Японската централна банка оставя лихвените проценти негативни

Bank of Japan запазва свръхлеката си монетарна политика на фона на повишената несигурност, йената бележи спад.

Публикувано от Божидар Балевски дек 19, 2023 в Макроикономика

На последното си заседание за годината Японската централна банка (ЯЦБ) реши да запази непроменена ултрахлабавата си парична политика, запазвайки лихвените проценти на ниво от -0,1%. Това решение, което бележи първата проба съгласно новоприетия Закон за цифровите услуги (ЗЦУ), се разви в очакване централната банка да получи по-осезаеми сигнали за съществено нарастване на заплатите.


Bank of Japan (BOJ), водена от управителя Казуо Уеда, единодушно реши да запази лихвените проценти на равнище -0,1% и да се придържа към политиката си за контрол на кривата на доходността, като се позовава на горната граница от 1% за 10-годишните японски държавни облигации. Уеда изтъкна "изключително високата" несигурност около икономическите перспективи и изрази предизвикателството да се излезе от политиката на свръххлабаво регулиране, без да се застраши стабилността.


Този ход предизвика обрат в неотдавнашното рали на йената, като валутата отслабна с над 1% спрямо щатския долар, а доходността на 10-годишните японски държавни облигации спадна до 0,622%. Обратно, борсовият индекс Nikkei 225 отбеляза покачване с 1,4% до най-високото си ниво на затваряне от почти две седмици.


На пресконференция гуверньорът Уеда подчерта преобладаващата несигурност и трудността да се предвиди устойчив път за постигане на целевата инфлация. Той призна, че излизането от отрицателния лихвен процент може да доведе до леко повишение на лихвените проценти, но увери, че коригираните спрямо инфлацията реални разходи по заемите ще останат ниски, което ще осигури благоприятни парични условия.


Решението бе взето, след като по-ранни коментари на Уеда през декември подхраниха очакванията за потенциална промяна в паричната политика, предизвиквайки поскъпване на йената. Въпреки това BOJ запази предпазлива позиция, отчитайки настъпващите подобрения и потенциалните рискове в икономиката.


През изминалата година BOJ три пъти постепенно разхлаби контрола върху доходността на 10-годишните японски държавни облигации. Въпреки това централната банка остава предпазлива по отношение на преждевременни действия, които биха могли да застрашат продължаващото икономическо възстановяване.


Растеж на заплатите и политически перспективи


Основният фактор, който поставя под въпрос възможността за разхлабване на свръххлабавата парична политика на BOJ, е липсата на значителен ръст на заплатите в условията на охлаждане на икономиката и забавяне на инфлацията. Управителят Уеда предположи, че промени в политиката може да настъпят през следващата година, особено след потвърждаване на тенденцията за значително увеличение на заплатите по време на годишните пролетни преговори за заплатите.


Уеда подчерта, че дори ако реалните заплати намаляват на годишна база, очакванията за бъдещо нарастване на заплатите и продължаващата потребителска инфлация могат да превърнат реалните заплати в положителни. Японският профсъюз Rengo по-рано изрази намерението си да поиска увеличение на заплатите с поне 5% при предстоящите пролетни преговори. Rengo е съкращение на името на Японската конфедерация на профсъюзите. Това е най-голямата и най-влиятелна организация на работниците в Япония, която представлява различни работници в различни отрасли и играе ключова роля в защитата на трудовите права, договарянето на заплатите и участието в дискусиите за социалната и икономическата политика.


Предпочитанията на BOJ за инфлация, обусловена от вътрешното търсене, и за устойчиво нарастване на заплатите подчертават ангажимента й да насърчава по-значима икономическа спирала, поощряваща потребителските разходи. Въпреки че базисната инфлация надхвърля целевата стойност от 2% в продължение на 19 последователни месеца, BOJ запазва свръхблагоприятната си парична политика.


Макар че според очакванията на BOJ основната инфлация ще остане над 2% до фискалната 2024 година, възникват опасения относно неблагоприятното й въздействие върху потребителските разходи. Този фактор допринесе за първото от над три години насам тримесечно свиване на японската икономика през тримесечието юли-септември.


Различия в политиката и глобални влияния


Уникалната свръхлека парична политика на Bank of Japan я отличава като изключение, особено след като други големи централни банки повишиха лихвените проценти, за да се преборят с устойчивата инфлация. Това разминаване в политиката доведе до натиск върху японската йена и държавните облигации.


Управителят Уеда разгледа потенциалното влияние на Федералния резерв на САЩ, като заяви, че всяко решение на ФЕД за облекчаване на условията няма да диктува пряко политиката на BOJ. Той подчерта, че BOJ няма да прибързва с решенията си въз основа на действията на ФЕД, и изтъкна необходимостта да се отчита по-широкият икономически контекст и потенциалното въздействие върху японската икономика.


В заключение, решението на BOJ да запази изключително разхлабената си парична политика отразява сложните предизвикателства, пред които е изправена в условията на несигурност, и деликатния баланс, необходим за успешно излизане от кризата. Тъй като глобалният икономически пейзаж продължава да се развива, Японската централна банка остава бдителна, движейки се по уникален път за поддържане на стабилността и растежа.