Анализ на глобалния пазар на критичните минерали

Китай е безспорен лидер във веригата за доставка на критични минерали, като държи около 60% от световното производство на редкоземни минерали.

Публикувано от Божидар Балевски фев 14, 2024 в Макроикономика

Глобалната надпревара за критични минерали заема централно място, тъй като държавите се борят с необходимостта от преход към нисковъглеродни енергийни източници. На преден план в тази дискусия са Съединените щати, където опасенията от доминиращата роля на Китай във веригата за доставка на критични минерали предизвикаха призиви за стратегическа преоценка и съгласувани действия.


Притесненията от страна на САЩ


Министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Грънхолм изрази тези опасения, като подчерта опасенията на страната относно огромния контрол на Китай върху около 60 % от световното производство на редкоземни минерали и материали. Забележките на Грънхолм подчертават по-широкото стратегическо предизвикателство, пред което са изправени Съединените щати, които се стремят да намалят зависимостта си от чуждестранни източници на основни минерали, които са от решаващо значение за енергийния преход.


Значението на критичните минерали като никел, мед, литий и кобалт не може да бъде подценено, като се има предвид тяхната незаменима роля в производството на електрически превозни средства, вятърни турбини, слънчеви панели и други технологии за чиста енергия. Тъй като търсенето на тези минерали продължава да нараства, в световен мащаб се появяват опасения относно уязвимостта на веригата за доставки и геополитическите зависимости.


Изявлението на Грънхолм отразява нарастващото признаване в администрацията на САЩ на необходимостта да се гарантира достъпът на страната до критични минерали, като същевременно се отстояват споделените ценности и стратегически интереси. Призракът на прекомерна зависимост от държави, чиито геополитически планове могат да се разминават с тези на САЩ, подчертава спешната необходимост от разработване на устойчива и диверсифицирана верига за доставки.


Възможностите пред Съединените щати


В отговор на тези опасения Грънхолм изтъкна ангажимента на Съединените щати за актуализиране на нормативната уредба, регулираща добива на полезни изкопаеми, включително на закон за минното дело с давност век и половина. Това преразглеждане на нормативната уредба има за цел да улесни устойчивите и ефикасни практики за добив, като същевременно смекчи въздействието върху околната среда и осигури отговорно управление на природните ресурси.


Акцентът, който Грънхолм поставя върху стратегическите партньорства със съюзници като Австралия и Канада, подчертава значението на международното сътрудничество за разнообразяване на критичните вериги за доставка на минерали. Чрез създаване на рамки за сътрудничество и използване на допълващите се предимства Съединените щати се стремят да повишат устойчивостта и да намалят уязвимостта към прекъсвания на доставките.


Световният пазар


Срещата на министрите на Международната агенция по енергетика (МАЕ) през 2024 година в Париж предостави платформа за политиците да обсъдят императива за укрепване на веригите за доставки на критични минерали. Признавайки спешната необходимост от преодоляване на разликата между търсенето и предлагането, МАЕ алармира за неадекватността на настоящите нива на предлагане, за да се отговори на трансформационните изисквания на енергийния сектор.


Централно място в дискусията заема географската концентрация на производството на критични минерали, като Китай се очертава като доминиращ играч благодарение на богатите си запаси от редкоземни елементи. Въпреки това други държави като Виетнам, Бразилия и Русия също имат значително влияние въз основа на обема на резервите си, което подчертава геополитическите измерения на пейзажа на критичните минерали.


Твърдението на Грънхолм относно сроковете за засилване на сътрудничеството и производството подчертава многостранния характер на предизвикателството. Докато сътрудничеството може да се осъществи бързо чрез дипломатически канали и съвместни инициативи, увеличаването на местното производство е свързано с по-дългосрочно планиране и инвестиции в минна инфраструктура и възможности за преработка.


Пътят напред за Америка


Съединените щати остават непоколебими в ангажимента си да дадат приоритет на добива и преработката на критични минерали, било то в страната или в сътрудничество с надеждни съюзници. Този стратегически императив е в съответствие с по-широките усилия за ускоряване на прехода към икономика на чистата енергия, като същевременно се повишава националната сигурност и икономическата устойчивост.


В заключение, динамиката между САЩ и Китай в областта на критичните минерали отразява развиващата се геополитика на енергийния преход. Забележките на Грънхолм подчертават необходимостта от стратегическо предвиждане, регулаторна гъвкавост и международно сътрудничество за преодоляване на сложността на глобалния пазар на критичните минерали. Тъй като нациите очертават своя курс към устойчиво бъдеще, стремежът към енергийна сигурност и устойчивост на ресурсите ще продължи да определя геополитическата динамика и стратегическите партньорства на световната сцена.