САЩ подчертава напрежението върху руската икономика, породено от войната

БВП на страната щеше да бъде с повече от 5% по-голям, ако Москва не беше започнала военни действия

Публикувано от Божидар Балевски дек 18, 2023 в Макроикономика

Според неотдавнашен анализ на Министерството на финансите на САЩ продължаващият конфликт между Русия и Украйна се е отразил негативно на руската икономика и е довел до значителни икономически предизвикателства. Оценката, извършена от Рейчъл Лингаас, главен икономист по санкциите на министерството, хвърля светлина върху многостранното въздействие на войната върху финансовия пейзаж на Москва.


Лингаас изтъква, че решението на Владимир Путин да нахлуе в Украйна е довело до пагубни последици за Русия, включително до рязък скок на вътрешните потребителски цени и до значително отделяне на близо една трета от бюджета на страната за разходи за отбрана. Комбинацията от военните действия, санкциите, наложени от съюзниците на САЩ, и политическите реакции към Москва колективно са довели до "значително напрежение" върху руската икономика.


Икономическите последици включват бързо нарастващи разходи, обезценяваща се рубла, нарастваща инфлация и свиване на пазара на труда поради загуба на работници. Лингаас твърди, че икономиката на Русия е можела да бъде с над 5% по-голяма, ако не е била започната война в Украйна. Освен това в анализа се подчертава, че Русия не постига достатъчно добри резултати в сравнение с други държави износителки на енергия, включително САЩ.


Министерството на финансите разкри, че в момента Москва насочва повече от 100 млрд. долара за отбрана, което е значителна част от планираните разходи за 2023 година. Тези огромни разходи за отбрана съвпадат с решението на Кремъл да спре някои планирани увеличения на заплатите в публичния сектор, въпреки че инфлацията е 7,5%, което е доста над целта на централната банка от 4%.


Въпреки че правителството на САЩ предупреди, че средствата за Украйна може да свършат до края на годината, западните санкции, включително усилията на Г-7 да ограничи цената, на която Русия продава своя петрол и петролни продукти, срещат скептицизъм. Докладите сочат, че Русия намира начини да заобикаля ценовия таван, като по-голямата част от нейния суров петрол се продава над определеното ниво. Министерството на финансите обаче твърди, че тези санкции все пак са изиграли роля за намаляване на приходите от износ на Русия, като са наложили значителни отстъпки на руските износители.


В анализа се подчертава и въздействието на западните санкции върху веригите за доставки на Москва, които принуждават страната да извърши "скъпоструващо пренастройване", за да внася по-нискокачествени заместители. Въпреки твърденията на Русия за икономическа устойчивост, оценката на Министерството на финансите поражда опасения относно изкривяването, причинено от военнопромишления сектор, който е значителен двигател на БВП на страната.


Освен това се отбелязва, че въпреки твърденията на Путин за икономически растеж, неотдавнашното увеличение на заплатите се дължи главно на социалните придобивки, свързани с войната, и на високите заплати в отбранителната промишленост. Данните от руското висше икономическо училище показват, че заплатите все още остават по-ниски от нивата преди 2014 година, преди анексирането на Крим.


Обезпокоителна тенденция, изтъкната от Министерството на финансите, е историческият връх на емиграцията, като през 2022 година страната ще бъде била напусната от 668 000 души. Този отлив на квалифицирани работници се разглежда като постоянна загуба на човешки капитал, което допълнително отслабва потенциала за растеж на Русия.


В отговор на продължаващия конфликт Министерството на финансите на САЩ въведе нови санкции, насочени към компании в Турция, ОАЕ и Китай, за които се смята, че подпомагат Русия с чувствителни технологии. Според Лингаас тези мерки допринасят за засилващата се изолация на Русия, която разчита на хора и институции, желаещи да снабдяват нейната армия и да поддържат конфликта с Украйна.