Турската лира удари историческо дъно спрямо долара

Инфлацията в Турция достигна до 64,8% на годишна база през декември, а турската лира отбеляза зашеметяващ спад от 37% спрямо долара през 2023.

Публикувано от Божидар Балевски яну 11, 2024 в Макроикономика

При тревожно развитие на икономическия пейзаж в Турция турската лира достигна ново рекордно ниско ниво спрямо щатския долар, достигайки 30,005 срещу зелената хартия. Това е значителен етап, тъй като за първи път лирата преминава прага от 30 лири за един долар. През изминалата година застрашената валута отбеляза зашеметяващ спад от 37% спрямо американската валута, което отразява продължаващата борба на създателите на паричната политика да се справят с необузданата инфлация чрез постепенно повишаване на лихвените проценти.


Тревожната ситуация в Турция


Поредица от събития подчертаха икономическите предизвикателства пред Турция, като през декември инфлацията в страната се покачи до 64,8% на годишна база, което е леко повишение спрямо 62%, отчетени през ноември. Макар че това представлява подобрение в сравнение с пиковото ниво на инфлацията от 85,5% през октомври 2022 година, то подчертава упоритата борба с нарастващите цени.


Слабостта на лирата е сериозен проблем за турската икономика, тъй като тя оскъпява вноса на стоки и услуги в страната. Това натоварва бизнеса и потребителите и допринася за високата инфлация.


Забележителна промяна в паричната политика на Турция настъпи през юни миналата година, белязана от назначаването на нов финансов екип и установяването на Хафизе Гайе Еркан като управител на централната банка. Турското правителство се надява, че новият финансов екип ще успее да стабилизира лирата и да възстанови доверието на инвеститорите. Под ръководството на Еркан се наблюдава отдръпване от неконвенционалния подход, прилаган през предходните години, през които Анкара се съпротивляваше на затягането на лихвените проценти въпреки ескалиращата инфлация. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, яростен критик на повишаването на лихвените проценти, веднъж ги нарече "майката на всяко зло".


Новата монетарна политика


Конвенционалният отговор на икономическите предизвикателства включваше значителна корекция на лихвените проценти, като референтната лихва в Турция се повиши от 8,5% на 42,5%. Този рязък завой в паричната политика имаше за цел да противодейства на неблагоприятните последици от двуцифрената инфлация и да стабилизира лирата. Въпреки това постоянното обезценяване на валутата спрямо долара, достигнало кулминацията си със спад от над 80% през последните пет години, очертава мрачна картина за турската икономика.


На този фон висшите финансови служители на Турция се събират в централата на J.P. Morgan на Wall Street в Ню Йорк за така наречения "Ден на инвеститора". Това събитие има за цел да даде представа за паричната политика, банковия сектор, активите и финансовите пазари на страната. Дневният ред включва презентации на управителя Хафизе Гайе Еркан, засягащи теми като пътя на страната към намаляване на инфлацията, както и виртуални презентации на министъра на финансите Мехмет Шимшек относно перспективите за турското финансиране и фискалната политика.


Значението на този Ден на инвеститора се засилва от участието на повече от 200 висши ръководители от големи финансови институции, включително Vanguard, BlackRock, Goldman Sachs, Morgan Stanley и J.P. Morgan. Събирането служи като възможност за решаване на проблеми, предоставяне на яснота относно насоките на политиката и диалог с ключови участници във финансовата сфера.


Пътят напред


Устойчивото обезценяване на турската лира поставя многостранни предизвикателства пред страната. Разходите по вноса и външния дълг рязко нараснаха, което се отрази на основните икономически показатели, а покупателната способност на обикновените турски граждани значително намаля. Тъй като страната се ориентира в икономическия си курс, резултатите от Деня на инвеститора и текущите политически мерки ще играят ключова роля за определяне на траекторията на икономическото възстановяване на Турция. 


Съгласуваните усилия за стабилизиране на лирата и справяне с инфлацията ще изискват деликатно балансиране, като световните инвеститори ще следят внимателно развитието на ситуацията, за да преценят устойчивостта и адаптивността на икономическата политика на Турция в условията на тези огромни предизвикателства. Слабостта на турската лира представлява сериозен риск за инвеститорите в турски активи. Преди да инвестират в турски акции, облигации или недвижими имоти, те трябва да са наясно със свързаните с това рискове.