Европейските недвижими имоти са готови да се възстановят

Очакваното понижение на лихвените проценти и умереното икономическо съживяване ще стимулират притока на чуждестранни инвеститори.

Публикувано от Божидар Балевски мар 01, 2024 в Недвижими имоти

Очаква се европейските пазари на недвижими имоти да отбележат значителен подем през 2024 година, подхранван от очакваното понижение на лихвените проценти, икономическото съживяване и подновения интерес на международните инвеститори. Това се случва след трудната 2023 година, когато инвестиционната активност намаля поради повишаването на лихвените проценти и влошените нагласи на инвеститорите.


Обединеното кралство ще бъде водеща сила


Предвижда се Обединеното кралство да бъде начело на това европейско възраждане, привличайки значителна част от входящия капитал от чужбина. Savills, известна международна фирма за недвижими имоти, прогнозира 20-процентно възстановяване на инвестиционната активност в областта на недвижимите имоти в Европа през 2024 година, като Обединеното кралство ще заеме водеща позиция. Тази оптимистична перспектива се дължи на няколко фактора:


Отстъпки на цените - Смята се, че пазарът в Обединеното кралство е претърпял значителни ценови корекции, предлагайки атрактивни входни нива за инвеститорите, търсещи стойност.

Силни основи - Въпреки неотдавнашните предизвикателства, пазарът в Обединеното кралство остава привлекателен поради голямата си ликвидност, лесния достъп и ограничената вътрешна конкуренция.


Международните инвеститори стимулират растежа


Инвеститорите от САЩ, Израел, Япония и Тайван се определят като ключови играчи в стимулирането на този очакван растеж. Очаква се тези пазари да допринесат значително за увеличената инвестиционна активност, особено в Обединеното кралство, Германия, Испания и Нидерландия.


Данните са в основата на оптимизма


Няколко данни подкрепят положителните перспективи за европейските недвижими имоти:


Проучването на CBRE за намеренията на европейските инвеститори за 2024 година - Това проучване от глобалната компания за услуги и инвестиции в областта на търговските недвижими имоти определи Обединеното кралство като водеща европейска дестинация за трансгранични инвестиции, подчертавайки неговата привлекателност за международните инвеститори.


Оценки на Knight Frank - Според Knight Frank само САЩ се очаква да насочат една трета от своите изходящи инвестиции в недвижими имоти през 2024 година, приблизително 13 млрд. долара, към Обединеното кралство. Knight Frank е глобална консултантска компания и агенция за недвижими имоти със седалище в Лондон, Обединеното кралство. Основана през 1896 г., тя е една от водещите независими фирми за недвижими имоти в света, която предлага широк спектър от услуги на клиенти по целия свят.


Очаквани намаления на лихвите - Очаква се както Европейската централна банка, така и Английската централна банка да намалят лихвените проценти, което ще направи инвестициите потенциално по-привлекателни.


Променящи се инвестиционни предпочитания


Притокът на капитали вероятно ще бъде насочен към определени видове имоти. Проучванията на Savills и CBRE показват промяна в предпочитанията на инвеститорите:


Жилищните сгради и складовете заемат централно място - Очаква се през 2024 година жилищните и складовите имоти, да бъдат най-предпочитаните класове активи от международните инвеститори.


Логистиката и жилищните имоти изпреварват офисите - Проучването на CBRE разкрива, че за първи път логистичните и жилищните имоти са изпреварили офисите като предпочитан клас активи за чуждестранните инвеститори. Тази промяна отразява както устойчивостта на жилищния и логистичния сектор, така и продължаващата несигурност около бъдещето на офисните площи.


Възможностите за офиси остават - Въпреки спада на сделките с офиси, Savills подчертава потенциалните възможности за "опортюнистични инвеститори", които се стремят да се възползват от намалените цени в офисния и търговския сектор.


В перспектива


Въпреки че цялостната перспектива за европейския пазар на недвижими имоти е положителна, важно е да се отчитат потенциалните рискове и несигурност. Глобалният икономически климат, нивата на инфлация и траекторията на промените в лихвените проценти ще продължат да оказват влияние върху динамиката на пазара. С развитието на ситуацията инвеститорите ще трябва да адаптират стратегиите си и внимателно да обмислят специфичните пазарни условия в различните региони и видове имоти.


През 2024 година европейският пазар на недвижими имоти е готов да се възстанови благодарение на очакваните икономически подобрения, атрактивните цени и подновения интерес от страна на международните инвеститори. Очаква се Великобритания да бъде основен бенефициент, но и на други пазари в Европа вероятно ще се наблюдава повишена активност. Въпреки че жилищните сгради и складовете вероятно ще бъдат най-търсените класове активи, в други сектори остават възможности за инвеститорите, които са готови да поемат пресметнат риск. С развитието на пазара внимателният анализ и задълбочената комплексна проверка ще бъдат от решаващо значение за ориентирането в сложния и динамичен европейски пазар на недвижимите имоти.