Руската икономика се очаква да блести

Според Международния валутен фонд икономиката на Русия ще расте по-бързо от всички развити икономики през тази година.

Публикувано от Божидар Балевски апр 17, 2024 в Макроикономика

Последният доклад на Международния валутен фонд (МВФ) "Световни икономически перспективи" хвърля изненадваща топка. Прогнозите са, че през 2024 година Русия, която Западът отхвърли заради нахлуването си в Украйна, ще постигне икономически растеж от 3,2%, надхвърляйки всички развити икономики, включително САЩ (2,7 %), Обединеното кралство (0,5 %), Германия (0,2 %) и Франция (0,7 %). Тези неочаквани прогнози повдигат въпроси за истинското състояние на руската икономика и нейната устойчивост в дългосрочен план.


Излишък от високите цени на петрола и промяната на търговските партньори


Няколко фактора допринасят за изненадващия растеж на Русия. На първо място, високите световни цени на енергията са благодат за Русия, която е основен износител на нефт и газ. Въпреки западните санкции, насочени към енергийния ѝ сектор, Русия успешно пренасочи износа си към Индия и Китай, смекчавайки първоначалния шок от западните ограничения. Освен това съобщенията за заобикаляне на санкциите допълнително укрепват способността на Русия да се възползва от настоящите условия на енергийния пазар.


Военни разходи и "военна икономика"


Продължаващата война в Украйна оказа значително влияние върху икономическата структура на Русия. Разходите за отбрана и производството нараснаха неимоверно, създавайки "военна икономика", в която военнопромишленият комплекс бележи значителен ръст. Тази промяна дава приоритет на военните усилия пред потребителските стоки, отразявайки някои аспекти на съветския икономически модел - високо производство за военните, контрастиращо със спад на гражданското потребление.


Краткосрочен растеж срещу дългосрочни предизвикателства


МВФ признава, че растежът в Русия вероятно е временно явление. Прогнозата за 2025 година от 1,8% показва потенциално забавяне, тъй като първоначалните ползи от високите инвестиции и ръста на заплатите се разсейват. Освен това управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева подчертава основните предизвикателства отвъд розовите заглавия.


Изтичането на квалифицирани специалисти и ограниченията върху вноса на технологии поради санкциите застрашават дългосрочния икономически потенциал на Русия. Това изтичане на мозъци ще попречи на иновациите и икономическата диверсификация, което може да задуши бъдещия растеж. Освен това ограниченията, наложени от санкциите върху достъпа до най-съвременни технологии, могат да попречат на ключови сектори като производството и научните изследвания.


Недостиг на работна ръка


Въпреки че управителят на Банката на Русия Елвира Набиулина признава впечатляващия икономически растеж, тя също така изтъква производствените ограничения, дължащи се на недостиг на работна ръка. Това представлява нож с две остриета. Свитият пазар на труда допринася за ръста на заплатите, което стимулира потребителските разходи в краткосрочен план. Устойчивият недостиг на квалифицирана работна ръка обаче може да възпрепятства производителността и икономическия напредък в дългосрочен план.


Инфлационен натиск и високи лихвени проценти


Въпреки оптимизма на гуверньора Набиулина относно достигането на връхната точка на инфлацията, сегашният темп на инфлация в Русия от 7,7% остава значително над целта на централната банка от 4%. За да се бори с инфлацията, централната банка се очаква да поддържа основния си лихвен процент на високото ниво от 16% в обозримо бъдеще. Тази среда на високи лихвени проценти, макар и необходима за контролиране на инфлацията, също ще потисне инвестициите и икономическата активност в дългосрочен план.


Несигурно бъдеще и неизпълнени обещания


Обещанията на президента Путин за повишаване на жизнения стандарт чрез увеличаване на разходите за социални програми са в рязък контраст с настоящата военна обстановка в икономиката. Остава неясно как Русия ще балансира между тези конкуриращи се приоритети - финансирането на войната, инвестирането в бъдещето и подобряването на благосъстоянието на гражданите. Освен това потенциалното повишаване на данъците за по-големите компании и богатите физически лица може да задуши растежа на бизнеса и да ограничи допълнително инвестициите.


Крехък бум


Сегашният икономически растеж на Русия изглежда се подхранва от временни фактори - високи цени на енергията, промяна на търговските партньори и увеличени военни разходи. Въпреки че това може да доведе до краткосрочни печалби, дългосрочните перспективи остават несигурни. Изтичането на квалифицирани работници, технологичната изолация и потенциалът за продължителна война създават значителни пречки. Тъй като първоначалният неочакван ефект от високите цени на петрола намалява, способността на Русия да се справи с тези предизвикателства и да поддържа устойчив растеж ще определи истинската ѝ икономическа устойчивост.