Седмица на решенията на централните банки

Европейските пазари са оптимистично настроени, но преобладава предпазливостта.

Публикувано от Божидар Балевски апр 08, 2024 в Макроикономика

Европейските акции започнаха натоварената седмица положително, като в понеделник индексът Stoxx 600 затвори с 0,5% по-високо. Това повишение идва след бурна седмица, през която индексът отбеляза най-лошото си представяне от януари насам, спадайки с 1,2%. Фокусът на инвеститорите се пренасочи към потока от ключови данни и решения на централните банки, планирани за следващите дни.


Глобални пазари и тревога от страна на централните банки


Предстоящата седмица обещава порой от икономически данни и решения за паричната политика, което ще държи инвеститорите нащрек. В САЩ оповестяването на индекса на потребителските цени (ИПЦ) в сряда е важно събитие, тъй като ще даде нова представа за нивата на инфлацията. Освен това протоколът от мартенското заседание на Федералния резерв и речите на служители на ФЕД ще бъдат внимателно проучени, за да се прецени позицията на централната банка по отношение на потенциалното намаляване на лихвените проценти. Макар че понастоящем пазарите очакват около 50% вероятност за намаляване на лихвените проценти през юли, коментарите на президента на ФЕД в Минеаполис Нийл Кашкари от миналата седмица породиха известни съмнения, като предположиха възможността да не се стигне до намаляване на лихвите, ако инфлацията остане упорито висока.


От другата страна на Атлантическия океан Европейската централна банка (ЕЦБ) провежда заседанието си по паричната политика в четвъртък. Макар че не се очакват промени в лихвените проценти, пазарите напълно са предвидили тяхното понижение през юни. Този график контрастира с възприетото забавяне на действията на Федералния резерв, подчертавайки различните позиции по паричната политика на двете големи централни банки. Това разминаване се подхранва от неотдавнашния спад на инфлацията в еврозоната, която през март спадна до 2,4%, надминавайки очакванията на анализаторите.


Shell обмисля да напусне Лондонската фондова борса


Освен изявленията на централните банки, едно потенциално корпоративно сътресение привлече вниманието на вестниците. The Telegraph съобщи, че британският петролен гигант Shell обмисля да се откаже от Лондонската фондова борса и да се листне на борсата в Ню Йорк. Главният изпълнителен директор Ваел Саван посочи като причина за проучването на "всички възможности" опасенията за подценяване и липсата на достатъчна инвеститорска подкрепа.  Потенциалното напускане на Shell, най-голямата компания в индекса FTSE 100, би било значителен удар за Лондонската фондова борса, която се бори със слабия икономически растеж и предизвиканата от Brexit несигурност.


Проблясък на надежда за германската индустрия


Положителни новини дойдоха от Германия, където данните за индустриалното производство през февруари надхвърлиха очакванията. Според Карстен Бржески, глобален ръководител на отдел "Макро" в ING, тези данни предполагат "край на стагнацията през първото тримесечие". Нарастването на производството с 2,1% на месечна база значително надхвърли прогнозите на анализаторите за ръст от 0,3%. Бржески обяснява това положително развитие с очакването за по-ниски лихвени проценти от страна на ЕЦБ, намаляващите цени на енергията и цялостната икономическа сила на САЩ, които се очаква да дадат тласък на германската промишленост.


Въпреки това Бржески предупреждава да не се правят прекалено оптимистични тълкувания. Той подчертава, че неотдавнашната слабост на промишлените поръчки и намаляването на запасите предполагат, че това може да не е началото на "значително възстановяване" за германския промишлен сектор.


Предстоящата седмица


Предстоящата седмица ще бъде акт на балансиране за инвеститорите. Макар че положителният старт на европейските пазари може да даде лъч надежда, продължаващите опасения за инфлацията и действията на централните банки ще продължат да натежават върху настроенията. Публикуването на ключови икономически данни и изявленията на централните банки ще бъдат от решаващо значение за формирането на решенията на инвеститорите в близко бъдеще.