Владимир Путин срещу Руската централна банка

Сблъсъкът е налице

Публикувано от Божидар Балевски юни 07, 2024 в Макроикономика

Гуверньорът на Банката на Русия Елвира Набиулина продължава да ръководи икономиката на Русия във военно време, въпреки че нейните възгледи все по-често влизат в противоречие с официалните правителствени политики.


По време на неотдавнашно събитие на 6 юни Набиулина, която е неизменна част от променящата се администрация на Владимир Путин от началото на конфликта в Украйна преди повече от десетилетие, се намира на кръстопът с Кремъл. Нейната роля и нейната устойчивост могат да продиктуват облика на руската икономика след конфликта, който бележи най-значимия европейски конфликт след Втората световна война.


При пълномащабното нахлуване през февруари 2022 г. Набиулина промени публичния си вид, като изостави характерните си брошки - фина форма на несъгласие. Нарастващият ѝ разрив с Кремъл стана очевиден, когато тя обмисляше да подаде оставка и публично се разминаваше с няколко от критичните политически насоки на Путин.


Сега, в началото на третия си мандат, Набиулина успява да запази известна независимост в едно правителство, което цени лоялността. Дори когато новият кабинет, пълен с нейни противници, поема властта, тя остава важна фигура, която Путин изглежда решен да запази в обкръжението си.


Според Олег Вюгин, бивш високопоставен служител в Банката на Русия и дългогодишен познат на Набиулина, Путин оценява нейната честност и безупречната ѝ репутация, особено по време на повтарящите се кризи в Русия. „Елвира притежава уникалната привилегия да изрича неприятните истини пред президента, който приема сериозно нейните откровени оценки“, отбелязва Вюгин.


Близо до рекорден мандат като губернатор и като една от малкото влиятелни жени в руските властови коридори, влиянието на Набиулина се признава от близки до Путин като жизненоважно за балансиране на икономическата стратегия на неговата администрация.


Сред водещите икономически фигури, които са по-близо до милитаристичната позиция на Путин, са министърът на финансите Антон Силуанов и новоназначеният заместник-ръководител на администрацията на Кремъл Максим Орешкин, които определят конфликта като критично глобално противопоставяне заради Украйна. За разлика от тях Набиулина остава непоколебим идеалист, придържащ се към традиционните икономически принципи дори когато старите правила остаряват.


В продължение на няколко месеца тя изтъква икономическите последици от предизвикания от войната недостиг на работна ръка и раздутия бюджет за отбрана. Нейната позиция срещу строгия капиталов контрол, предложен от Путин, който тя отказа да подкрепи, подчертава нейната постоянна независимост. Нещо повече, възражението ѝ срещу присвояването на акции от миноритарните акционери в ключова компания за метали, позовавайки се на защитата на инвеститорите, още веднъж доказва нейния ангажимент за икономическа почтеност.


След нахлуването в Украйна дойде един показателен момент, когато Набиулина, обръщайки се към екипа си чрез изтекъл видеозапис, подчерта крайността на икономическата ситуация, като същевременно призова да се избягват политическите дебати, за да се съсредоточат върху критичните си финансови задължения. Нейната стратегия повтаряше предишните ѝ тактики за управление на кризи: бързо бяха въведени значително увеличение на лихвените проценти и валутни ограничения, за да се намали финансовата нестабилност, докато руското правителство се радваше на значителни приходи от износ на енергия и увеличи производството на отбранителни продукти.


„Координацията на правителството и централната банка ефективно смекчи въздействието на западните санкции“, заяви Олга Беленкая, икономист във „Финам“ в Москва. „Действията им като цяло запазиха икономиката.“


След като е в полезрението на Путин още от домакинството на ключовата среща на върха на Г-8 през 2006 г. в Санкт Петербург, траекторията на Набиулина от икономически съветник до управител на централната банка е белязана от забележителния ѝ принос към икономическата политика и устойчивостта ѝ срещу финансови сътресения. Въпреки вътрешния и външния натиск ролята ѝ изглежда сигурна в обозримо бъдеще, което подчертава нейната нюансирана позиция в администрацията на Путин.


Въпреки усилията и независимостта си обаче Набиулина е изправена пред труден път, тъй като ескалиращите военни разходи поставят постоянни предизвикателства пред антиинфлационните мерки и по-широката икономическа стабилност. Тъй като войната продължава да променя икономическия пейзаж на Русия, нейната бъдеща ефективност и влияние могат да се окажат в зависимост от баланса.