Въртележката на японската йена

Японската йена поскъпна леко, след като в понеделник сутрин за кратко се срина до 34-годишно дъно спрямо щатския долар.

Публикувано от Божидар Балевски апр 29, 2024 в Макроикономика

През последните месеци японската йена е в период на нестабилност, като в понеделник за кратко достигна 34-годишно дъно спрямо щатския долар, а по-късно през деня успя да се възстанови. Това драматично поевтиняване предизвика безпокойство и отново повдигна въпроси за потенциална намеса от страна на японските власти.


Причини и последици


Слабостта на йената се дължи на няколко фактора. На първо място, непоколебимият ангажимент на Японската централна банка (ЯЦБ) към нейната ултрахлабава парична политика, включително отрицателни лихвени проценти, е в рязък контраст с възприетата от Федералния резерв на САЩ позиция на затягане. Тази разлика в лихвените проценти прави долара по-привлекателен за инвеститорите, търсещи по-висока възвръщаемост.


На второ място, неотдавнашните по-топли от очакваното данни за инфлацията в САЩ отложиха очакванията за намаляване на лихвените проценти от страна на Фед. Това допълнително засили зелените пари спрямо валути като йената, която се разглежда като сигурен актив по време на икономическа несигурност.


Отслабването на йената има както положителни, така и отрицателни последици за японската икономика. От една страна, тя е от полза за износителите, тъй като прави продуктите им по-конкурентоспособни на международните пазари. Освен това то може да стимулира фондовия пазар, тъй като печалбите на износителите се увеличават.


От друга страна, по-слабата йена повишава цената на вносните стоки, което може да доведе до инфлационен натиск в Япония. Това в крайна сметка може да принуди ЯЦБ да преразгледа позицията си по паричната политика, което създава деликатен баланс за централната банка.


Намеса на хоризонта?


Японските власти неведнъж са изразявали неудобство от прекомерната волатилност на йената, но не са обявявали официално намеса за укрепване на валутата. Някои експерти смятат, че до интервенция може да се стигне, ако обезценяването стане по-бързо или по-трайно.


Съществуват обаче различни мнения относно точния момент. Някои спекулират, че интервенцията може да се осъществи след заседанието на Японската централна банка през май, докато други предлагат да се съсредоточим върху темпа на обезценяване, а не върху конкретни нива на обменния курс.


Управителят на ЯЦБ Уеда посочи, че интервенция ще бъде обмислена само ако бързото отслабване на йената окаже значително влияние върху икономиката и инфлацията. Този предпазлив подход отразява потенциалните недостатъци на интервенцията, която може да бъде скъпа и не винаги ефективна в дългосрочен план.


В перспектива


Бъдещият курс на йената зависи от няколко фактора. Бъдещите решения на ЯЦБ по паричната политика остават от решаващо значение. Всяка индикация за преминаване към затягане може да засили йената. Освен това траекторията на паричната политика на Фед ще окаже значително влияние върху силата на долара, което на свой ред ще се отрази на йената.


От вътрешна гледна точка мерките за стимулиране на вътрешното търсене биха могли да спомогнат за облекчаване на зависимостта от износа и да намалят въздействието на по-слабата йена върху инфлацията.


Интервенцията като краткосрочно решение?


Макар че интервенцията би могла да осигури временно облекчаване на курса на йената, експерти като Йеспер Кол твърдят, че тя не би могла да се справи с основните икономически фактори, обуславящи обезценяването. Той предполага, че йената може да продължи да отслабва, ако ситуацията не се промени из основи.


За спекулантите интервенцията би могла да бъде възможност за краткосрочни печалби. Нейната ефективност обаче зависи от дългосрочните промени в паричната политика и инфлационните очаквания.


Сложен пъзел


Неотдавнашната волатилност на йената подчертава сложното взаимодействие между глобалните и вътрешните икономически сили. Макар че интервенцията би могла да даде временен отдих, преодоляването на основните причини за слабостта на йената, а именно различията в политиката на ЯЦБ и Фед, е от решаващо значение за дългосрочната стабилност. Преодоляването на тази деликатна ситуация ще изисква многостранен подход, включващ както мерки на паричната, така и на фискалната политика, за да се осигури устойчиво икономическо възстановяване в Япония.