Унгария блокира новия пакет с помощи на ЕС за Украйна

Междувременно все по-широко се отваря врата за членство на Украйна в Европейския съюз.

Публикувано от Божидар Балевски дек 15, 2023 в Макроикономика

Унгарският министър-председател Виктор Орбан попречи на предложения от Европейския съюз пакет от финансова помощ за Украйна, като удължи дебата до началото на следващата година и засили опасенията за намаляване на западната подкрепа. Въпреки че 26 от 27-те членки на ЕС подкрепиха пакета за помощ в размер на 50 млрд. евро (54 млрд. долара), обсъжданията се провалиха. Това забавяне на помощта засилва безпокойството в Киев, тъй като Украйна е изправена пред решаващ момент в разкъсваната си от война държава. ЕС планира да се събере отново в края на януари или началото на февруари за допълнителни разговори, за да получи подкрепата на Орбан.

За да се справят със съпротивата на Унгария, европейските лидери проучват алтернативи, включително изключване на вноската на Унгария от помощта, предназначена за Украйна, или директното насочване на средства към Киев от държавите-членки извън бюджета на ЕС. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази ангажимент за постигане на споразумение или прилагане на алтернативи преди следващото заседание на Съвета. Германският канцлер Олаф Шолц е оптимист за постигане на споразумение в началото на следващата година и отхвърля всякаква потенциална връзка между достъпа на Унгария до блокираните средства и одобрението за помощта за Киев.

В публикация в социалните мрежи Орбан потвърди ветото си върху допълнителните средства за Украйна и обеща да разгледа отново въпроса на следващото заседание на Европейския съвет след адекватна подготовка. Ангажиментите на Запада за подпомагане на Украйна достигнаха най-ниската си точка от нахлуването на Русия преди две години, докато Кремъл засилва военните си усилия. Въпреки неуспеха европейските лидери уверяват, че има време за решаване на въпроса за финансирането, преди Украйна да се изправи пред сериозни трудности.

Положителен резултат за Украйна беше неочакваното одобрение на преговорите за членство в ЕС, въпреки че Орбан първоначално се противопостави на процеса на присъединяване. Орбан се въздържа при окончателното гласуване, което позволи единодушно одобрение от страна на държавите - членки на ЕС. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел разглежда това решение като обнадеждаващ сигнал както за украинския народ, така и за континента. ЕС също така предостави статут на кандидат за членство на Молдова, одобри преговорите с Босна в очакване на изпълнението на критериите и потвърди статута на кандидат за членство на Грузия.

Неуспехът при започването на преговори за присъединяване щеше да бъде значителна пречка за Украйна, застрашавайки инвестираните от нея усилия и реформи. ЕС подчертава, че е важно преди началото на преговорите Украйна да приеме законодателство относно малцинствата, корупцията и лобирането, което да съответства на европейските стандарти. Лидерът на Унгария, Орбан, е критикуван за приятелската си позиция към Кремъл и призивите да се прекрати западната финансова подкрепа за Украйна, като кулминацията на това бяха разговорите с руския президент Владимир Путин през октомври.

Въпреки безизходицата с помощта, страните от ЕС постигнаха предварително съгласие по 12-и пакет от санкции срещу Русия, включително забрана на руските диаманти и мерки за налагане на таван на цените на руския петрол. Предизвикателствата на Украйна в контраофанзивата ѝ срещу Русия повдигнаха въпроси относно ангажиментите на президента Володимир Зеленски, а неотдавнашно проучване на общественото мнение показва повишена готовност на украинците да направят териториални отстъпки в името на мира. ЕС подчертава значението на последователното и надеждно финансиране за Украйна, не само за страната, но и за бизнес средата и инвеститорите.