Стратегическият ход на Китай: въздействието на ограниченията за износ на графит

Публикувано от Божидар Балевски окт 23, 2023 в Макроикономика

Решението на Китай да наложи ограничения върху износа на графит - жизненоважен минерал за производството на батерии за електрически превозни средства (ЕПС) - подчертава ескалиращата глобална технологична война. Този ход идва по петите на Съединените щати, които затегнаха ограниченията върху продажбите на полупроводници на китайски компании. Сложната динамика на събитията подчертава променящия се пейзаж на международната търговия и технологичната конкуренция, повдигайки въпроси за пресичането на геополитиката и икономиката.


Ограниченията за износ на графит от Китай

Китай, като доминиращ играч в производството и обработката на графит в света, наскоро обяви ограничения за износ на графит. Тези ограничения, които ще започнат да действат през декември, ще изискват разрешителни за износ на материали от синтетичен графит, включително версии с висока чистота, висока якост и висока плътност, както и на естествен графит на люспи. Предполага се, че тези мерки се основават на съображения за национална сигурност.


Връзката с батерията на електромобила

Графитът играе ключова роля в производството на батерии за електрически превозни средства. С нарастването на търсенето на батерии за електрически превозни средства необходимостта от постоянни доставки на графит става все по-важна. Това се подчертава и от доклада на Института за енергийни изследвания, в който се казва, че производителите на автомобили активно търсят некитайски източници на графит, което подчертава значението на осигуряването на стабилни и разнообразни вериги за доставки в революцията при електрическите превозни средства.

Международната агенция по енергетика съобщава за значителен ръст в продажбите на електромобили, като през 2022 г. броят им ще надхвърли 10 млн. единици, отбелязвайки 55% увеличение спрямо 2021 г. Прогнозите сочат, че продажбите ще нараснат до близо 14 милиона превозни средства през тази година, което подчертава глобалния преход към електрифициран транспорт.

Службата по Геология на САЩ отбелязва, че пазарът на графит за батерии е нараснал с 250% в световен мащаб от 2018 г. насам. Забележително е, че през 2022 г. Китай държи позицията на водещ производител на графит в света, като на него се падат приблизително 65% от световното производство. Тази доминираща позиция поставя Китай в епицентъра на развиващия се пазар на електрически превозни средства.


Графит отвъд електрическите превозни средства

Полезността на графита се простира далеч отвъд електрическите превозни средства. Той е ключов компонент в различни индустрии, включително полупроводници, космическа индустрия, химикали и стомана. Този минерал е от решаващо значение за производството на полупроводници и играе централна роля в множество високотехнологични приложения. Ето защо всяко прекъсване на веригата за доставки на минерала има далечни последици.


Ограниченията на износа на Китай в по-широк контекст

Решението на Китай да наложи ограничения върху износа на графит следва да се разбира в по-широкия контекст на търговските му практики и нарастващия международен натиск. От повече от година Китай води технологична война със Съединените щати и техните съюзници в Европа и Азия. Основната точка на спора се върти около достъпа до съвременни чипове и оборудване за производство на чипове.

През юли Пекин наложи ограничения върху износа на галий и германий - минерали, които са от съществено значение за производството на полупроводници. В рамките на един месец доставките на тези материали за чужбина спаднаха до нула, което ясно показва, че Китай е готов да използва господстващото си положение в производството на важни минерали като стратегически инструмент в продължаващата глобална технологична война.


Анализ на въздействието

Иван Лам, старши анализатор в Counterpoint Research, отбеляза, че Китай и преди е прилагал временен контрол върху износа на графит, който е имал ограничено въздействие върху индустрията. Въпреки това новият набор от правила, въпреки че не представлява пълна забрана, вероятно ще доведе до повишаване на цените на графита. Лам обяснява това очаквано увеличение на цените с дисбаланса между търсенето и предлагането, особено във връзка със значителната роля на Русия като доставчик на графит преди конфликта между Русия и Украйна.


Глобални последици и господстващо положение на Китай в областта на критичните минерали

Огромната позиция на Китай във веригата за доставка на критични минерали, необходими за производството на батерии за електрически превозни средства, е тема, която буди все по-голяма загриженост. По данни на Министерството на енергетиката на САЩ страната рафинира 60% от световния литий и изумителните 80% от кобалта. Тази доминация във веригата за доставки на материали за електромобили, заедно с неотдавнашните ограничения за износ на други критични минерали, повдига въпроси за сигурността и устойчивостта на глобалните вериги за доставки.


Пресечната точка на геополитиката и икономиката

Продължаващата глобална технологична война служи като ярък пример за сложната връзка между геополитиката и икономиката. Действията, предприети по причини, свързани с националната сигурност, като например ограниченията за износ, се отразяват на световните пазари, създавайки вълни от несигурност. Това, което се счита за мярка за сигурност, може да окаже значително въздействие върху индустриите по целия свят, напомняйки ни, че икономическата и политическата сфера са тясно свързани.


В заключение, решението на Китай да ограничи износа на графит е неразделна част от по-широката глобална технологична война. Този ход подчертава стратегическото използване от страна на Китай на доминиращата му позиция в производството на критични минерали. Тъй като световното търсене на електрически превозни средства и високотехнологични приложения продължава да нараства, последиците от тези ограничения на износа се простират далеч отвъд границите на Китай, оформяйки бъдещето на световната търговия и технологии.