Турската централна банка изненада пазарите с повишение на лихвите

Турция повиши основния си лихвен процент от 45% на 50%, докато годишната инфлация се покачи до 67% през февруари.

Публикувано от Божидар Балевски мар 27, 2024 в Макроикономика

Централната банка на Турция се противопостави на пазарните очаквания, като повиши основния си лихвен процент от 45% на 50%. Този изненадващ ход подчертава продължаващата борба с бързо растящата инфлация, като поражда опасения относно икономическата стабилност на страната и ефективността на настоящите политически мерки.


Инфлационният натиск предизвиква обрат


Решението, обявено от Комитета по парична политика (КПП), идва, след като през февруари годишната инфлация на потребителските цени в Турция се покачи до зашеметяващите 67%. Този рязък ръст на инфлацията подхрани опасенията, че централната банка, която месец по-рано намекна за края на цикъла на повишаване на лихвените проценти, ще бъде принудена отново да затегне паричната си политика.


В изявлението на КПП се признаваше "по-високата от очакваното" основна тенденция на месечната инфлация, особено в сектора на услугите. Макар да отбелязаха подобрения в баланса по текущата сметка на страната поради намаления внос на стоки за потребление и злато, вътрешното търсене остана "устойчиво", което допринесе за инфлационния натиск.


Ангажимент за контрол на инфлацията и независимост на централната банка


Решението на централната банка да повиши лихвените проценти е сигнал за нейната отдаденост на борбата с инфлацията - ход, приветстван от анализаторите, които го оцениха като положителна стъпка към възвръщане на доверието на инвеститорите. Тимъти Аш, стратег за развиващите се пазари в BlueBay Asset Management, похвали този ход като "изключително положителен", подчертавайки независимостта на централната банка от политическо влияние.


Очакванията за задържане на лихвения процент преобладаваха поради предстоящите местни избори на 31 март. Въпреки това повишаването на лихвения процент означава, че централната банка, ръководена от министъра на финансите Мехмет Шимшек, може би е получила по-голяма автономия в усилията си за борба с инфлацията.


Лирата остава под натиск въпреки промяната в политиката


Въпреки подновената увереност в ангажимента на централната банка да контролира инфлацията турската лира остана близо до рекордно ниски нива спрямо долара. Малко след съобщението лирата се търгуваше на ниво 32,13 за долар, като се колебаеше близо до исторически най-ниската си стойност от 32,358. През последните години валутата загуби значителна част от стойността си, като само през последната година спадна с 40% спрямо долара.


Дълготрайни белези от нестандартната политика


Настоящите икономически сътресения в Турция се дължат на поредица от неортодоксални политики, прилагани през последните няколко години. Твърдото противопоставяне на президента Ердоган на повишаването на лихвените проценти, съчетано с намаляването на чуждестранните резерви, подхрани драматичното нарастване на инфлацията. Убеждението на Ердоган, че намаляването на лихвените проценти ще ограничи инфлацията, противоречи на икономическите принципи и в крайна сметка задълбочи проблема.


Евентуалното връщане към по-конвенционален подход доведе до назначаването на нов икономически екип и до кумулативно увеличение на лихвените проценти с 3650 базисни пункта между май 2023 година и януари 2024 година.


Предизвикателствата остават въпреки обрата в политиката


Въпреки че неотдавнашните промени в политиката възвърнаха известно доверие, Турция продължава да е изправена пред значителни предизвикателства. Бартош Савицки, пазарен анализатор във финтех фирмата Conotoxia, предупреждава, че страната остава "в затруднение". Дългогодишните уязвимости, като високата инфлация, трайно слабата лира и намаляващият приток на чуждестранен капитал, продължават да застрашават икономическата стабилност.


Савицки отбелязва още, че съществените увеличения на лихвените проценти, осъществени от май 2023 година насам, не са били достатъчни за преодоляване на дисбалансите, създадени от годините на неконвенционална политика.


В перспектива


Централната банка на Турция се намира в несигурно положение. Въпреки че повишаването на лихвените проценти е от решаващо значение за ограничаване на инфлацията, то също така рискува да задуши икономическия растеж. Успехът на икономическото възстановяване на Турция зависи от способността на централната банка да поддържа деликатен баланс между контролирането на инфлацията и насърчаването на дългосрочното икономическо здраве. Инвеститорите ще следят отблизо ефективността на тази политика и бъдещата траектория на инфлацията през следващите месеци и години.