Ethereum е вече на 9 години

Какви са функциите на тази така важна криптовалута?

Публикувано от Божидар Балевски юли 31, 2024 в Криптовалути

Преди девет години, на 30 юли, беше стартирана мрежата Етериум, която отбеляза значителен етап в света на децентрализираните технологии.


През 2015 г. Виталик Бутерин, заедно с екип от иновативни разработчици, представи Ethereum и концепцията за интелигентни договори, променяйки из основи блокчейн пейзажа. Тази разработка даде възможност за създаване на децентрализирани приложения (dApps) върху платформата на Етериум, надхвърляйки обхвата на Биткойн, който до въвеждането на Биткойн Ординари се използваше предимно като цифрова валута.


Ethereum беше проектирана като гъвкава и програмируема блокчейн, позволяваща на разработчиците да изграждат и внедряват огромен набор от dApps, които се простират далеч отвъд обикновените финансови транзакции. През последните девет години Етериум се превърна от амбициозна идея в основополагащ елемент на криптовалутната екосистема, стимулирайки множество иновации в областта на финансите, управлението на веригата за доставки, игрите и др.


За да отпразнуваме тази значима годишнина, разговаряхме с ключови ръководители, участващи в екосистемата на Етериум, за да обсъдим девет важни идеи за миналите успехи, настоящите предизвикателства и бъдещия потенциал на Етериум.


Мащабируемост в развиващите се пазари


Като най-големия блокчейн, с обща блокирана стойност (TVL) от близо 60 млрд. долара, Етериум е пример за необходимостта от еволюция, за да се справи със сегашното си ниво на активност. Въпреки многобройните усилия за намаляване на таксите за транзакции през годините, Доминик Швентер, главен оперативен директор на платформата Lisk на ниво 2, подчерта продължаващия проблем с мащабируемостта в развиващите се пазари (EMs).


„Трябва да избегнем сценарий, при който ЕМ да не могат да се възползват напълно от невероятната екосистема, която предлага мрежата на Етериум“, каза Швентер. Той предположи, че подобренията в решенията на ниво 2 биха могли да позиционират Етериум като крайъгълен камък на глобалната цифрова икономика, от което да се възползват най-вече тези региони. Както адресите на Етериум, така и тези на слой 2 са се увеличили със 127% през изминалата година, което показва повишена активност, която би могла да доведе до необходимите подобрения, които Швентер спомена.


Токенизиране на активи от реалния свят (RWA)


Швентер също така подчерта предимствата на токенизирането на активи от реалния свят, особено за развиващите се пазари.


„Токенизирането на RWA увеличава достъпа до капитал в региони, където традиционните финансови услуги са ограничени“, обясни той. Чрез намаляване на транзакционните разходи и повишаване на ликвидността токенизацията на RWA насърчава финансовото приобщаване и би могла да свърже ИР със световната икономика по трансформиращ начин, давайки възможност на хората и индустриите по целия свят.


 Институционално приемане на криптовалутите и диструбуция


Касат също така подчерта влиянието на Етериум за насърчаване на институционалното приемане на криптовалута, като отбеляза прехода от частни към публични блокчейн вериги.


„Концепцията за „блокчейн без крипто“, която някога беше популярна за прогнозиране на институционалното приемане, избледня. Сега институциите приемат блокчейн, защото приемат крипто“, отбеляза тя, добавяйки, че повече организации трябва да обмислят включването на крипто в балансите си, потенциално чрез инвестиции в активи като ETFs. Неотдавнашното стартиране на ETF ETH на 23 юли подчертава тази тенденция.


Касат също така обсъди инвестиционните тенденции в рамките на екосистемата на Етериум, като припомни как първоначално рисковите капиталисти (VCs) инвестираха много в решения на слой 1 и слой 2, а не в приложения, изградени върху Етериум.


„Профилът риск/печалба на инфраструктурните инвестиции привлича VC и строителите, които търсят подкрепа от VC“, обясни тя. Касат подчерта, че следващата фаза трябва да се съсредоточи върху доказването на успеха и капиталовата възвръщаемост на приложенията. Тя цитира екосистемите Telegram и TON като обещаващи области, като прогнозира, че Telegram може да се превърне в неконтролирана от правителството версия на WeChat, с интегрирани самостоятелни портфейли, които носят значителна активност във веригата.


Етериум в критична точка


Фльорш смята, че за да може Етериум да постигне визията си за световен компютър, той трябва да се отличава както с технически, така и със социално-икономически възможности. Той идентифицира две ключови изисквания: технологичен стек с отворен код, който е децентрализиран, без да се прави компромис с потребителското изживяване, и достатъчно финансиране за отворени протоколи, които са от полза за по-широката екосистема.


„Ако успеем в тези области, няма да става въпрос за това къде ще бъде Етериум след 10 години, а по-скоро за живата екосистема, в която ще се превърне интернет“, каза Фльорш.


Уес Левит, ръководител на стратегията в Theta Labs, също вижда Етериум в ключов момент. Макар че Етериум има водеща роля в разширяването на обхвата на криптовалутите отвъд Биткойн, сега той е изправен пред конкуренцията на други блокчейн вериги от слой 1 като Солана.


„Следващата година ще бъде от решаващо значение за определяне на бъдещето на Етериум“, каза Левит, добавяйки, че способността на Етериум да запази доминиращата си пазарна капитализация, особено с въвеждането на нови ETF, ще бъде от съществено значение за затвърждаване на позицията му в криптоекосистемата.