Трудна дилема пред Европейската централна банка

Важни неща ще се решават на следващото заседание

Публикувано от Божидар Балевски юли 12, 2024 в Макроикономика

Очаква се Европейската централна банка (ЕЦБ) да действа предпазливо при намаляването на лихвените проценти поради политическата несигурност, която може да застраши постигането на целта за инфлация от 2%, сочи проучване сред анализатори.


След намалението с четвърт пункт през юни експертите очакват, че представителите на ЕЦБ ще направят пауза на предстоящото си заседание през следващата седмица. Те очакват следващият кръг от съкращения да се възобнови през септември, като продължи на тримесечие, докато след една година депозитната лихва достигне 2,5%.


Прогнози за постепенно намаляване на лихвените проценти на ЕЦБ до септември 2025 г.


Стратегията на ЕЦБ за оттегляне на мащабното затягане на паричната политика отразява нарастващата трудност при прогнозирането на икономическите предизвикателства за 20-членната еврозона. Устойчивият инфлационен натиск и потенциално колебливото възстановяване след продължителната стагнация допринасят за сложните перспективи. Освен това политическите събития, особено в САЩ, карат инвеститорите да преразгледат позициите си по отношение на държавните разходи и търговската политика.


Сега анализаторите разглеждат предстоящите през ноември президентски избори в САЩ с потенциал за преизбиране на Доналд Тръмп като най-значимата заплаха за икономиката на еврозоната. Едновременно с това политическата нестабилност във Франция съживи спомените за кризата с държавния дълг, с която Европа се сблъска през последното десетилетие.


В светлината на тези несигурности представителите на ЕЦБ, водени от председателя Кристин Лагард, се придържат към зависим от данните подход при определянето на лихвените проценти. Главният икономист Филип Лейн посочи, че заседанието през юли ще служи предимно като контролна точка за текущите икономически условия.


Пазарните нагласи са дори по-предпазливи от тези на икономистите, като за тази година е напълно предвидено само още едно намаление на депозитната лихва, макар че очакванията клонят към още едно понижение.


Политически и икономически рискове, влияещи върху икономиката на еврозоната


"Просто няма непосредствена необходимост да продължим да понижаваме лихвите", заяви Карстен Бржески, ръководител на макроотдела на ING. "ЕЦБ ще се придържа към стратегията си, която зависи от данните, и трябва да избягва да дава каквито и да било насоки за бъдещето".


Политическата динамика оказва значително влияние върху икономическите решения. В САЩ несигурността се засилва от потенциалния двубой между Тръмп и президента Джо Байдън или друг кандидат на демократите. В Европа предсрочните избори във Франция разтревожиха инвеститорите, макар че ситуацията донякъде се стабилизира.


Очаквания на анализаторите


"Предстоящото заседание на 18 юли ще бъде внимателно наблюдавано от инвеститорите, за да коригират очакванията си за следващото понижение на лихвените проценти, което вероятно ще бъде загатнато за септември, без да има твърд ангажимент", коментира Дейвид Пауъл, старши икономист за еврозоната.


Повечето анализатори не очакват ЕЦБ да промени курса си поради настоящите събития. Само един от 29-те анкетирани смята, че длъжностните лица могат да коригират стратегиите си за количествено затягане, а само двама предвиждат промяна в останалите реинвестиции към Франция.


"Това е вариант за Евросистемата преди разглеждането на ТПИ", отбеляза Денис Шен, икономист в Scope Ratings, позовавайки се на предпазния механизъм, създаден през 2022 г. за управление на хаотични пазарни движения по време на повишаване на лихвените проценти.


Разнопосочни икономически опасения


Само един респондент предвижда активиране на тази програма през следващите три месеца. Обратно, мнозина се опасяват, че икономическият растеж може да не постигне добри резултати, а инфлацията да надхвърли прогнозите на ЕЦБ от юни. Разходите в сектора на услугите, обусловени от силното нарастване на заплатите, продължават да будят особена загриженост.


"Фирмите от сектора на услугите съобщават, че проблемите с предлагането, а не с търсенето, ограничават производството им", отбеляза Анджей Щепаняк, старши европейски икономист в Nomura. "Продължаващият недостиг на работна ръка и устойчивото търсене в сферата на услугите може да поддържат висок инфлационен натиск в краткосрочен и средносрочен план."


Очаква се заседанието през следващата седмица да бъде сравнително безпроблемно, като вниманието ще бъде насочено към това дали ЕЦБ ще се подготви за ново понижение на лихвените проценти през септември.


Някои анализатори предполагат, че евентуално намаляване на лихвите от страна на Федералния резерв в САЩ може да подтикне ЕЦБ към по-бързи действия.


"След като реториката на Фед се измества към намаляване на лихвените проценти с нормализирането на икономическата активност и данните за пазара на труда, ЕЦБ може да преразгледа времето на собствените си понижения", предположи Хлиас Цириготакис, икономист в Националната банка на Гърция.


Въпреки това за заседанието в четвъртък не се очаква намаляване на лихвените проценти.


"Като се имат предвид шумните входящи данни, за Управителния съвет ще бъде предизвикателство да формира ясна представа за възстановяването на растежа и основните инфлационни тенденции на фона на неспокойния политически пейзаж в Европа и нервните дългови пазари", коментира Силвен Бройер.