Свободно падане на иранската валута

Иранската валута падна до рекордно ниско ниво спрямо долара след ударите по Израел.

Публикувано от Божидар Балевски апр 15, 2024 в Макроикономика

Курсът на иранския риал се срина драматично, достигайки рекордно ниско ниво спрямо щатския долар на неофициалния пазар след мащабната ракетна атака и нападението с дрон от страна на Иран срещу Израел. Тази последна ескалация на напрежението заплашва да дестабилизира още повече и без това крехката иранска икономика.


Валутата под натиск


Данните от сайта за наблюдение на валутния обмен Bonbast сочат, че в неделя сутринта обменният курс на открития пазар се е покачил до зашеметяващите 705 000 риала за щатски долар, отбелязвайки исторически минимум за иранската валута. Въпреки че оттогава се наблюдава известно възстановяване, риалът продължава да бъде подложен на значителен натиск.


Този рязък спад е следствие от поредица от събития, които подкопаха доверието в иранската икономика. Продължаващите санкции, наложени от САЩ по време на управлението на Тръмп, продължават да оказват значително въздействие, ограничавайки способността на Техеран да продава ключови експортни стоки като суров петрол и продукти от него. Това доведе до остър недостиг на чуждестранна валута, която е критичен елемент за международната търговия. Освен това Иран се бори с висока инфлация, което допълнително отслабва покупателната способност на риала.


Катализатор на валутната криза


Неотдавнашното нападение срещу Израел служи като основен катализатор за последния спад на риала. Този безпрецедентен акт на агресия от иранска територия засили регионалните тревоги и увеличи вероятността от ответни мерки от страна на Израел или неговите съюзници. Перспективата за по-нататъшен конфликт нарушава търговските потоци, обезкуражава чуждестранните инвестиции и подхранва пазарната несигурност, като всички тези фактори допринасят за отслабването на валутата.


Потенциалът за още по-строги санкции е друга надвиснала заплаха. Тъй като Иран може да бъде изправен пред по-нататъшна изолация в резултат на своите действия, достъпът до жизненоважни валутни резерви може да стане още по-ограничен. Това би могло да доведе до задълбочаване на икономическата криза в Иран, като риалът вероятно ще претърпи още по-силен спад.


Геополитическата игра


Ръководството на Иран изглежда изчислява, че икономическите последици от действията му са по-силни от стратегическите ползи от това, което то възприема като силен отговор на предполагаемо израелско нападение. Тази авантюра обаче крие значителни рискове. Един продължителен конфликт може да осакати иранската икономика, като риалът може да навлезе в период на хиперинфлация. Освен това може да избухнат вътрешни социални вълнения, тъй като стандартът на живот ще се влоши.


Глобално въздействие


Последиците от ескалиращото напрежение се простират отвъд границите на Иран. Тъй като Иран е основен производител на петрол, потенциалното прекъсване на износа му може да доведе до повишаване на световните цени на петрола. Това би се случило в момент, когато инфлацията вече е проблем за много икономики, което може да изостри съществуващите предизвикателства.


Освен това регионалната нестабилност в Близкия изток би могла да наруши жизненоважни транспортни маршрути и енергийни доставки, което ще окаже допълнително въздействие върху световната икономика.


Деликатно балансиране


Международната общност е изправена пред деликатна задача в резултат на тези събития. Въпреки че осъжда нападението, усилията за деескалация на напрежението и намиране на дипломатическо решение са от решаващо значение. Това включва преодоляване на основните недоволства, които подхранват конфликта, и създаване на пространство за диалог.


Бъдещата траектория на иранския риал зависи от множество фактори. Развитието на настоящия конфликт, отговорът на международната общност и ефективността на потенциалните санкции ще играят решаваща роля. Възможността за постигане на споразумение чрез преговори, което да облекчи санкциите и да възстанови до известна степен нормалните икономически отношения на Иран със света, остава лъч надежда за изтерзания риал.