4 причини защо Ethereum ETFs се представят зле

Вълнението около Ethereum сякаш изчезна

Публикувано от Божидар Балевски окт 11, 2024 в Криптовалути

Борсово търгуваните фондове (ETF) за етер (ETH) не се радват на същия успех като техните аналози за биткойн (BTC), въпреки огромната популярност на ETF за BTC. Докато Биткойн ETF-ите са обработили близо 19 млрд. долара приток само за десет месеца, Ether ETF-ите, които стартираха през юли, са се радвали на много по-малко търсене. Всъщност етерният фонд на Grayscale, ETHE, е претърпял значителни обратни изкупувания, а като цяло Ether ETF са регистрирали 556 млн. долара нетни отливи от създаването си, като само тази седмица са напуснали 8 млн. долара. Няколко фактора обясняват защо Ether ETFs изостават.


Въпреки че Ether ETFs изглеждат с по-слаби резултати, важно е да се отбележи, че те страдат в сравнение с Bitcoin ETFs, които счупиха множество рекорди и се считат за едни от най-успешните ETFs в историята. Например, Биткойн ETF-ите на BlackRock и Fidelity набраха съответно 4,2 млрд. и 3,5 млрд. долара само за 30 дни, изпреварвайки дори фонда Climate Conscious на BlackRock, който набра 2,2 млрд. долара през първия си месец през 2023 г. Въпреки че ETF-ите за етер не са постигнали тези резултати, те все още са сред 25-те най-добри ETF-ове за годината, като ETHE на BlackRock, FBTC на Fidelity и ETHW на Bitwise колективно управляват активи за близо 1 млрд. долара.


Нейт Гераси, президент на ETF Store, посочва, че пазарната капитализация на Етер е около една четвърт от тази на Биткойн, което естествено ограничава притока на средства в ETF за Етер в сравнение с ETF за Биткойн. Въпреки това ETHE на Grayscale допринесе за възприемането на недостатъчно добри резултати поради масовите изходящи потоци след превръщането му в ETF през юли. Въпреки че стартира с активи за около 1 млрд. долара, оттогава ETHE е отбелязал обратни изкупувания за 3 млрд. долара.


1. Липса на доходност от залагане


Основната разлика между Етер и Биткойн е, че Етер може да се залага, за да се получи доходност, която понастоящем е около 3,5%. ETF-ите на Ether обаче не предлагат експозиция към залагане, което означава, че инвеститорите пропускат тази доходност, като същевременно трябва да плащат такси за управление. Това прави Ether ETFs по-малко привлекателни, особено за инвеститорите, запознати с пазара на криптовалути. Както посочи Адам Морган Маккарти, анализатор в Kaiko Research, мениджърите на криптофондове може да предпочетат да купуват Ether директно и да го залагат, вместо да плащат такси за ETF без предимството на залагането.


2. Предизвикателства пред маркетинга


Друга пречка пред ETF-ите на Етер е сложността на обяснението на случая на използване на Етер пред традиционните инвеститори. Привлекателността на Биткойн като „дигитално злато“ с ограничено предлагане е лесна за разбиране, но по-широката функционалност на Етериум като децентрализирана платформа за интелигентни договори и различни приложения е по-трудно да се дестилира в прост разказ. Поради това е трудно да се представят ETF-ите на Етер на инвеститорите, които са по-запознати с ясното предложение за стойност на Биткойн. Както подчерта Ерик Балчунас, предназначението на Етериум не е лесно за обобщаване, което може да затрудни ефективното му предлагане на пазара.


За да противодействат на това, компании като Bitwise стартираха образователни кампании, за да подчертаят технологичните предимства на Ethereum, включително ролята му в децентрализираното финансиране (DeFi) и токенизацията. Надеждата е, че когато повече инвеститори научат за тези приложения, интересът към ETF-ите на Етер ще нарасне.


3. Слабо представяне на цената


Цената на Етер също се представи по-слабо в сравнение с тази на Биткойн през тази година, което намали ентусиазма към ETF-ите на Етер. Докато Биткойн е поскъпнал с 42% от началото на годината, Етер е поскъпнал само с 4% и остава доста под най-високата си стойност за всички времена. Това неубедително представяне обезкуражи инвеститорите на дребно, които е по-вероятно да бъдат привлечени от силния ръст на цената на Биткойн.


Според Брайън Рудик, директор проучвания в GSR, успехът на Биткойн е бил подхранван от чувството на „страх от пропуснати ползи“, предизвикано от 65%-ното му поскъпване преди пускането на ETF. За разлика от него, цената на Етер е спаднала с 30% след дебюта на ETF, което е охладило интереса към продукта. 


4. Загриженост за оценката


И накрая, някои инвеститори може просто да смятат, че настоящата оценка на Ether е непривлекателна. С пазарна капитализация от около 290 млрд. долара, Ether е оценен по-високо от почти всяка голяма банка, с изключение на JPMorgan Chase и Bank of America. За някои това сравнение кара Етер да изглежда надценен, особено когато се съпоставя с традиционни финансови активи или дори с технологични акции. Куин Томпсън, основател на Lekker Capital, предположи, че оценката на Етер трябва или да се понижи, или да се обоснове с общоприета рамка за оценка.


В заключение, макар че ETF-ите на Етер трудно достигат експлозивния успех на ETF-ите на Биткойн, те все още са обещаващи, тъй като информираността на инвеститорите нараства. Въпреки това предизвикателства като липсата на доходност от залагане, трудностите при маркетинга и неотдавнашното представяне на цената на Етер са ключови фактори, които трябва да бъдат разгледани, за да могат тези продукти да получат по-голяма популярност.