Загуби на хартия от 1 трилион за ФЕД започват да стават реални

Задават ли се огромни проблеми са САЩ?

Публикувано от Божидар Балевски юни 14, 2024 в Макроикономика

Загубите на хартия на Федералния резерв в размер на около 1 трилион долара, произтичащи от притежаваните от него ценни книжа, започнаха да се превръщат в реални загуби в размер на над 100 милиарда долара, като ситуацията има потенциала тепърва да се влошава


В скорошно изявление председателят на Фед Джером Пауъл посочи, че въпреки облекчаването на инфлацията, тя остава твърде висока над целта на централната банка от 2%, за да се мисли за намаляване на лихвените проценти, които достигнаха най-високата си стойност от двадесет години насам.


Продължителните високи лихвени проценти усложняват способността на Фед да оправи финансовото си състояние. Али Мели, главен инвестиционен директор в Monachil Capital Partners, изчислява, че тези рестриктивни лихвени проценти могат да струват на Фед около 100 млрд. долара годишно и в бъдеще. Тази оценка е изведена от анализ на финансовите отчети на Фед, който разкрива намаляване на нереализираните загуби от над 1 трлн. долара в края на 2022 г. до 948,4 млрд. долара в края на 2023 г.


Фед разшири значително баланса си по време на финансовите кризи от 2007-2009 г. и пазарните сътресения COVID-19 през 2020 г., като изкупуваше облигации, за да стабилизира финансовите пазари. Макар че тази стратегия подпомогна стабилността на пазара, тя също така увеличи търсенето на по-рискови активи и допринесе за инфлацията, засягаща най-вече хората с високи заплати.


Преди да основе свой собствен кредитен фонд, Мели има 15-годишен стаж в Goldman Sachs, където участва в разработването на финансови стратегии преди финансовия колапс през 2008 г.


Мели е проследил и нарастващите лихвени разходи на Фед, които са допринесли значително за финансовите му загуби, като по-голямата част от тях са възникнали през предходната година.


Въпреки тези предизвикателства Федералният резерв не е изправен пред непосредствена заплаха от проблеми с ликвидността, тъй като може да продължи да функционира, без да се налага да продава активи на загуба. Пазарни експерти като Дани Заид от TwentyFour Asset Management смятат, че способността на Фед да печата пари ще го предпази от проблеми с платежоспособността, въпреки че високите загуби вероятно ще окажат влияние върху бъдещите парични политики и действия.


Докато Фед се опитва да затегне финансовите условия, той продължава да оставя някои облигации да падежират без реинвестиране - стратегия, целяща да управлява финансовата стабилност, без да предизвиква рецесия.


Джордж Катрамбоун от DWS Group отбелязва, че макар сега проблемите с баланса на Фед да изглеждат управляеми, истинският тест ще дойде, ако икономиката успее да постигне "меко приземяване", потвърждавайки, че стратегиите на централната банка са били ефективни. Той също така подчерта потенциалните политически рискове в САЩ, които биха могли да повлияят на икономическата стабилност, особено във връзка с предстоящите избори и потенциалните промени във фискалната политика.