В очакване на следващия ход на ЕЦБ: задава ли се понижение на лихвите?

Кристин Лагард намеква за възможно намаляване на лихвените проценти през 2024 г. на фона на икономическите предизвикателства

Публикувано от Божидар Балевски яну 25, 2024 в Макроикономика

Кристин Лагард, председател на Европейската централна банка, деликатно намекна, че намаляването на лихвените проценти може да започне около средата на 2024 г. Това предположение беше изтълкувано от финансовите пазари като индикация, че намаляването на лихвените проценти може да се случи по-рано от очакваното.


Лагард повтори предишните си изявления, направени в Давос, за възможността за понижаване на лихвените проценти от лятото. След тези изказвания пазарните участници повишиха очакванията си, като сега прогнозират 90% вероятност за намаляване на лихвените проценти през април и общо 141 базисни пункта понижение през годината, което е увеличение спрямо очакваните по-рано 130 базисни пункта.


Въпреки предупрежденията на организации като Международния валутен фонд, призоваващи световните централни банки да избягват прибързаното разхлабване на паричната политика, докато инфлацията не бъде овладяна, тези пазарни прогнози се запазват.


След като ЕЦБ запази депозитната си лихва на 4% за трето поредно заседание, отговорът на Лагард на пазарните очаквания беше донякъде сдържан. Тя призна икономическите трудности, пред които са изправени 20-те държави, използващи еврото, и отбеляза някои положителни тенденции в ценообразуването.


Сима Шах, главен глобален стратег на Principal Asset Management, отбеляза, че макар Лагард да потвърждава по-ранните си изявления за вероятни намаления на лихвените проценти през лятото, цялостното ѝ послание изглежда подкрепя възможността за по-ранни намаления. Шах отбеляза акцента на Лагард върху рисковете за понижаване на икономическия растеж, низходящия тренд на базисната инфлация и намаляващия ръст на заплатите. Шах предположи, че ЕЦБ разчита на данните, които понастоящем сочат потенциално намаляване на лихвените проценти през следващите месеци, евентуално още през април.


Представителите на ЕЦБ търсят потвърждение, че инфлацията се връща към целевото равнище от 2%. Те очакват резултатите от споразуменията за заплатите в Европа през първото тримесечие и оценяват степента, в която предприятията прехвърлят увеличените разходи на потребителите. Това сочи, че няма да има понижение на лихвените проценти преди юни.


Лагард спомена, че Управителният съвет на ЕЦБ като цяло е съгласен, че е твърде рано да се обсъжда намаляване на лихвените проценти. Те се нуждаят от повече доказателства за прогресираща дезинфлация, преди да се чувстват уверени, че инфлацията ще достигне целта си бързо.


Лагард разгледа и опасенията за потенциални смущения във веригите за доставки поради инциденти, засягащи корабоплаването в Червено море. Тя заяви, че ЕЦБ следи отблизо тези събития, особено предвид рисковете, които те пораждат за инфлацията. Тези рискове включват повишаване на геополитическото напрежение, предимно в Близкия изток, което може да доведе до по-високи цени на енергията и на товарните превози, оказвайки влияние върху световната търговия.


Фокусът обаче остава върху значителния спад на инфлацията през миналата година, който се очаква да продължи и през 2024 г., тъй като Европа е изправена пред потенциални рискове от рецесия.


Фредерик Дюкрозе, ръководител на отдела за макроикономически изследвания в Pictet Wealth Management, отбеляза, че вероятността за намаляване на лихвените проценти преди лятото се е повишила. Той отбеляза, че Лагард е можела по-силно да се противопостави на пазарните очаквания за повече от две намаления на лихвените проценти с четвърт пункт до юни и решението й да не го направи само по себе си е важен индикатор.