Байдън атакува сектора на електрическите автомобили в Китай

Задават ли се нови мита срещу ключовия за Китай сектор?

Публикувано от Божидар Балевски май 10, 2024 в Макроикономика

Китайските производители на електрически превозни средства усещат напрежението, тъй като според многобройни източници президентът Байдън е напът да наложи нови мита към сектора. Според наблюдатели от индустрията, потенциални нови мита могат да засегнат различни компоненти на глобалната верига за доставки.


Смята се, че тази потенциална промяна в политиката представлява разширяване на митата по раздел 301, въведени за първи път през 2018 г. от тогавашния президент Доналд Тръмп, като е възможно скоро да бъдат обявени актуализации, както съобщават Bloomberg и Reuters. Миналия месец президентът Байдън също се застъпи за увеличаване на митата върху китайската стомана и алуминий.


Въпреки факта, че компании като LI, BYD и Nio не продават своите електромобили на американския пазар, техните акции, регистрирани в Ню Йорк, претърпяха загуби от тази новина. Акциите на NIO спаднаха с 1,6 %, а на Li Auto - с 1,5 %.


Найджъл Грийн, главен изпълнителен директор на deVere Group, сподели своето мнение, че тези китайски фирми са неразделна част от световната верига за доставки на автомобили и зависят от вносни компоненти като батерии и полупроводници. Тарифите върху тези компоненти биха могли да повишат производствените разходи, което ще се отрази на рентабилността на китайските производители на електромобили и може да доведе до спад в стойността на акциите им.


Грийн също така подчерта, че дружествата, зависещи от китайския внос на батерии и соларни клетки, може да се сблъскат с по-високи разходи, което може да се отрази на маржовете на печалбата им. Той прогнозира възможни незабавни разпродажби на акциите на компаниите, участващи в засегнатите сектори, включително зелените технологии, тъй като инвеститорите се опитват да намалят рисковете.


Междувременно в Шънджън акциите на Contemporary Amperex Technology Co. (CATC), водещ световен производител на батерии за електрически превозни средства, спаднаха с 2,8%. CATC, известна с доставките си за Tesla и други големи клиенти, по-рано обяви усилията си за разработване на по-бързо зареждащи се батерии за Tesla и оборудване за нейния завод в Невада.


Грийн спекулира, че ако тези мита бъдат въведени, китайските компании може да проучат алтернативни стратегии, като например износ през трети страни, които не са обект на американските мита, което може да предизвика нов търговски конфликт.


Въпреки новината за предстоящите мита, индексът Hang Seng в Хонконг се повиши с 2,3%, след като преди това нарасна с 1,2%. Това показва, че макар отделни сектори да са подложени на натиск, по-широките пазарни индекси все още могат да се представят добре на фона на подобни новини.


Байдън и Тръмп се надпреварват кой е по-строг към Китай


Както настоящият президент Джо Байдън, така и бившият президент Доналд Тръмп, които са бъдещи съперници на предстоящите президентски избори, демонстрират твърда позиция спрямо Китай. Това сближаване на позициите по отношение на външната политика отразява двупартийния консенсус относно необходимостта от твърд подход за справяне с търговските практики на Китай и неговото нарастващо влияние. Тъй като и двете фигури се подготвят заизборен сблъсък, техните политики привличат вниманието не само в страната, но и на международната сцена, подчертавайки стратегическото значение на отношенията между САЩ и Китай в техните политически платформи. Тази твърда позиция, поддържана от различни администрации, е сигнал за продължаваща тенденция в политиката на САЩ да се противопостави пред бурното развитие на Китай, което заплашва да измести САЩ в ключови сектори на световната икономика.


Подчертавайки ангажимента си за строги политики срещу Китай, двамата лидери активно се конкурират, за да повлияят на гласоподавателите, които дават приоритет на силното лидерство в международните отношения. Тази конкурентна динамика подчертава, че отношенията между САЩ и Китай са ключов въпрос на кампанията, като всеки кандидат се стреми да докаже, че е по-ефективният защитник на интересите на САЩ срещу нарастващите глобални предизвикателства, породени от Китай.


Преглед на твърдите политики на Тръмп срещу Китай, когато беше президент


По време на мандата си в Белия дом президентът Доналд Тръмп приложи няколко строги политики срещу Китай, които отбелязаха значителна промяна във външната политика на САЩ. Администрацията на Тръмп наложи мащабни мита върху китайски стоки на стойност милиарди долари с цел да коригира това, което той определи като нелоялни търговски практики, и да намали търговския дефицит на САЩ. 


Тези мерки предизвикаха търговска война. Освен по отношение на търговията Тръмп зае твърда позиция по въпроси, свързани с кражбата на интелектуална собственост, трансфера на технологии и военната експанзия на Китай в Южнокитайско море. Неговата администрация също така наложи ограничения на китайските технологични компании, позовавайки се на съображения за национална сигурност, което засегна гиганти като Huawei и ZTE. Тези действия отразяваха по-широката програма на Тръмп за противодействие на нарастващата икономическа и военна мощ на Китай, като се наблягаше на националистически подход към глобалната икономика и сигурност.


Наскоро публикувахме и статия за казуса с TikTok, неговата потенциална забрана и делото, което от ByteDance завеждат, в опит да отстоят своите права и да запазят съществуването на TikTok в САЩ под техен контрол.