Ethereum може да достигне 100 000 транзакции в секунда

Какви са плановете на Виталик Бутерин за бъдещето на Ethereum

Публикувано от Любомир Стойчевски окт 18, 2024 в Криптовалути

Съоснователят на Ethereum Виталик Бутерин си е поставил амбициозната цел да увеличи пропускателната способност на мрежата до 100 000 транзакции в секунда (TPS). В неотдавнашна публикация в блога си Бутерин очерта как Етериум може да постигне този крайъгълен камък чрез усъвършенствана стратегия, ориентирана към ролъпите (Rollups), която представлява значителна част от следващото голямо обновяване на мрежата, известно като „The Surge“. 


Планът включва използване на решения за мащабиране на слой 2 (L2) в комбинация с усъвършенствани технологии за вземане на проби за наличност на данни и компресиране на данни. Подходът, ориентиран към разгръщане, има за цел да създаде разделение на отговорностите: Слой 1 (L1) на Етериум ще служи като стабилна и децентрализирана основа, докато Слой 2 ще улеснява мащабирането, необходимо за поддържане на по-големи обеми транзакции.


„Пътната карта, ориентирана към ролъп, предлага ясно разделение на труда: Ethereum L1 се фокусира върху това да бъде силна, децентрализирана основа, докато L2 са натоварени със задачата да мащабират екосистемата“, обясни Бутерин. Той оприличи взаимоотношенията на съдебна система (L1), която поддържа договорите и правата на собственост, докато предприемачите (L2) изграждат върху тази солидна основа, за да осигурят ефективност и бързина.


Мащабиране с децентрализиран фокус


Бутерин призна, че едно от преките решения за увеличаване на пропускателната способност би било да се повиши лимитът на газа на Етериум, но това може непреднамерено да централизира мрежата. По-високият лимит на газта би изисквал по-скъп хардуер, което би направило предизвикателство за участието на по-малки възли, като по този начин контролът би се консолидирал между по-малко валидатори.


Вместо това Бутерин се застъпва за по-балансиран подход, включващ оптимизиране на разходите за газ и въвеждане на нов, ефективен формат, наречен Ethereum Object Format (EOF), за да се подобри обработката на транзакциите. 


Разрушаване на бариерите между слоевете 2


Друго ключово предизвикателство, идентифицирано от Бутерин, е фрагментацията между решенията от слой 2, които са от съществено значение за усилията за мащабиране на Етериум, но често се чувстват несвързани помежду си. Той подчерта, че е необходимо Етериум да функционира като сплотена екосистема, а не като фрагментирана колекция от отделни блокчейн системи. 


За да се справи с това, Бутерин предложи да се стандартизират идентификаторите на веригите в адресите и да се подобрят cross-L2 протоколите, за да се даде възможност за по-гладко взаимодействие между различните вериги. Той разказа за личен опит, при който е загубил 100 долара на Полимаркет не поради лоша прогноза, а защото погрешно е избрал грешната верига.


„Ако искаме наистина да интегрираме L2 като част от Етериум, потребителското изживяване в екосистемата на L2 трябва да се усеща безпроблемно, като единна мрежа на Етериум“, заяви Бутерин.