S&P Global Ratings ревизира перспективата за България от стабилна на положителна

Агенцията заяви, че българската икономика "има силни перспективи за растеж през следващите няколко години".

Публикувано от Божидар Балевски ное 30, 2023 в Макроикономика

S&P Global Ratings потвърди дългосрочния и краткосрочния суверенен кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута на "BBB/A-2", като същевременно повиши перспективата му на положителна. Този ход се обяснява с увеличените възможности за присъединяване на България към еврозоната.

В изявление, публикувано на 24 ноември, агенцията за кредитни рейтинги подчерта забележителната промяна в политическия пейзаж на България с формирането на стабилно правителство по-рано тази година, което сложи край на период на политически сътресения, белязан от пет общи избори. Настоящото правителство определи присъединяването към еврозоната като основна политическа цел.

S&P Global Ratings изрази увереност в потенциалното влизане на България в еврозоната, като заяви, че вероятността за присъединяване е едно към три в рамките на следващите 24 месеца. Макар да признава, че България може да не изпълни всички критерии за конвергенция, особено инфлационния критерий, до целевата дата - януари 2025 г., S&P предположи възможността за политически компромис, подобен на решението на Еврогрупата относно присъединяването на Хърватия към еврозоната през 2022 г.

Дори и в случай че България не се присъедини към еврозоната до 2025 г., S&P предвижда потенциално забавяне до 1 януари 2026 г. Агенцията подчертава силните икономически перспективи на България, като прогнозира среден растеж от три процента между 2024 и 2026 г. Очаква се този растеж да се дължи на вътрешното търсене и да бъде подкрепен от инвестициите, използващи средства от ЕС, дори ако България не усвои изцяло отпуснатите й средства от ЕС.

S&P Global изтъкна стабилните фискални резултати на България, като прогнозира, че държавният дефицит ще остане под три процента от БВП до 2026 г. Малкият дефицит по текущата сметка на страната, покрит от фондовете на ЕС и притока на преки чуждестранни инвестиции, се очаква да доведе до ниски нетни външни задължения от около 11% през следващите години.

В перспектива S&P Global отбеляза потенциала за по-нататъшно повишаване на кредитния рейтинг на България, особено ако тя стане член на еврозоната. Подобно развитие би повишило ефективността на паричната политика и би намалило външните ликвидни рискове.

Обратно, перспективата на рейтинга може да бъде понижена, ако вероятността България да се присъедини към еврозоната намалее поради фактори като подновена вътрешна политическа нестабилност, външни предизвикателства в рамките на Еврогрупата или трайно висока инфлация. 

България се намира на кръстопът на икономически обещания и предизвикателства. Изглежда, че пътят на страната към присъединяване към еврозоната е ключът към разгръщане на по-нататъшния икономически потенциал, подкрепен от стабилно правителство и благоприятни прогнози за растеж. Въпреки това трябва да се обмисли внимателно преодоляването на пречките, особено при изпълнението на критериите за конвергенция, за да се осигури безпроблемен преход и да се предпазим от потенциални отрицателни събития. Ще следим отблизо развиващата се динамика в икономическия и политическия пейзаж на България, докато страната се движи по пътя си към потенциално присъединяване към еврозоната.