Среброто е готово за забележително рали през 2024 година

Търсенето на сребро в световен мащаб ще достигне 1,2 милиарда унции през 2024 година, което ще бъде второто най-високо ниво в историята.

Публикувано от Божидар Балевски фев 07, 2024 в Макроикономика

В неотдавнашен доклад Институтът за сребро прогнозира, че през 2024 година търсенето на сребро в световен мащаб ще нарасне до 1,2 млрд. унции, което ще бъде второто най-високо ниво в историята. Изпълнителният директор на Сребърния институт изрази оптимизъм, като очаква предстояща звездна година за среброто, която може да завърши с достигане на десетгодишен връх на цените.


Увеличено търсене на сребро


Скокът в световното търсене на сребро се дължи основно на силното промишлено потребление, като се очаква през тази година секторът да достигне безпрецедентни нива. Сребърният институт, международна асоциация с нестопанска цел, представляваща различни заинтересовани страни в сребърната индустрия, обяснява този скок с незаменимата роля на метала в отрасли като автомобилостроенето, слънчевата енергия, бижутерията и електрониката.


Майкъл ДиРиенцо, изпълнителен директор на Сребърния институт, предвижда забележителна година за среброто, като прогнозира цените да се покачат до 30 долара за тройунция - ниво, което не е наблюдавано от февруари 2013 година. Тази бича нагласа съвпада с данните на LSEG, които сочат потенциален десетгодишен връх за цените на среброто.


Институтът очаква 9% ръст на търсенето на сребърни изделия и 6% ръст на търсенето на бижута, което се дължи основно на повишената покупателна активност в Индия. Освен това, според доклада, прогнозираното възстановяване на сектора на потребителската електроника е на път да подкрепи допълнително пазара на сребро.


Препятствията през годината


Въпреки това институтът признава потенциални пречки в краткосрочен план, като посочва опасения като забавяне на китайската икономика и намаляване на вероятността за ранно намаляване на лихвените проценти в САЩ, което може да потисне сребърните институционални инвестиции. Въпреки това пазарните нагласи могат да се променят през втората половина на 2024 година, тъй като се увеличават очакванията Федералният резерв на САЩ да започне намаляване на лихвените проценти, което потенциално може да благоприятства цените на среброто.


Подобно на златото, цените на среброто често показват обратна зависимост от лихвените проценти, което ги прави податливи на колебания в паричната политика. Средата на по-високи лихвени проценти обикновено намалява търсенето на благородни метали като среброто и златото, тъй като те не предлагат лихвени плащания, което ги прави по-малко привлекателни в сравнение с лихвоносни инвестиции като облигациите.


Въпреки че в миналото среброто е било в сянката на златото, то има потенциал да надмине по-известния си колега, особено в периоди на икономическа експанзия. Ранди Смолууд, главен изпълнителен директор на Wheaton Precious Metals, отбелязва, че макар среброто обикновено да следва траекторията на златото със закъснение, широките му индустриални приложения го правят по-чувствително към икономическите цикли.


Съотношението злато-сребро, което определя броя унции сребро, необходими за закупуването на една унция злато, понастоящем е 90. Смолууд прогнозира, че среброто може да надхвърли границата от 50 долара, но само след като златото премине прага от 2200 долара. Понастоящем цените на златото се движат около 2034 долара за унция.


Съотношението злато-сребро


Съотношението злато-сребро е показател, който определя количествено връзката между цените на златото и среброто. По-конкретно то представлява броя унции сребро, необходими за закупуването на една унция злато по текущи пазарни цени. Това съотношение е ключов показател за инвеститори и анализатори от векове поради историческото си значение и последиците за финансовите пазари.


В историята съотношението злато-сребро е варирало в широки граници, повлияно от различни фактори, като динамиката на търсенето и предлагането, икономическите условия, геополитическите събития и настроенията на инвеститорите. Въпреки че няма фиксирана средна стойност на съотношението, средното съотношение през годините е около 50-60 унции сребро за 1 унция злато. 


Една от причините съотношението злато-сребро да е важно за инвеститорите е, че то дава представа за относителната стойност на златото спрямо среброто. Високото съотношение показва, че златото е относително скъпо в сравнение със среброто, докато ниското съотношение показва, че среброто е относително скъпо в сравнение със златото. В резултат на това инвеститорите използват съотношението, за да вземат решения за разпределяне на ресурсите си между двата благородни метала. Например, когато съотношението е високо, някои инвеститори могат да разглеждат среброто като подценено в сравнение със златото и да изберат да инвестират в сребро, очаквайки цената му да се повиши спрямо златото.


Освен това съотношението злато-сребро често се разглежда като индикатор за пазарните настроения и икономическите условия. Исторически погледнато, в периоди на икономическа несигурност или финансова нестабилност съотношението има тенденция да се увеличава, тъй като инвеститорите се насочват към златото като сигурен актив, което повишава цената му спрямо среброто. Обратно, в периоди на икономически растеж и стабилност съотношението може да намалее, тъй като инвеститорите търсят по-рискови активи като среброто, което води до повишаване на цената му спрямо златото.


Пътят напред за благородния метал


В заключение, среброто изглежда готово за забележително рали през 2024 година, задвижвано от силното индустриално търсене и благоприятната пазарна динамика. Въпреки че краткосрочните предизвикателства продължават, перспективата среброто да надмине темпа на златото е голяма, предлагайки на инвеститорите убедителна възможност в условията на променящите се макроикономически условия. С напредването на годината всички погледи остават насочени към среброто, тъй като то очертава своя курс към потенциално възвръщане на статута си на водещ благороден метал на световния пазар.