Стратегията за възстановяване на Китай през 2024 година

Китайските лидери се ангажират с план от девет точки за съживяване на икономиката.

Публикувано от Божидар Балевски дек 12, 2023 в Макроикономика

Ръководството на Китай представи мащабен план за стимулиране на икономическия растеж през 2024 година, като се съсредоточи върху засилване на вътрешното търсене и справяне с критичните предизвикателства след пандемията COVID-19. Този ангажимент беше подчертан по време на ключова среща, на която бяха очертани икономическите приоритети на страната за предстоящата година.

Подчертавайки отдадеността си на стабилността чрез икономически напредък, китайските лидери подчертаха необходимостта от преодоляване на различни пречки, включително недостатъчно търсене, свръхкапацитет в индустрията, слаби социални очаквания и скрити рискове. Лидерите признаха напредъка, постигнат през 2023 година, но подчертаха, че е важно да се справят с оставащите предизвикателства, за да се осигури устойчиво икономическо съживяване.

В телевизионно предаване по държавната Китайска централна телевизия лидерите очертаха план от девет точки, който да направлява усилията за възстановяване. Планът обхваща ключови аспекти, като технологични иновации в промишлената система, повишаване на вътрешното потребление, разширяване на чуждестранните инвестиции на високо равнище и съживяване на селското стопанство.

Втората по големина икономика в света се сблъсква с предизвикателства при изпълнението на очакванията за възстановяване. Въпреки поредицата от мерки за политическа подкрепа икономическите нагласи не се подобриха значително, което предизвика призиви за увеличаване на стимулите.

Неотдавнашните икономически данни показаха трайно слабо вътрешно търсене, като потребителските цени отбелязаха най-бързия си спад от три години насам, а производствените цени бяха изправени пред дефлация за 14-и пореден месец. Вносът в щатски долари спадна с 0,6%, като не отговори на прогнозите за увеличение, което допълнително подчертава необходимостта от решителни действия за стимулиране на икономическата динамика.

Едно от ключовите предизвикателства, с които се занимават китайските лидери, са дълговите проблеми на сектора на недвижимите имоти - последица от усилията на Пекин да намали задлъжнялостта на някога раздутата индустрия. Тъй като има значителен принос за около една трета от икономическите дейности на Китай, решаването на проблемите в сектора на недвижимите имоти е от решаващо значение. Лидерите поеха ангажимент да намалят рисковете, свързани със сектора на недвижимите имоти, местния дълг и малките и средните финансови институции. Освен това те очертаха стратегия за построяване на достъпни жилища, за да се справи с продължаващата криза в сектора на недвижимите имоти.

Икономическите приоритети, очертани по време на срещата, надхвърлят преодоляването на непосредствените предизвикателства и включват дългосрочни проблеми, като например намаляването на раждаемостта, високите нива на безработица сред по-младото население и осигуряването на устойчивост и безопасност на националните вериги за доставки.

Беше потвърден ангажиментът на Китай да подкрепя частните предприятия и да насърчава иновациите в областта на науката и технологиите, зелената трансформация и цифровата икономика, включително изкуствения интелект. Лидерите подчертаха също така продължаването на проактивните фискални политики и разумните парични действия за укрепване на макроикономическите политики.

Целите, изказани в неотдавнашното съобщение, съответства на изявленията на Политбюро, което показва съгласуван подход към фискалната политика. Това се случва след значителното събитие през октомври, когато Пекин обяви плановете си да емитира държавни облигации на стойност 1 трилион юана (139 млрд. долара) до края на годината, повишавайки целта за бюджетния дефицит през 2023 г. до 3,8% от БВП от първоначалните 3%.

Въпреки тези усилия неотдавнашното понижаване на кредитния рейтинг на китайското правителство и на големите китайски банки от Moody's сигнализира за потенциални предизвикателства, като се изразява загриженост за възможни спасителни мерки за изпадналите в затруднение местни правителства и държавни компании. Развиващият се икономически пейзаж ще изисква постоянна бдителност и стратегически корекции, за да се осигури стабилно възстановяване на втората по големина икономика в света.