Загина президентът на Иран. Кои бяха главните икономически успехи и провали при неговото управление

Ебрахим Раиси загина в катастрофа с хеликоптер

Публикувано от Божидар Балевски май 20, 2024 в Макроикономика

Според съобщения на контролираната от държавата иранска телевизия Press TV президентът Ебрахим Раиси е загинал при катастрофа с хеликоптер в неделя, което е скръбна вест за Иран. Всичко това идва на фона на напрежението в Близкия Изток и ескалацията на напрежението по оста Иран- Израел.


Направихме видео материал по тази тема преди близо месец.
https://youtu.be/5Xkcjfwc6S8 


Съобщението за смъртта на Раиси дойде днес, след като в неделя първоначално бе съобщено, че той и външният министър Хосейн Амир-Абдолахиан са били на борда на хеликоптер, който е претърпял проблемно кацане в северозападен Иран.


Министърът на вътрешните работи Ахмад Вахиди съобщи в понеделник, че след продължилата цяла нощ спасителна операция в планински район, забулен от гъста мъгла, на мястото на катастрофата не са открити оцелели. В издирването са участвали безпилотни летателни апарати, кучета и спасителни екипи, като всички те са били затруднени от неблагоприятните метеорологични условия, както беше посочено по иранската държавна телевизия.


Няколко други пътници също губят живота си при катастрофата. Ръководителят на иранския Червен полумесец Pir Hossein Koulivand съобщи по държавната телевизия, че телата са транспортирани до гробище в регионалната столица Табриз.


Въпреки смъртта на 63-годишния Раиси и 60-годишния Амир-Абдоллахиан не се очакват съществени промени във външната политика на Иран. Това включва подкрепата на страната за палестинската групировка Хамас, която е ангажирана в конфликт с израелските сили в Газа, както и продължаващото развитие на ядрената ѝ програма.


Президентството на Ебрахим Раиси в Иран, започнало през август 2021 г., бе белязано от редица икономически успехи и предизвикателства. Неговият мандат протеча на фона на строги международни санкции, водени предимно от Съединените щати, и на глобалното икономическо въздействие на пандемията COVID-19. Ето разбивка на икономическите успехи и падения по време на неговото председателство.


Икономически успехи


По време на президентството на Ебрахим Раиси Иран засили фокуса си върху задълбочаването на икономическите и стратегическите отношения с Китай и Русия, които се разглеждат като ключови за заобикаляне на икономическата изолация, наложена от западните санкции. Ключова роля има 25-годишното споразумение за всеобхватно сътрудничество с Китай, което се оценява на 400 млрд. долара. Това обширно споразумение включва значителни инвестиции в иранската инфраструктура, като например петролни и газови находища, транспортни мрежи и пристанища, както и сътрудничество в селското стопанство и други ключови сектори. Това партньорство има за цел не само да подкрепи иранската икономика, но и да осигури стабилни доставки на енергия за задоволяване на нарастващото търсене в Китай.


Освен това отношенията с Русия също придобиха нови измерения, особено в резултат на засиленото геополитическо напрежение и конфронтацията на самата Русия със Запада. Иран използва това партньорство, за да подобри военния си капацитет, да участва в обмен на технологии и да увеличи търговията. Икономическото сътрудничество включва не само традиционни сектори като въглеводородите, но и нововъзникващи области като киберсигурността и модерните технологии. Това сближаване с Русия помага на Иран да смекчи въздействието на икономическите санкции, като диверсифицира международните си съюзи и създава нови пътища за търговия и инвестиции, които не разчитат на западните монетарни и икономически системи.


Постигнат бе напредък по вътрешното производство и самостоятелност: Правителството постави силен акцент върху стимулирането на вътрешното производство, за да смекчи въздействието на санкциите. Отбелязано е увеличение на вътрешното производство на различни стоки, включително военни и технологични продукти.


Важен аспект от икономическия живот на Иран по време на президентството на Ебрахим Раиси са реформите в областта на субсидиите. Администрацията на Раиси предложи промени в системата за субсидиране, особено по отношение на горивата и основните стоки, за да се намали тежестта на субсидиите върху държавния бюджет.


Икономически предизвикателства


Макар и да е безспорен регионален колос и основен фактор в Близкия Изток, Иран има своите трудности да навигира в ситуация, в която най-голямата военна сила, САЩ, е настроена враждебно и налага санкции, целящи да възспрат икономическия подем на странта. Регионални фактори като Израел и Саудитска Арабия пък също се борят за надмощие.


Санкциите, наложени на Иран, особено от Съединените щати след оттеглянето от Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) през 2018 г., значително ограничиха икономическия просперитет на страната. Тези санкции са насочени към множество сектори, включително изключително важната петролна промишленост на Иран, която в миналото е била гръбнакът на икономиката му. В резултат на това износът на ирански петрол, който някога достигна своя връх от около 2,5 милиона барела на ден, драстично намаля. Това намаление лиши правителството от основния му източник на чуждестранна валута и бюджетни приходи, което се отрази дълбоко на икономическата му стабилност. Все пак, с началото на войната в Украйна, износът на ирански петрол отново започна да се повишава.


Санкциите, обаче на практика изолираха Иран от основните части на международната финансова система. Иранските банки бяха изключени от мрежата SWIFT, която улеснява глобалните банкови комуникации, което сериозно възпрепятства възможността на страната да участва в международната търговия и финансовите транзакции. Тази изолация доведе до значителен спад на чуждестранните инвестиции, тъй като международните инвеститори се опасяват от правните и финансовите рискове, свързани с извършването на стопанска дейност в Иран или с Иран. Липсата на чуждестранен капитал и технологии допълнително забави развитието на петролните и газовите находища, както и забави или отмени множество инфраструктурни проекти, които са от съществено значение за икономическия растеж.


Инфлацията се е повишила рязко, което се отразява сериозно на разходите за живот на обикновените иранци. Иранският риал също продължава да губи стойността си, което задълбочава икономическата нестабилност и намалява покупателната способност.


Въпреки че официалните данни често подценяват проблема, безработицата продължава да бъде сериозен проблем за Орам, особено сред младите хора и в градските райони извън столицата.


Икономическите политики, особено тези, които засягат субсидиите за храна и горива, доведоха до широко разпространено недоволство и предизвикаха протести в цялата страна, които все пак не ескалираха до нещо по-сериозно.


Какво следва за Иран?


Законовият ред в Иран е объркан, има конфликт между върховенството на Конституцията и върховния водач на републиката. Това, което знаем към момента е, че временна комисия ще управлява страната до назначаването на нов президент. Не се очакват резки промени във вътрешната и външната политика на страната. Съседните мюсюлмански държави изразиха своята съболезнователност към загубата на Иран.