САЩ ще се събуди с "неконтролируеми" лихви по кредитните си карти - задава ли се рецесия?

Потребителските разходи се финансират с кредитни карти, по които лихвите са "свръхвисоки".

Публикувано от Божидар Балевски дек 06, 2023 в Макроикономика

В неотдавнашен анализ известният икономист Карл Уайнбърг изрази нарастващото си безпокойство от рязкото покачване на лихвените проценти по кредитните карти, определяйки ги като "прекалено високи, неконтролируеми, извън контрол в момента". Уайнбърг прогнозира предстоящо свиване на потребителските разходи, като го обяснява с натрупаното неустойчиво дългово бреме. Макар че Уайнбърг клони по-скоро към забавяне на растежа, отколкото към откровена рецесия, той признава, че рискът потребителите да се сблъскат с финансови проблеми не е незначителен.

Уайнбърг изтъква пробуждането на потребителите, които осъзнават, че разходите им до голяма степен се финансират чрез натрупване на дългове по кредитни карти. Позовавайки се на данни от Федералния резерв на Ню Йорк, показващи рязко нарастване на просрочените задължения по кредитни карти, той подчертава уязвимостта на сектора на домакинствата. Въпреки неотдавнашното увеличение на реалните доходи Уайнбърг отбелязва, че то не е достатъчно, за да компенсира нарастващото дългово бреме, с което се сблъскват потребителите.

Икономистът определя потребителските кредитни карти като централна точка на риска от понижение, която представлява потенциална заплаха за преобладаващата прогноза "Goldilocks". Сценарият 

Какво означава "Goldilocks economy"?

Терминът "Goldilocks economy" се отнася до състояние на икономическите условия, което не е нито твърде горещо (характеризиращо се с висока инфлация и бърз икономически растеж), нито твърде студено (характеризиращо се с рецесия или стагнация). Вместо това той описва идеален сценарий, при който икономическият растеж е достатъчно силен, за да предотврати рецесия, но не толкова силен, че да доведе до висока инфлация. С други думи, той предполага балансирано и умерено ниво на икономическа активност.

Концепцията за икономиката на Голдълокс е по-скоро метафорична и субективна характеристика, отколкото точен икономически термин. Тя придобива известност в края на 90-те години на ХХ век по време на периода на стабилен икономически растеж и ниска инфлация в САЩ. През този период, особено в средата и края на 90-те години, САЩ преживяват икономически подем с ниска безработица, овладяна инфлация и устойчив растеж на БВП. Технологичният бум и повишената производителност допринесоха за тази благоприятна икономическа среда.

Важно е да се отбележи, че икономическите условия могат да варират, а терминът "Goldilocks economy" се използва в разговорната реч, за да опише период на икономическа стабилност и баланс. Икономическите цикли обаче са динамични и условията могат да се променят с течение на времето. Употребата на термина не означава вечно състояние, а по-скоро отразява момент от икономическата история, характеризиращ се с хармонично равновесие между различни икономически фактори.

Опасенията за американската икономика

Моника Дефенд, ръководител на инвестиционния институт Amundi, споделя подобни опасения, като очаква спад в потребителските разходи, достатъчно значителен, за да предизвика рецесия през първата половина на годината. Дефенд обяснява този очакван спад с постепенното изчерпване на излишните спестявания, които са били защитени през 2023 г. Тя наблюдава забавяне на потреблението и охлаждане на пазара на труда, които допринасят за прогнозата на института за техническа рецесия в САЩ през първото и второто тримесечие.

Въпреки оптимистичния възглед за "меко приземяване" на американската икономика чрез повишаване на лихвените проценти, анализаторите остават предпазливи по отношение на перспективите за 2024 г. Продължават опасенията за забавеното и непредсказуемо въздействие на по-високите лихвени проценти и много стратези следят отблизо ситуацията, докато страната се ориентира в тези икономически несигурности.

Успехът на растежа в САЩ през тази година, за разлика от стагнацията в други големи икономики като еврозоната и Обединеното кралство, се дължи отчасти на "мекото приземяване", постигнато чрез корекции на лихвените проценти. Несигурността обаче продължава, а ефикасността на инициативи като Закона за намаляване на инфлацията за преодоляване на забавянето на потреблението се поставя под въпрос от специалистите. Те подчертават, че въпреки значителните правителствени трансфери към домакинствата по време на пандемията изчерпването на излишните спестявания вероятно ще попречи на способността на потребителите в САЩ да поддържат повишените равнища на разходите, наблюдавани през последните две години.