Блясъкът на златото след конфликта в Израел

Публикувано от Божидар Балевски окт 16, 2023 в Макроикономика

Цените на златото скочиха с повече от 3% в петък и бяха на път да постигнат най-добрата си седмица от седем месеца насам, тъй като засилващият се конфликт в Близкия изток накара инвеститорите да потърсят сигурни активи. Златото получи допълнителен тласък от очакванията, че лихвените проценти в САЩ може би са достигнали своя връх. Ако лихвите се понижават си отива и смисъла хората да държат кеш средства или дългови инструменти, тъй като тяхната доходност спада и лимитирани активи от типа на златото в такава среда става по-атрактивни,


Спот златото последно се повиши с 3,24 % до 1 929 долара за тройунция. Фючърси върху златото в САЩ се установиха с 3,1 % по-високо на ниво от 1 941 долара. Цените се повишиха с 5,2 % за седмицата.


В един все по-несигурен свят хората и инвеститорите постоянно търсят убежище от бурята на геополитическото напрежение, което може да разтърси финансовите пазари и да намали богатството. Един от най-изпитаните и надеждни активи за тази цел е златото. Привлекателността на златото като средство за предпазване от геополитически сътресения се дължи на историческата му роля като средство за съхранение на стойността и на способността на метала да запазва богатството си по време на глобални вълнения. В тази статия ще разгледам причините, поради които златото е добър хедж срещу геополитическо напрежение, и ще дам примери за значителни увеличения на цените в такива моменти.


На първо място златото има историческа значимост. Златото е било символ на богатство и просперитет през цялата човешка история. Ролята му на средство за съхранение на стойност предхожда съвременните финансови системи. Във времена на несигурност и конфликти златото постоянно запазва стойността си, с което си е спечелило репутацията на сигурен актив.


Златото също така има обратна корелация с другите финансови пазари. Златото често се движи обратно на състоянието на други финансови активи. Когато геополитическото напрежение нараства, стойността на хартиените валути, акции и имотите може да отслабне, което прави златото относително по-привлекателно.


Следваща причина е липса на риск от неизпълнение, на английски термина е “default risk”. За разлика от акциите или облигациите, златото не носи риск от неизпълнение. Стойността му не зависи от резултатите на дадена корпорация или правителство, което го прави надежден актив във времена на икономически и политически сътресения, в които да разчиташ на държавата или на дадена компания може да е нежелателно.


Ето и малко примери за повишаване на цената на златото по време на геополитическо и икономическо напрежение:


Иранската революция от 1979 г: Един от най-емблематичните примери за устойчивостта на златото по време на геополитически вълнения е Иранската революция. През 1979 г., когато в Иран избухват граждански вълнения, довели до свалянето на режима на шаха, цената на златото рязко се повишава. Само за една година, от януари 1979 г. до януари 1980 г., цените на златото се увеличават със зашеметяващите 125%. Това рязко покачване се дължи на несигурността около петролния пазар и на по-широките последици за световната икономика. Важно е да се каже, че цената на златото по това време се покачва не само заради войната в Иран, а и поради глобалните проблеми с високата инфлация.


Финансовата криза от 2008 г: Въпреки че финансовата криза от 2008 г. не е пряко свързана с геополитическо напрежение, тя е период на изключителна икономическа несигурност и нестабилност. Инвеститорите се обърнаха към златото като към актив, представляващ сигурно убежище, което доведе до значително увеличение на цените. В хода на кризата цените на златото почти се удвоиха, като от около 700 долара за тройунция през 2008 г. достигнаха над 1300 долара за тройунция през 2010 г.


Пандемията COVID-19 през 2020 г: Избухването на пандемията COVID-19 предизвика глобална икономическа несигурност. Тъй като инвеститорите търсеха сигурност, златото отново доказа своята стойност. От началото на 2020 г. до август 2020 г. цената на златото се повиши с приблизително 35%, като през август достигна исторически връх от над 2000 USD за тройунция.


Конфликтът Русия-Украйна: Геополитическото напрежение може да има и регионално въздействие. Пример за това е продължаващият конфликт между Русия и Украйна. С ескалирането на напрежението цените на златото отбелязаха забележителен ръст. През 2014 г., когато кризата се задълбочи, цените на златото се повишиха с около 9% само за четири месеца.


Ядрена криза в Северна Корея: Напрежението около севернокорейската ядрена програма периодично се разпалваше, предизвиквайки безпокойство на пазара. По време на такива епизоди при златото често се наблюдават ценови скокове. Например през 2017 г. цените на златото се повишиха с около 16% в рамките на годината, тъй като опасенията относно ядрения потенциал на Северна Корея се засилиха.