Bitcoin остава стабилен, въпреки огромните разпродажби

Скандала с Mt. Gox може и да е минал, но последиците ехтят и до днес

Публикувано от Божидар Балевски авг 21, 2024 в Криптовалути

Данните за веригата разкриват, че вече несъществуващата борса Mt. Gox е прехвърлила 13 265 BTC, според Arkham Intelligence, което поражда потенциални опасения за въздействие върху пазара. Възможно е обаче да бъде продадена само малка част от това количество, което свежда до минимум потенциалните смущения на пазара.


Действията на Mt. Gox


Рано в сряда на адрес, свързан с Mt. Gox, са прехвърлени 13 265 BTC на стойност приблизително 784 млн. долара. От тази обща сума 12 000 BTC бяха изпратени на адрес, идентифициран като „1PuQB“, а останалите монети бяха прехвърлени на „1Jbez“, разпознат като портфейл за студено съхранение на Mt. Gox от Arkham. Въпреки тези трансфери Mt. Gox все още държи над 46 000 BTC.


Продължаващото изплащане на суми на кредиторите на Mt. Gox беше значителен фактор, който допринесе за натиска за понижаване на цената на Биткойн през цялото лято. Според Алекс Торн, ръководител на отдела за проучвания в Galaxy Digital, обаче неотдавнашното движение на BTC може да не доведе до значителен натиск за продажби.


Торн коментира X, като каза: „Сега изчисляваме, че от 13 265 BTC, преместени в тази транзакция, само 1 265 BTC (на стойност 74,5 млн. USD) са предназначени за разпределение, а останалите 12 000 BTC отиват за свежо студено съхранение на имуществото, така че въздействието ще бъде много малко.“


Въпреки това голямо движение на Биткойн от страна на Mt. Gox, цената на BTC остана сравнително стабилна, като се колебаеше над 59 000 USD, както сочат данните на CoinDesk.


Какво се случи с Mt. Gox през 2014 година

В началото на 2014 г. Mt. Gox внезапно спира търговията, затваря уебсайта си и подава молба за обявяване в несъстоятелност. Посочената причина е, че значителна част от Биткойн е била открадната и компанията не е могла повече да продължи дейността си.


Mt. Gox твърди, че са били откраднати около 850 000 биткойна на стойност около 450 млн. долара по онова време (и много повече по днешни цени). Това представляваше около 7% от всички съществуващи по това време биткойни. Кражбата се дължи на пробив в сигурността, който е останал незабелязан в продължение на няколко години, през които хакери са източвали биткойни от портфейлите на борсата.


Борсата беше критикувана за лошите си практики в областта на сигурността, неадекватното управление и липсата на прозрачност. Главният изпълнителен директор на компанията Марк Карпелес беше подложен на сериозен контрол за това, че не е успял да опази средствата на потребителите и за очевидно лошото управление, което е позволило кражбата да продължи незабелязано за толкова дълъг период от време.


След срива Mt. Gox подаде молба за защита от фалит, оставяйки стотици хиляди потребители със значителни финансови загуби. Последваха съдебни производства, в които кредиторите се опитваха да възстановят загубените си средства. Процесът е сложен и продължителен, като включва множество съдебни дела и разследвания.


По изненадващ начин част от изгубените биткойни (около 200 000) по-късно бяха открити в стар цифров портфейл, което донякъде намали общата загуба. Въпреки това процесът на възстановяване на средствата на засегнатите потребители беше бавен и изпълнен с правни предизвикателства.


През 2015 г. Марк Карпелес беше арестуван в Япония и обвинен в присвояване и манипулиране на данни. Той е обвинен, че е използвал средства на Mt. Gox за лични нужди и е променял записи, за да завиши баланса в сметката си. През 2019 г. Карпелес е признат за виновен за фалшифициране на данни, но е оправдан за присвояване. Той получи условна присъда, което означава, че е избегнал затвора, освен ако не извърши повторно престъпление.


Инцидентът с Mt. Gox оказа трайно въздействие върху индустрията на криптовалутите, като подчерта значението на сигурността и регулирането. Той доведе до засилен контрол върху борсите за криптовалута и подчерта рисковете, свързани със съхраняването на големи количества цифрова валута в централизирани платформи.


Спорът с Mt. Gox е знаково събитие, което разтърси света на криптовалутите в началото на неговото развитие. Сривът на борсата подкопа доверието в зараждащия се пазар на биткойни, причини значителни финансови загуби на хиляди потребители и послужи като предупредителен пример за значението на сигурността и прозрачността в индустрията на цифровите валути. Правните и финансовите последици от срива все още продължават, като кредиторите продължават да търсят компенсации за загубите си.