Бюджетният дефицит на САЩ се покачва до 1,7 трилиона долара: Последици и икономически анализ

Публикувано от Божидар Балевски окт 24, 2023 в Макроикономика

През финансовата 2023 г. Съединените щати отчитат зашеметяващ бюджетен дефицит от 1,695 трилиона долара, което е с 23% повече в сравнение с предходната година. Този балонно нарастващ дефицит се дължи до голяма степен на намаляващите приходи и увеличаващите се разходи, особено в области като социалното осигуряване, медицинското обслужване и разходите за лихви по федералния дълг, които достигнаха рекордно високи стойности. Този дефицит е най-големият от 2021 г. насам, когато в резултат на пандемията дефицитът достигна 2,78 трилиона долара, което означава рязко завръщане към нарастващите дефицити след две последователни години на спад по време на първия мандат на президента Джо Байдън.

Ескалацията на дефицита съвпада с искането на президента Байдън към Конгреса за допълнителни 100 млрд. долара за разходи за чуждестранна помощ и сигурност. Това искане включва 60 млрд. долара в подкрепа на Украйна, 14 млрд. долара за Израел, както и финансиране на сигурността на границите на САЩ и на Индо-Тихоокеанския регион. Очаква се този ход да засили фискалните разногласия между Байдън и републиканците от Камарата на представителите, които настояват за намаляване на разходите. В началото на юни тези спорове доведоха до критичен момент, когато САЩ бяха изправени пред възможността да не изпълнят дълговите си задължения. Предвижда се преговорите около предстоящия краен срок за плащане на данъци в средата на ноември да бъдат още по-трудни, като се има предвид продължаващото разделение в Републиканската партия по отношение на ръководството.

Огромният дефицит се дължи на това, че приходите са намалели с 457 млрд. долара спрямо предходната година, а разходите са намалели само със 137 млрд. долара. Разходите за годината възлизат на 6,134 трилиона долара.. Този спад на приходите се очертава като значителен фактор, допринасящ за дефицита през 2023 г. Министърът на финансите Джанет Йелън и директорът на Службата за управление и бюджет Шаланда Йънг подчертаха значението на реформите на данъчната система на президента Байдън за справяне с този фискален проблем.

Уникален аспект на фискалния дефицит за 2023 г. е, че той щеше да бъде с 321 млрд. долара по-голям, ако не беше решението на Върховния съд, който обяви за противоконституционна програмата на Байдън за опрощаване на студентски заеми. Това решение наложи преразглеждане на бюджетните резултати, което намали дефицита. За сравнение, дефицитът за фискалната 2022 г. възлизаше на 1,375 трилиона долара. Като се отчетат тези извънредни корекции, дефицитът за миналата фискална година щеше да бъде приблизително 1 трилион долара, докато дефицитът за текущата година щеше да бъде по-близо до 2 трилиона долара.

Един от най-забележителните аспекти на дефицита за 2023 г. е значителното увеличение на разходите за лихви, които достигнаха рекордно високата стойност от 879 млрд. долара, отбелязвайки ръст от 23%. Нетните лихвени плащания, с изключение на вътрешноправителствените трансфери към доверителните фондове, също скочиха с 39% до 659 млрд. долара, поставяйки още един рекорд. Тези цифри подчертават нарастващата тежест на лихвените плащания по федералния дълг, който вече надхвърли 33 трилиона щатски долара. По отношение на БВП брутният дял на лихвените плащания достигна 3,28%, което е най-високият показател от 2001 г. насам, а нетният дял бе 2,45%, което е най-високият показател от 1998 г. насам.

Рязкото нарастване на лихвените разходи се дължи на повишаването на лихвените проценти, обусловено от усилията на Федералния резерв да се бори с инфлацията, като повишава разходите по заемите. Средните лихвени разходи по неизплатения дълг на Министерството на финансите нараснаха до 2,97% през миналата финансова година спрямо 2,07% година по-рано.

С нарастването на дефицита и увеличаването на лихвените разходи се появиха опасения относно устойчивостта на фискалната ситуация в САЩ. Въпреки че първоначално дефицитът се свиваше с намаляването на разходите за облекчаване на COVID-19, сега се прогнозира, че въз основа на съществуващото данъчно и разходно законодателство дефицитът на САЩ ще достигне нивата от времето на пандемията до края на десетилетието, като през 2030 г. ще достигне около 2,13 трилиона долара. С нарастването на тези дефицити се увеличава и делът на бюджета, предназначен за лихвени плащания, което допълнително усложнява фискалния пейзаж.


В заключение може да се каже, че значителният бюджетен дефицит през 2023 г., характеризиращ се с нарастващи разходи за лихви и връщане към балонизиране на дефицита, има значителни последици за икономиката на САЩ. Устойчивостта на тези дефицити, особено в контекста на нарастващите лихвени проценти, продължава да буди безпокойство. Начинът, по който правителството се справя с тези фискални предизвикателства и определя приоритетите на разходите си, вероятно ще окаже влияние върху икономическата политика, стабилността на правителството и динамиката на пазара през следващите години.