България тегли рекорден дълг

Бюджетните дефицити на страната се влошават

Публикувано от Божидар Балевски авг 30, 2024 в България

Служебното правителство успешно емитира рекорден по размер дълг на международните капиталови пазари, достигайки общо 8.5 млрд. лв. Тази сума попада в рамките на утвърдения в закона за бюджета таван на дълга за 2024 г., който е 11.7 млрд. лв., съобщи Министерството на финансите.


Като се добавят и емисиите на ДКЦ на вътрешния пазар до момента, които възлизат на 1.7 млрд. лв., общият поет дълг за тази година достига 10.2 млрд. лв., което все още остава под утвърдения таван. Министерството на финансите не планира допълнителни емисии на външните капиталови пазари до края на годината. Част от новия дълг ще бъде използвана за погасяване на съществуващи задължения, като новият дълг, който правителството може да поеме за цялата 2024 г., е ограничен до 6.6 млрд. лв., което е разликата между дълга в края на 2023 г. и утвърдения таван за 2024 г.


Рекорден дълг


Размерът на емитираните облигации е рекорден, отразявайки нарастващите бюджетни дефицити и нужди. Интересът към емисиите беше значителен, като поръчките надвишиха 17 млрд. евро, което представлява близо четирикратно презаписване.


Значително е и това, че за първи път от 22 години насам, от времето на министър Милен Велчев и кабинета "Сакскобургготски", България емитира заем, деноминиран в щатски долари. Това се прави с цел диверсификация на инвеститорите, тъй като според стратегията за дългово управление на Министерството на финансите, България ще има нужда от заемно финансиране в размер на 36.4 млрд. лв. в следващите три години. Много други държави от Централна и Източна Европа също се възползват от предимствата на "изключително ликвидния и дълбок пазар на облигации в щатски долари", отбелязват от Министерството на финансите.


Облигациите за 8.5 млрд. лв. бяха пласирани в сряда в три транша, деноминирани в евро и щатски долари.


Първият транш включва облигации в евро със срок на погашение 8 години, с обем от 1.75 млрд. евро и лихвен купон от 3.625%. Вторият транш също е в евро, но със срок на погашение 20 години, с обем от 1.25 млрд. евро и лихвен купон от 4.25%. Третият транш е деноминиран в щатски долари, със срок на погашение 12.5 години, с обем от 1.5 млрд. долара и лихвен купон от 5%.


Министерството на финансите коментира, че високото ниво на презаписване и силният интерес на инвеститорите позволиха значително намаляване на финансирането при 8-годишните облигации до рекордно ниско ниво от 135 базисни точки спрямо осреднения лихвен суап, а при 20-годишните – до 190 базисни точки.


Доларови облигации


Дебютната емисия облигации в щатски долари също предизвика засилен инвеститорски интерес, като при пласирането на книжата спредът спрямо референтните американски облигации бе намален до 135 базисни точки.


Тройният транш облигации е част от Средносрочната глобална програма за емитиране на дълг на международните капиталови пазари.


Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова заяви, че България успя да пласира облигации в долари и евро при изключително изгодни условия на международните пазари. Това показва, че страната правилно е планирала обемите и сроковете на предложенията към инвеститорите, времето на сделката и валутите, в които да се емитират облигациите. Резултатът от емисията потвърждава, че доверието на външните пазари в предсказуемата финансова и икономическа политика на България е запазено, независимо от вътрешната политическа динамика.