Зелената политика би повишила цената на този метал

Какви ще са възможните печалби при медта

Публикувано от Божидар Балевски юли 25, 2024 в Макроикономика

Очаква се световното търсене на мед да нарасне с 40% до 2040 г., главно поради преминаването към зелени технологии.


Vedanta Resources успешно си възвърна контрола върху Konkola Copper Mines (KCM), значително находище на висококачествена мед, разположено в Замбия.


Неотдавнашните събития, включително затварянето на мината Cobre Panama и намаленото производство от китайските топилни заводи, засилиха опасенията за очертаващия се недостиг на мед.


Въпреки че настоящите световни запаси от мед са достатъчни, за да задоволят търсенето, темповете на добив продължават да изостават от потреблението, което подхранва опасенията за бъдещ недостиг.


Очакван ръст на търсенето на мед и позицията на Vedanta


Очаква се до 2040 г. годишното търсене на мед в световен мащаб да се увеличи с около 40 %, което ще се дължи на преминаването към възобновяема енергия и устойчив транспорт в световен мащаб. В този контекст всяко значително развитие на пазара на мед, особено свързано с минното дело, вероятно ще влезе в заглавията на вестниците.


Vedanta Resources Holdings Limited, ръководена от Анил Агарвал, си възвърна контрола върху KCM в Замбия след месеци усилия. Компанията изпълни ангажимента си по „схемата KCM“, като плати 245,75 млн. долара, с които ще възстанови съвета на директорите на KCM и ще върне пълния управленски контрол на Vedanta. Този ход е от решаващо значение за Vedanta, за да увеличи производството и да използва напълно потенциала на KCM.


KCM има съдържание на мед над 2,4%, което го прави едно от най-големите находища на висококачествена мед в света. Освен това съдържа около 400 хил. тона кобалтови резерви и ресурси, което превръща KCM в потенциален водещ производител на кобалт. Vedanta има за цел да увеличи производството на мед в KCM до 300 хил. тона годишно и да увеличи производството на кобалт от 1 хил. тона годишно до 6 хил. тона годишно чрез подобряване на възможностите.


Загриженост за глобалното предлагане на мед


През последните пет години Vedanta активно се стреми към пълен контрол над KCM. През 2019 г. обаче правителството на Замбия обяви мината в ликвидация, след като президентът Едгар Лунгу я обвини, че не увеличава производството на мед. Председателят на Vedanta Group Анил Агаруал подчерта бъдещото значение на медта, като отбеляза ограниченото вътрешно производство на Индия и зависимостта ѝ от вноса, като само през финансовата 23 година е внесена мед на стойност 12 млн. долара.


Затварянето на мината Cobre Panama, основен световен източник на мед, промени пазарните очаквания от излишък към дефицит, което доведе до повишаване на цените на медта. Освен това през март китайските топилни заводи намалиха производството поради недостиг на концентрат, което допълнително повиши цените. Този очакван недостиг накара медодобивните предприятия да търсят по-тясно сътрудничество с крайните потребители, като например производителите на автомобили и комуналните услуги, за да рационализират фрагментираната преди това верига на доставки.


Нарастващо търсене от страна на зелените технологии


Очаква се съществената роля на медта в зелените технологии да нарасне, като някои минни компании ще търсят директни сделки с производители на кабели, автомобилни компании и други, за да осигурят стабилни и достъпни доставки. Тъй като търсенето на мед се увеличава, заинтересованите страни ще трябва да разработят стратегии за осигуряване на необходимите количества годишно.


Анализаторите прогнозират, че за да се постигнат целите за нулево нетно потребление до 2035 г., може да се наложи годишното търсене на мед да се удвои до 50 млн. тона. Дори консервативните оценки предвиждат увеличение на търсенето с една трета през следващото десетилетие, което ще се дължи на значителни инвестиции в декарбонизация както от публичния, така и от частния сектор. Това рязко нарастване на търсенето ще окаже значителен натиск върху пазарите на мед в краткосрочен и дългосрочен план.