният фонд iShares MSCI India се търгува на 23 пъти по-висока цена от тази на бъдещите печалби, в сравнение с 19 пъти в началото на 2020 г., според FactSet. В същото време подобен фонд, проследяващ китайските акции, е спаднал от 12 пъти до под 10 пъти.


Пазарът на акции в Индия, наред с пазара в САЩ, воден от гиганти в областта на изкуствения интелект като Nvidia, се характеризира с високи оценки. За разлика от тях Китай е близо до дъното, с оценки, подобни на тези на по-бавно растящи и силно задлъжнели държави като Италия. Индийските акции се търгуват с 60% премия спрямо другите пазари в Азиатско-тихоокеанския регион, с изключение на Япония, в сравнение със средно 50% през последните пет години, според Goldman Sachs.


Въпреки някои изходящи потоци на чуждестранни инвеститори от индийски акции през тази година след притока на 21 млрд. долара през 2023 г., пазарът показа устойчивост. Индексът MSCI India спадна с 6% на 4 юни, след като предварителните проучвания показаха, че министър-председателят Нарендра Моди може да не си осигури парламентарното мнозинство, на което се надяваха инвеститорите. Пазарът обаче се възстанови, след като партията на Моди запази властта заедно със своите съюзници, което накара чуждестранните инвеститори да се завърнат.


Индия се превръща във все по-значим пазар за световните инвеститори. При последното ребалансиране, влязло в сила миналия месец, MSCI увеличи теглото на Индия в своя референтен индекс на развиващите се пазари, като същевременно намали това на Китай. Сега Индия представлява около 18% от индекса, в сравнение с 8% през 2020 г., докато теглото на Китай е намаляло до 27% от 40%, според Northern Trust.


Индия често е обявявана за "следващия Китай", но е претърпяла много неуспехи. С по-голямо, по-младо население и реформаторски импулс значителната разлика в оценките на Индия спрямо бившия лидер на развиващите се пазари може и да не се увеличи още повече, но със сигурност изглежда оправдана.