Ръстът на БВП в Китай за изминалата година е 5,2%

Брутният вътрешен продукт на Китай нарасна с 5,2 % през 2023 година, което е малко повече от официалната 5%-ва цел на Пекин.

Публикувано от Божидар Балевски яну 18, 2024 в Макроикономика

В постоянно променящата се динамика на китайската икономика приключването на 2023 година донесе значителни събития, а именно 5,2% ръст на БВП за четвъртото тримесечие, което е малко под очакванията на анализаторите за 5,3%. Докато Китай се ориентира в икономическия си преход, белязан от преминаване от зависимост от сектора на недвижимите имоти, страната се бори с предизвикателства като свръхкапацитет, слаби бъдещи очаквания и младежка безработица. В този анализ навлизаме в тънкостите на икономическите резултати на Китай през четвъртото тримесечие на 2023 година, като ще разгледаме основните показатели, политическите реакции и перспективите за 2024 година.


Икономически пейзаж в преход


Макроикономическите данни от 2023 година подчертават продължаващия преход на Китай към нов модел на растеж. С намаляването на инвестициите в сектора на недвижимите имоти икономиката се опира по-силно на производството и услугите. Секторът на недвижимите имоти, съставляващ над 20% от БВП на Китай, е изправен пред насрещни ветрове поради репресиите на правителството срещу предприемачите, разчитащи в голяма степен на дълг за растеж. Данните за декември разкриват спад от 0,4% на цените на имотите в 70 големи китайски града, което повтаря тенденция, невиждана от 2015 година насам.


През 2023 година инвестициите в недвижими имоти са спаднали с 9,6%, докато инвестициите в инфраструктура и производство са отбелязали скромно увеличение от съответно 5,9% и 6,5%. Канг И, директор на статистическото бюро, подчертава, че секторът на недвижимите имоти в Китай е в процес на "приспособяване и трансформация", като повтаря необходимостта от предпазлив подход за стабилизиране на този ключов сегмент на икономиката.


Младежката безработица се завръща


Едно забележително възраждане на отчитането на данни е обявяването на данни за младежката безработица. Като се изключат лицата, които все още учат, равнището на безработица сред младежите на възраст от 16 до 24 години възлиза на 14,9%, като през декември то е 5,1% в градовете. През лятото статистическото бюро временно спря публикуването на данни за младежката безработица, като го обясни с преоценката на методите за изчисление. Тази пауза последва рязкото повишаване на равнището на младежката безработица до нива, надхвърлящи 20 %.


Въпреки изненадващото подобрение на младежката безработица анализатори като Дан Уанг, главен икономист в Hang Seng Bank, изразяват предпазливост, като го отдават по-скоро на усилията на правителството, отколкото на фундаментални икономически подобрения. Уанг отбелязва, че макар работните места с високи доходи да остават недостижими, възможностите за по-нискоквалифицирани работници са били по-достъпни през 2023 година.


Тенденции в потреблението и продажбите на дребно


Несигурността, свързана с бъдещите доходи, оказа осезаемо въздействие върху потребителските разходи. Продажбите на дребно през декември нараснаха със 7,4% спрямо предходната година, като не успяха да постигнат очаквания ръст от 8%. За цялата година продажбите на дребно се увеличиха със 7,2%. В определени сектори се наблюдаваха различни тенденции, като забележителен бе ръстът на продажбите на бижута с 29% и на покупките на дрехи и обувки с 26%. Въпреки това продажбите на стоки от първа необходимост, лекарства, културни и офис продукти, както и на материали, свързани със строителството, отбелязаха спад през декември.


Промишленото производство надхвърли очакванията, като през декември нарасна с 6,8% спрямо предходната година, надминавайки прогнозирания ръст от 6,6%. Разнопосочните резултати при продажбите на дребно и промишленото производство подчертават нюансираните предизвикателства пред китайската икономика, която се опитва да балансира различните сектори.


Съображения за стимулиране и политика


На фона на данните остават въпроси относно подхода на Пекин към мерките за стимулиране. Брус Панг, главен икономист и ръководител на изследователския отдел за Голям Китай в JLL, глобална компания за услуги в областта на недвижимите имоти, подчертава несигурността по отношение на обхвата на стимулите и деликатния баланс между краткосрочните и дългосрочните рискове. Панг предполага, че през следващата година Китай може да се съсредоточи върху фискалната подкрепа, като се има предвид необходимостта от икономическа жизненост и намаляване на риска.


В съобщението на статистическото бюро се подчертава значението на координацията на политиките между регулаторните органи за засилване на икономическата жизненост, предотвратяване и намаляване на рисковете, както и за консолидиране на икономическото възстановяване и растеж. Тъй като Китай се стреми да повиши качеството и да разшири количеството на националната си икономика, предизвикателството се състои в това да се ориентира в сложността на променящия се икономически пейзаж.


Перспективи за 2024 година


В перспектива до 2024 със сигурност откриваме предизвикателствата на хоризонта за Китай, включително недостатъчното вътрешно търсене, свръхкапацитета в някои отрасли и потиснатите очаквания за растеж. Балансът между икономическото възстановяване и необходимостта от устойчивост остава основна тема при определянето на курса на Китай за следващата година.


Неотдавнашната реч на премиера Ли Цян на Световния икономически форум в Давос подчертава ангажимента на Китай за икономическо развитие, без да се прибягва до масирани стимули. Ли набляга на фокуса върху укрепването на вътрешните движещи сили, а не върху търсенето на краткосрочен растеж за сметка на дългосрочните рискове. Тази философия съответства на премерения подход на Китай към паричната и фискалната политика през 2023 година, белязан от известна доза консерватизъм.


Цифрови плащания и различия в доходите


Забележителен аспект от икономиката на Китай е рязкото нарастване на цифровите плащания, особено сред сегмента на хората с ниски доходи, получаващи 5000 юана (700 долара) или по-малко. Анализът на BigOne Lab на транзакциите с цифрови плащания разкрива бързо нарастване на средните разходи на човек в този сегмент през 2023 година. Това контрастира със сегмента на хората с високи доходи, печелещи 10 000 юана (1400 долара) или повече на месец, където разходите намаляват през втората половина на годината. В доклада се подчертава, че сегментът с ниски доходи, състоящ се предимно от лица на възраст между 18 и 24 години, е допринесъл значително за нарастването на цифровите плащания.


Пътят напред


Докато Китай се бори с последиците от трудната година и очертава пътя си за 2024 година, на преден план излиза нюансираната динамика на икономическия му преход. Взаимодействието между намаляващите инвестиции в недвижими имоти, подобряването на младежката безработица, моделите на потребление и тенденциите в цифровите разплащания очертава сложна картина. Ориентирането в тази сложност изисква деликатен баланс в политическите реакции с акцент върху устойчивия икономически растеж и намаляването на риска. Следващите месеци ще покажат как Китай се справя с тези предизвикателства и насочва икономиката си към траектория на устойчивост и просперитет.