Си Дзинпин се бори за влияние във Виетнам. Какво ще се случва в региона?

На фона на засиления фокус на САЩ върху Индо-тихоокеанския регион Си Дзинпин призова Виетнам да се противопостави на външните сили.

Публикувано от Божидар Балевски дек 18, 2023 в Макроикономика

Първото посещение на Си Дзинпин във Виетнам от шест години насам разкрива сигнали за сложна дипломатическа играя, в чиято есенция е сложността на геополитиката в Индо-тихоокеанския регион. На фона на засиления фокус на САЩ върху Индо-тихоокеанския регион и продължаващото търговско напрежение Си призова Виетнам да се противопостави на външните сили, които предизвикват смущения в Азия и Тихия океан - изявление, което широко се възприема като завоалирана препратка към Съединените щати.


Призивът на Си за бдителност срещу външна намеса е в съответствие с дългогодишната чувствителност на Китай към предполагаеми посегателства в неговата сфера на влияние. Той също така подчертава сложния танц на регионалните сили, докато те се ориентират в променящата се динамика и съюзи в бързо променящия се геополитически пейзаж.


Посещението на китайския лидер идва покрай неотдавнашното пътуване на президента на САЩ Джо Байдън до Виетнам, където той подчерта "огромните" възможности и затвърди споразумения в областта на полупроводниците и сигурността. Това посещение е важен елемент от индо-тихоокеанската стратегия на САЩ, насочена към противодействие на нарастващото влияние на Китай в региона. Дипломатическите предговори на Си, включващи икономически стимули като финансиране на трансгранична железопътна линия и тригодишен план за насърчаване на търговията, демонстрират контрамерките на Китай за запазване на влиянието в региона.


Очевидната демонстрация на единство между Китай и Виетнам по време на посещението на Си отразява умелото дипломатическо балансиране на Ханой. Виетнам, който е един от основните бенефициенти на търговското напрежение между Китай и САЩ, стратегически управлява отношенията си с двете икономически сили, за да прокарва собствените си интереси. Способността на страната да привлича инвестиции за милиарди долари, тъй като предприятията търсят алтернативи на Китай на фона на опасенията, свързани с веригата за доставки, позиционира Виетнам като ключов играч в развиващия се икономически пейзаж.


Споделеният оптимизъм, изразен от Си и виетнамския президент Во Ван Тхъонг относно дълбочината и приятелските отношения, прикрива историческото напрежение, включително кратката гранична война през 1979 година. Въпреки това внимателното организиране на посещението на Си, включващо салют от 21 оръдия, военен поздрав чрез стрелба в тържествени случаи, и приеми на високо равнище, сигнализира за подобряване на отношенията, представяйки положителна фасада за вътрешната и международната аудитория.


Виетнам и Китай ръка за ръка?


Решението на Си да избере Виетнам за единствената си азиатска дестинация тази година е забележително, особено като се имат предвид неотдавнашните увъртания на Виетнам към САЩ и Япония. Повишаването на връзките с Вашингтон и Токио не попречи на Ханой да потвърди отношенията си с Пекин и да възприеме идеята за изграждане на "общност на споделеното бъдеще" - китайска външнополитическа визия, наблягаща на съвместното регионално развитие.


Съвместният ангажимент за "контролиране" на разногласията в Южнокитайско море и създаването на гореща линия за управление на неочаквани инциденти отразява предпазлив подход към управлението на дългогодишните морски спорове. Обещанието за провеждане на "откровени" дискусии по морските въпроси подчертава необходимостта от прозрачен диалог, за да се предотврати ескалацията на напрежението.


За Виетнам поддържането на деликатен баланс между САЩ и Китай е стратегически императив. Икономическата зависимост от Китай, видно от двустранната търговия, възлизаща на 205,6 млрд. долара през миналата година, подчертава прагматичния подход, възприет от Ханой. Търсейки икономически ползи от своя могъщ съсед, Виетнам използва и връзките си със САЩ и Япония, за да диверсифицира партньорствата и да намали зависимостта си от една единствена държава.


Тъй като това е последното посещение на Си Дзинпин в чужбина за тази година, символичното значение на пътуването се подчертава от неговата изключителност. То отразява първостепенното значение на китайско-виетнамските отношения в дипломатическите приоритети на Китай. Стратегическата двусмисленост в изявленията на Си и внимателно подбраната оптика на посещението подчертават нюансираната геополитическа динамика в Индо-Тихоокеанския регион.


В заключение, посещението на Си Дзинпин във Виетнам разкрива сложна дипломатическа картина, в която държавите стратегически се ориентират в историческото напрежение, икономическата взаимозависимост и развиващите се геополитически съюзи. Деликатният танц на регионалните сили подчертава сложното взаимодействие, оформящо бъдещето на Индо-Тихоокеанския регион, с последици за световната търговия, сигурността и дипломатическата динамика.